Live

Ce este sindromul plămânului alb. Medic: Avem şi noi în România, nu sunt cazuri de import

Data publicării:
Directorul medical al Institutului "Matei Balş", Adrian Marinescu. Foto: Captură Digi24

Medicul Adrian Marinescu, director medical al Institutului Matei Balş din Bucureşti, a explicat că sindromul plămânului alb a fost dintotdeuna printre noi, iar măsurile de prevenţie sunt aceleaşi ca pentru orice alte boli cu transmitere prin căile respiratorii. „Avem şi noi în România, nu sunt cazuri de import”, precizează medicul.

„Se vorbeşte despre mycoplasma pneumoniae, nu este un virus, este o bacterie. Această mycoplasmă a fost printre noi dintotdeuna, este adevărat că la nivel de cazuri izolate şi acele cazuri cu plămânul alb reprezintă complicaţiile sau formele severe de infecţie cu mycoplasmă. Acest lucru înseamnă că în momentul în care am o pneumonie cu mycoplasmă care nu e tratată la timp, poate să evolueze către plămânul alb. Sigur că avem şi noi în România, nu sunt cazuri de import, nu e nimic misterios, nu înseamnă că a venit această bacterie cu avionul de undeva, ea a fost dintotdeuna alături de noi”, a declarat dr. Adrian Marinescu, marţi, la Medika TV, potrivit News.ro. 

„Sunt cazuri izolate”

Medicul a spus că nu poate fi vorba de o pandemie sau epidemie.

„Nu se transmite atât de uşor încât să ne gândim cumva la epidemii sau pandemii. Cred că e important să conştientizăm că ea există, să monitorizăm ceea ce s-a întâmplat în China şi Europa şi să vedem dacă lucrurile într-adevăr s-au schimbat sau nu. Ce avem deocamdată la Institutul Matei Balş şi în general în ţară sunt doar cazuri izolate, nu e niciun motiv de îngrijorare sau să mă gândesc că această infecţie explodează sau că va da foarte multe cazuri”, a spus Adrian Marinescu.

Întrebat care sunt măsuri preventive de care să ţinem cont, doctorul a explicat că acestea sunt aceleaşi ca pentru infecţiile care se transmit pe căile respiratorii.

„Sunt măsurile de prevenţie pentru ceea ce se transmite pe căile respiratorii, indiferent că sunt virusuri sau bacterii, indiferent că vorbim de gripă sau late virusuri care se transmit respirator. La debut simptomatologia e similară, nu îţi dai seama dacă e o răceală, gripă sau infecţie cu mycoplasmă. Cei care sunt în factorii de risc, cei cu boli cronice, cei de o anumită vârstă sau copiii foarte mici ar trebui să dea dovadă de multă prudenţă, adică dacă starea generală devine proastă la un moment dat, dacă lucrurile se complică, ei reprezintă o urgenţă şi ar trebui să ajungă la spital”, a spus Adrian Marinescu.

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un nou-născut a murit pe un pat de spital în Cluj: aștepta o operație la inimă, dar a luat o bacterie în timp ce era internat

O bacterie pe care mulţi oameni o poartă în stomac provoacă cele mai multe cazuri de cancer la nivel mondial

Ce este Listeria, bacteria care poate provoaca toxiinfecție alimentară pentru mai multe categorii de persoane

Primul caz de variola maimuței în Europa. Avertismentul dr. Adrian Marinescu: Noua tulpină mpox poate pune probleme

Partenerii noștri