Live

COVID, o boală cu bătaie lungă: Din cei peste 500 de pacienţi trataţi la Timişoara, în jur de 100 au rămas cu probleme de sănătate

Data publicării:
Ilustrație bărbat internat în spital. Sursa foto: Getty Images

Un arădean vindecat de Covid de două luni şi jumătate mai are probleme de sănătate. Un studiu recent arată că 4 din 5 pacienţi aveau încă simptome după două luni de la externare, potrivit Mediafax.

Andrei Ando din Arad a avut o formă moderată de Covid 19.

S-a externat la sfârşitul lui aprilie, după mai bine de două săptămâni de tratament. Andrei spune că nu şi-a recăpătat forţele nici acum, după două luni şi jumătate de când s-a vindecat de Covid. Încă se luptă cu oboseala cronică, iar activităţi simple, pe care alții le fac cu uşurinţă, pentru el pot fi poveri.

„Am rămas totuşi cu oboseală cronică, cu o lipsă de putere, şi, deşi îmi vine greu să recunosc asta, pentru că sunt un ditamai omul, îmi este foarte greu să desfac o sticlă de suc, de răcoritoare, în rest, mai resimt uneori dureri de spate, şi simt că am o rezistenţă mai scăzută la efort decât înainte”, spune Andrei Ando, pacient din Arad vindecat de coronavirus.

Că boala este una cu urmări este un fapt confirmat şi de studii

Este totuşi norocos. Alţi pacienţi care au fost infectaţi se reîntorc la spital peste o lună sau chiar două de la vindecare pentru că rămân cu leziuni pulmonare. Din cei peste 500 de pacienţi infectaţi trataţi la Timişoara, în jur de 100 au rămas cu probleme de sănătate. O parte din pacienţi au nevoie de recuperare cardiorespiratorie.

Că boala este una cu bătaie lungă este un fapt confirmat şi de studii. Cel mai recent, făcut în Italia pe 143 de pacienţi, arată că, la două luni de la primele lor simptome date de boala Covid 19, mai mult de jumătate dintre ei au spus că încă simt oboseală, iar în jur de 40 la sută, printre care se află şi pacienţi care au fost intubaţi, au spus că au dificultăţi în respiraţie.

„În perioada internării noi le-am făcut imagistică, radiografie şi CT şi am constat că există aceste leziuni pulmonare. O dată ce s-au externat ei au continuat să ia anumite medicamente pe care noi le-am recomandat şi i-am chemat la control peste o lună, două. Au început să vină”, a declarat Virgil Musta, medic infecţionist la Spitalul Victor Babeş din Timişoara.

Editor web: Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Amendă uriașă: 45.000 de lei pentru un timișorean care a dat foc deșeurilor în spatele curții

Avarie majoră la o conductă de apă, în Timişoara. Întreg oraşul a rămas fără apă rece

Vlad Voiculescu îl dă în judecată pe Mircea Geoană

Istoria poștei, de la scrisori trimise cu diligența la e-mail. Cum arată „ștampila pentru un secol”. „Scoți cuiul și reglezi data”

Partenerii noștri