Cazul șocant al femeii bătute în stradă ilustrează un fenomen grav: 10.000 de femei bătute și 72 ucise de parteneri, în 2020
Cazul șocant al femeii bătute în stradă, în județul Bistrița-Năsăud, ilustrează un fenomen îngrijorător, care e în creștere de la an la an. Aproape 10.000 de femei au fost bătute anul trecut de parteneri, iar unele au fost ucise, cu ordinul de protecție în buzunar. De altfel, hârtiile emise de polițiști sau de judecători sunt, în unele cazuri, inutile, în lipsa brățărilor electronice. Pentru parlamentari, însă, legea care ar reglementa aceste dispzitive de urmărire nu pare prioritară.
Scandal uriaș la metrou, provocat de un bărbat care își agresa iubita
Ministrul Familiei reacționează după declarațiile controversate ale lui IPS Teodosie
Femei bătute pentru că au vrut să le dea fructe unor muncitori
Intervenție dramatică a mascaților
România, criticată dur de SUA: Tolerează violurile, violența domestică și corupția la nivel înalt
Agresorul din Chiajna a fost scos din casă după 14 ore
Unchiul fetiței, despre suspectul în cazul cadavrului din canapea: „În fața noastră nu se comporta urât”
Care sunt cauzele care duc la drame ca cea din Chiajna
Alertă și mobilizare de forțe în Chiajna
Florentina Timoce, femeia agresată în Bistrița-Năsăud: Aici la obraji totul este spart. Să mănânc, nicio șansă, îmi cade tot din gură. Mai încerc să beau un pic de apă, un pic de ceai cu paiul.
Prin traume similare au trecut aproape 10.000 de românce, anul trecut. Au fost bătute cu bestialitate de soți sau foști parteneri, doar că majoritatea agresiunilor s-au petrecut departe de ochii lumii, între zidurile locuințelor. Victima de la Bistrița-Năsăud povestește că bărbatul de care voia să divorțeze a mai agresat-o și altă dată și a amenințat-o de nenumărate ori.
Florentina Timoce: Ba, nu îi convenea că mă machiez, să nu-mi vopsesc părul, să nu mă aranjez deloc, nu avem voie nimic. Ba că omoară copiii, ba că mă omoară pe mine, îi omoară pe toți ai mei.
Cumplit este că de multe ori, agresorii duc amenințările până la capăt. În 2020, 72 de femei au fost omorâte de partenerii lor de viață. Au fost și cazuri în care victimele au fost ucise cu ordinele de protecție în buzunar.
În februarie anul trecut, o tânără din Chitila a fost înjunghiată de soț, deși bărbatul nu avea voie să se apropie de ea la mai puțin de 200 de metri. Avea un ordin de restricție, însă hârtia nu l-a împiedicat cu nimic să își pună în aplicare planul.
Gelu Duminică, sociolog: Violența domestică este vizibilă doar în momentul în care victima atrage atenția prin moartea ei. Până atunci, din păcate, chestia asta, „eu nu mă bag”, toleranța excesivă este mult mai vizibilă.
Creșterea violenței domestice, de la un an la altul, se vede și în numărul ordinelor de restricție. Dacă în 2019 erau emise peste 7.900, în 2020 judecătorii și polițiștii au eliberat aproape 8.400.
Polițiștii ar putea verifica mult mai ușor dacă agresorii respectă ordinele de restricție, dacă ar exista brățări electronice de monitorizare. Legea care ar permite achiziționarea acestor dispozitive stă, însă, în Parlament.
Alina Gorghiu, senator PNL: Dacă e de doi ani în sertarele Camerei Deputaților, e clar că nu a fost o prioritate. Avem foarte puține femei în Parlament, dar 98% dintre victimele violenței domestice în România sunt femei. Sper să reușească să sensibilizeze și creierele bărbaților din Parlament.
Datele oficiale arată că 3 din 10 ordine de restricție sunt încălcate de agresori.
Reporter: I. Ciurlea / Operator: P. Stanciu
Editor : Liviu Cojan
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News