Când va fi gata vaccinul românesc împotriva COVID-19? Medic de la Cantacuzino: O cercetare știi că o începi
România alocă 3,5 milioane de lei pentru descoperirea vaccinului împotriva coronavirus, dar suma va crește, dacă cercetările inițiale dovedesc că produsul dezvoltat de OncoGen și Institutul Cantacuzino dă rezultate. Profesor doctor Mircea Ioan Popa a spus că perioada de testare este de 18 luni, iar în acest moment este foarte greu de spus când va ajunge vaccinul pe piață.
Cât de eficientă este doza 3 de vaccin anti-COVID?
Mituri despre vaccin, demontate de un cercetător de la Institutul Cantacuzino
Nou vaccin de la Moderna
Gheorghiță: Există o subraportare a reacțiilor adverse la vaccin
Ar putea România să producă vaccin anti-Covid?
Cât durează imunitatea dată de vaccinul anti-Covid. Răspunsul lui Raed Arafat
A treia tranșă de vaccinuri anti-COVID a ajuns în România. Pfizer a trimis la Timișoara mai puține doze decât era negociat
Prima persoană vaccinată la Iași
În ce condiții va fi păstrat vaccinul anti-COVID la Centrul Național de Stocare de la Institutul „Cantacuzino”
Profesor doctor Mircea Ioan Popa, reprezentant al Institutului Cantacuzino, a spus joi dimineață că Centrul OncoGen din Timișoara este cel care conduce proiectul, ajutorul oferit fiind de testare pe animale de laborator. „Verificăm dacă produsul lor duce la răspuns imunologic”, a subliniat el.
Întrebat, când ar putea ajunge să fie folosit acest vaccin, cercetătorul a răspuns: „Produsul realizat de colegii din Timișoara este aproape gata pentru a fi pus la dispoziție pentru începerea acestui proiect, e un proiect de cercetare și întotdeauna o cercetare știi că o începi și încerci să o duci la bun sfârșit, dar pot apărea lucruri pe care nu le poți gândi de la început”.
El a subliniat că urmează semnarea contractului și „foarte rapid” va începe derularea proiectului: „Avem la dispoziție maxim 18 luni și speranța noastră este ca, într-un număr de luni, să putem să vă anunțăm că avem ceva nou de spus față de momentul de astăzi”.
Mircea Ioan Popa a subliniat că, în cazul în care vaccinul se dovedește a fi imunogen, adică a dat rezultate în testele pe animale, vor exista și studiile clinice pe oameni.
El a amintit că modul de administrare al vaccinului românesc nu va fi intravenos, ci intranazal: „Ceva mai ușor de tolerat, inclusiv de cei care nu sunt foarte de acord cu vaccinurile. Sperăm că produsul nostru va fi de foarte bună calitate și că populația României îl va primi așa cum ne dorim”.
Cercetătorul a refuzat să vorbească despre investiția de 3,5 milioane de lei primită de la statul român, în condițiile în care în alte țări se discută despre miliarde de euro în cercetare.
„Nu vom discuta despre banii utilizați de alte țări, dar suma de bani necesară pentru a duce la capăt un produs e mai mare de 3,5 milioane, dar Ministerul Educației nu a țintit tot ce ar trebui să fie țintit, este un produs de cercetare, ca atare vor fi necesare fonduri suplimentare”, a spus el.
Întrebat dacă Institutul Cantacuzino are acreditările necesare să scoată pe piață un vaccin, Mircea Ioan Popa a spus că partea administrativă va fi rezolvată până se va ajunge la acest lucru. „Asta este estimarea pe care o fac eu acum”, a spus cercetătorul.
El a evitat să facă o estimare privind perioada de timp în care va fi gata vaccinul. „Va trebui să fie și domnul profesor Păunescu prezent, dânsul este cel care a pus la cale produsul pentru studiu, el este cel în măsură să discute”.
Profesorul a mai spus că Institutul Cantacuzino nu poate produce acum un vaccin gripal, pentru că nu există documentația necesară în acest scop, dar a subliniat că este o diferență între vaccinul anti-coronavirus și vaccinul antigripal.
Mircea Ioan Popa a adăugat că în acest moment nu poate spune dacă vor exista vaccinuri diferite împotriva coronavirusului pentru copii și adulți.
În ceea ce privește producerea lui, Centrul OncoGen poate produce un număr de doze, dar producția lui în masă se va face la Institutul Cantacuzino.
(Redactor: George Costiță)
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News