Live

Cum decid autoritățile dacă o persoană moare de coronavirus

Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

INSP a modificat „Metodologia de supraveghere a COVID-19” şi clarifică când se poate declara decesul de noul coronavirus. Astfel, dacă o persoană este suspectată că ar fi murit de COVID-19 se vor recolta probe necroptice. Foarte important: decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente.

Institutul Naţional de Sănătate Publică aduce o completare la “Metodologia de supraveghere a COVID 19” şi clarifică ce înseamnă „decesul la pacientul confirmat cu COVID 19”.

Noua metodologie a fost publicată pe 28 aprilie şi vine cu mai multe completări la cea existentă deja.

„Aduce o clarificare, care este foarte bună. Până în momentul acesta ziceai că murea de COVID-19, dar nu era clar. Este foarte bună precizarea făcută de Institutul Naţional de Sănătate Publică”, a declarat medical Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase de la Institului “Matei Balş”, pentru Mediafax.

Potrivit documentului publicat de INSP „decesul la pacient confirmat cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepţia situaţiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relaţie cu COVID-19 (ex.traumatism, hemoragie acută majoră, etc) şi la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală şi momentul decesului”.

„Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente şi COVID-19 trebuie raportată ca şi cauză a decesului, independent de condiţiile medicale pre-existente care se supectează că au favorizat evoluţia severă a COVID-19”, se mai notează în metodologie.

Medicii vor trece drept cauza de deces şi la persoanele care nu au fost confirmate dar la care „se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces”.

Dacă o persoană este suspectată că ar fi murit din cauza noului coronavirus, dar nu a fost confirmată, „se vor recolta probe necroptice de plămân care vor fi trimise la CNRG din INCDMM Cantacuzino pentru diagnostic virologic”.

Recoltarea nu este, însă, necesară pentru cazurile confirmate anterior, pe baza exsudatului nazal, faringian sau a aspiratului traheo-bronşic şi nici la cazurile cu rezultat negativ pentru virus SARS-CoV-2 în aceste probe.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Nouă polițiști de la Secția 16, condamnați după ce au torturat doi tineri. Nouă ani de închisoare pentru un fost lider de sindicat

Avertisment INSP: România e vulnerabilă în fața poliomelitei, din cauza ratei scăzute de vaccinare

COVID-19: Șase angajați care au fost concediați pentru că au refuzat vaccinul au primit câte un milion de dolari fiecare

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Partenerii noștri