Boala fără simptome, dar foarte gravă, care poate fi confundată cu oboseala de la serviciu
O boală care nu are simptome acaparează tot mai mulţi oameni din zonele sărace. E vorba de hepatita C. Pentru a depista bolnavii, autorităţile ar trebui să testeze toată lumea din aceste zone. O astfel de campanie a început în Bucureşti, în cartierele Rahova şi Ferentari. Rezultatele sunt îngrijorătoare: un sfert dintre persoanele cărora li s-au făcut analize sunt infectate cu virusul hepatitei C.
Hepatita C este o boală care se tratează, cu condiţia să fie depistată. Pentru că nu doare şi nici alte simptome care să îngijoreze nu are, mulţi oameni cred că sunt sănătoşi, aşa că nu fac analize. Virusul se transmite în special prin sânge.
Noi simptome asociate Covid-19
Voluntar vaccinat anti-COVID-19, testat pozitiv la 4 luni după ce a primit doza
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Marinela Debu, reprezentant al unei asociaţii de pacienţi: Nu vom putea să ajungem la unii pentru că ne-am lovit și de niște situații mai puțin plăcute pe teren, care țin de siguranța personală.
În România se presupune că sunt 600.000 de bolnavi infectaţi cu virusul C. Depistaţi sunt numai 15%. Cei nedescoperiți împrăştie virusul, fără să ştie.
Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului Matei Balş: Peste 80% nu ai nici cel mai mic simptom. Poate sunt puţin obosiţi, dar dau vina pe slujbă. După urmează o perioadă de latență, în care virusul lucrează, își face treaba. Această perioadă poate dura și 30 de ani.
Nici cei descoperiţi purtători ai virusului nu pot beneficia de tratament gratuit.
Marinela Debu: Sunt foarte mulți neasigurați. Le vom da rezultatele urmând ca în septembrie să luăm încă o dată legătura cu ei pentru a putea să beneficieze de tratament.
Nicoleta Dascălu, manager de proiect: În afara de ARAS nu există servicii, noi ne luptăm din toate puterile ca să păstrăm serviciile în Ferentari, dar fără bani nu poți să le faci.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România are termen ca până în 2030 să elimine hepatita C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News