Ce este HMPV, virusul respirator din China. Cât de grav este și cum descriu medicii boala care există și în România
Metapneumovirusul uman (HMPV) este virusul respirator comun, care se răspândește în China și în mai multe orașe din lume, inclusiv în România. Prezintă simptome ușoare precum cele cunoscute în cazul unei răceli, însă pot exista și complicații în rândul persoanelor vulnerabile. Medicul Adrian Marinescu, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală, a explicat pentru Digi24 cum se manifestă virusul HMPV și când există riscul să apară reacții severe.
La 5 ani de la pandemia COVID, un alt virus cu simptome asemănătoare provoacă îngrijorare în China și în restul lumii. Virusul nu este unul nou, dar numărul crescut de cazuri raportate în ultimele două săptămâni, mai ales în rândul minorilor, provoacă îngrijorare. China a raportat un număr crescut de infectări la copiii sub 4 ani, iar Marea Britanie la cei sub 5 ani.
Ce este virusul HMPV
„Virusul din China nu reprezintă o noutate. Este un metapneumovirus de origine umană, care a fost detectat pentru prima dată în anul 2001. Ceea ce trebuie să știm despre HMPV este că se manifestă la fel ca un virus respirator comun. Provoacă infecții respiratorii și dă simptome asemănătoare unei răcei clasice. În primă fază, virusul respirator HMPV nu pune probleme de sănătate majore organismului”, a declarat Adrian Marinescu, medic primar infecționist.
Pot exista complicații din cauza virusului HMPV?
„Ca în cazul oricărui alt virus/bacterie și aici, din cauza virusului HMPV, pot exista complicații și simptome mai grave. În această categorie, de boală mai severă intră persoanele vulnerabile, iar aici vorbim despre persoanele care au un sistem imunitar deficitar, oamenii care se confruntă deja cu boli cronice, ori copiii mici”, precizează sursa Digi24.
Ce simptome are virusul din China
„În cazul virusului nou din China, simptomele sunt asemănătoare cu ce se întâmplă în cazul gripei sau în cazul altei infecții respiratorii. Printre cele mai comune semne ale bolii pot fi: febră, frisoane, stare generală modificată, tuse, durere musculară sau articulară, congestie nazală și dificultăți de respirație”, declară medicul.
Putem vorbi despre o nouă epidemie în România?
Medic Adrian Marinescu: “Nu trebuie să ne punem problema că virusul trebuie să vină din China pentru a ne îmbolnăvi sau că apar cazuri în România. Lucrurile pot fi ținute sub control și nu este cazul acum să vorbim despre o situație complicată, din punct de vedere epidemiologic. Sigur, trebuie să existe o analiză, să fie o monitorizare atentă, însă luăm în calcul că este un virus respirator, care există de multă vreme, chiar și la noi în țară și care nu a provocat complicații”.
Măsuri de prevenție împotriva virusului
HMPV este prezent la nivel global de zeci de ani și, la fel ca în cazul altor infecții respiratorii, cazurile sunt în creștere în perioadele de iarnă-primăvară.
Recomandările generale standard sunt valabile și în această situație, iar aici vorbim de: purtarea unei măști în locurile unde există deja persoane răcite, evitarea aglomerației, atunci când este posibil, practicarea unei igiene a mâinilor și, implicit, vaccinarea antigripală.
Ce spun medicii despre vaccinarea antigripală
“Simptomatologia gripei nu ține de vârstă ci, mai degrabă, de fiecare organism și modul în care este pregătit să reziste în fața unui virus. Evident, persoanele cu imunitatea mai puternică pot fi mai puțin afectate, sau pot să facă o formă mai ușoară de boală, față de restul persoanelor.
Gripa este o boală care afectează întreg organismul, nu se oprește la anumite zone ale corpului, și poate produce pneumonii grave, cu probleme mari respiratorii, de asta vorbim mult de persoane care sunt intubate din cauza insuficienței respiratorii”, a declarat pentru Digi24 medicul Sandra Alexiu, Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Iflfov.
Ceea ce ne ajută cu adevărat, împotriva gripei, este vaccinarea. Altfel, suntem în permanență expuși în fața virusului
“Combinația vaccinului se schimbă în fiecare an, deoarece virusul gripal este instabil și oferă mutații destul de frecvent. A fost până acum o combinație din 4 tulpini, însă, se pare că ne vom întoarce la numărul de 3 combinații, deoarece una dintre tulpinile vechi nu prea mai circulă. Se prepară anual un vaccin care să conțină tulpinile cele mai circulate din sezonul precedent.
Vaccinarea se adresează întregii populații, cu exccepția bebelușilor sub 6 luni, pentru care nu se administrează vaccinul gripal. În categoria persoanelor cu grad de risc ridicat încadrăm copiii mici, până în 5 ani, dar și persoanele care suferă de anumite boli printre care cele respiratorii, boli de inimă, boli auto imune sau cancer.
Vârful epidemic se înregistrează în luna ianuarie, uneori și februarie, după care sezonul începe să se diminueze ușor, iar spre primăvară-vară circulația virusului scade”, a mai precizat medicul Sandra Alexiu.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News