Copiii români, cei mai sănătoși din UE? Specialiștii contrazic statistica
Copiii români sunt cei mai sănătoşi din Uniunea Europeană. Asta arată ultima statistică publicată de Eurostat. La prima vedere sună bine, însă realitatea este cu totul alta. Statistica este corectă, însă se bazează pe ceea ce spun părinţii. Ei consideră că dacă cei mici nu se plâng de durere nu sunt bolnavi. Realitatea este diferită, spun specialiştii.
Comuna Largu din judeţul Buzău n-are medic de mai mult de 10 ani. Astfel, părinţii trebuie să îşi ducă copiii la doctorul din comuna vecină, la 5 kilometri de mers.
Daniela Şelaru, medic: Oamenii n-au nici o vină, când vorbeşti despre sănătatea omului faci tot posibilul.
Primarul din Largu spune că este aproape imposibil să găseşti un medic pentru un sat.
Mircea Frăţilă, primarul comunei Largu: Ar fi un dezastru să nu vină doamna doctor că eu cred că nici altcineva n-ar veni pentru ca n-ar putea cu 1000 de asiguraţi să îşi acopere cheltuielile de funcţionare a dispensarului.
Astfel, copiii nu sunt duşi aproape deloc la medic, iar părinţii n-au nicio idee despre starea lor reală de sănătate.
Datele Eurostat publicate recent arată că suntem campioni europeni în ceea ce priveşte sănătatea copiilor în toate cele trei categorii de vârstă analizate.
George Roman, reprezentant Salvaţi Copiii: Părinţii nu beneficiază de o perspectivă multidimensională a sănătăţii. Mulți dintre părinţi declară că starea de sănătate însemnă lipsa unei dureri şi, în special, a uneia care cauzează probleme de sănătate în viitor.
Organizaţia Salvaţi Copiii vede altfel lucrurile: România este fruntaşă la mortalitatea infantilă. În ceea ce priveşte obezitatea în rândul tinerilor, suntem pe locul doi în Europa. Şi epidemia de rujeolă a făcut ravagii. Peste 15 mii de bolnavi, dintre care aproape 9 mii au fost copii sub 5 ani.
Problema ar fi lipsa medicilor la sate, spun specialiştii.
George Roman, reprezentant Salvaţi Copiii: În sistemul medical există o inechitate teribilă. Sunt oameni care trebuie să facă eforturi deosebite şi nu numai din punct de vedere financiar de a avea acces la serviciile medicale, însă în mediul rural acestea sunt subdimensionate cu nevoile.
În România, 700 de sate nu au medic de familie.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News