Live

Video Consum uriaș de suplimente alimentare și vitamine în rândul românilor. Avertismentul medicilor pentru cei care le iau

Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Suplimentele alimentare și vitaminele sunt nelipsite din casele românilor. Un studiu recent ne arată că 94% dintre români au consumat astfel de produse în ultimul an. Medicii atrag, însă, atenția asupra faptului că suplimentele nu înlocuiesc o dietă sănătoasă.

Mesele de zi cu zi ale românilor sunt completate și cu unele pilule. Vorbim aici despre suplimente alimentare și vitamine. Un studiu realizat de Patronatul Industriei Suplimentelor Alimentare arată că 94% dintre participanți au consumat astfel de produse în ultimele 12 luni. 62% dintre ei, însă, spun că au nevoie totuși de ghidaj pentru a alege cu grijă vitaminele.

"În topul încrederii, când vine vorba de cumpărarat vitamine sau suplimente alimentare, românii declară că pe locul I este medicul de familie, mai apoi medicul specialist, dar și farmacistul. Însă 50% dintre cei care au participat la acest studiu recunosc că se lasă influențați de reclamele din mediul online", transmite Mihai Vălușescu, jurnalist Digi24.

Ideea unui stil de viață cât mai sănătos îi ademenește pe oameni să consume astfel de suplimente. Iar acest trend este tot mai prezent la nivel mondial, nu doar în țara noastră.

"Îmi iau o alimentație sănătoasă, vitamine care întăresc imunitatea. Vitamina D, vitamina C", spune o doamnă din Timișoara.

"- Vitamine, suplimente?
- Da, alfa D3, vitamine multe, da.
- Vă ajută?
- Da", spune o altă doamnă.

"Nu, n-am avut nevoie. Mi-am luat vitaminele din fructe din legume. Nu musai sănătos, dar na doar un exces le poate face rău, probabi mulți consumă și n-au niciun efect", e de părere un tânăr.

"Sunt într-adevăr foarte, și din ce în ce mai multe variante, cred că vitamina C se păstrează pe primul loc împreună, de obicei, cu vitamina D, zinc sau tot felul de combinații ale vitaminei C, probioticele sunt din ce în ce mai căutate. Complexele de vitamine și minerale sunt tot mai cerute", spune Iulia Semenescu, farmacist.

Specialiștii recomandă să administrăm vitamine și suplimente alimentare doar după ce ne-am consultat cun un medic.

"Atenție la interferența, la relația care poate rezulta în urma administrării concomitente de supliment-aliment, supliment-alcool, supliment-medicament și ca o concluzie finală foarte importantă: niciodată să nu substituiți terapia indicată de medicii dumneavoastră cu un supliment din proprie inițiativă", avertizează prof. univ. Cristina Dehelean, șef disciplină toxicologie UMF Timișoara.

Potrivit studiului realizat, 84% dintre respondenți folosesc suplimente și vitamine pentru imunitate și energie.

Reporter: Mihai Vălușescu
Operator: Mihai Pop

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

N-au stat la discuții și au suspendat-o pe viață, după apariția unui clip pe internet! Primele reacții și decizia luată

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O femeie a născut în gară, ajutată de polițiști: „Pentru un moment peronul șase a fost maternitate, iar banca a fost pat de spital”

A început vaccinarea antigripală. Cine beneficiază de gratuitate și cum poți intra în posesia dozei

Orașul în care un bulevard este, din 2020, un șantier fără sfârșit. Drumul s-a umplut de bălți la prima ploaie după asfaltare

Creierul musculiței de oțet ar putea revoluționa neuroștiința. Ce au descoperit cercetătorii

Partenerii noștri