Boala din cauza căreia românii mor subit. Medic: Oamenilor le este frică de cancer, dar nu sesizează adevăratul pericol
Bolile de inimă sunt principala cauză a deceselor românilor. 60% dintre cei care-şi pierd viaţa, anual, suferă de boli cardio-vasculare. În plus, suntem printre ţările europene cu cea mai scăzută speranţă de viaţă. Cu toate acestea, ajungem la medic doar când simţim durere. Specialiştii cardiologi spun că o simplă vizită la doctor poate face diferenţa între viaţă şi moarte.
Circul continuă în Parlament: Becali spune cum a făcut facultatea fără prezență. Șoșoacă jignește jurnaliștii. AUR îl atacă pe Iohannis
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile. Fiți cuminți, mergeți pe vârfuri”
Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza
VIDEO: Incendiu puternic la Piața Matache din București
Răspunsul Elenei Lasconi întrebată dacă l-ar vota pentru funcția de premier pe Marcel Ciolacu
Theodor Stolojan acuză USR de lipsă de profesionalism. „Pune pe masă o hartie cu 8 cerințe și apoi pleacă. Nu e o metodă de negociere”
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”. Parchetul General a deschis dosar penal
35 de ani de la Revoluție: Balconul Operei din Timișoara s-a umplut de oameni
Surse: PNL ar putea relua vineri discuțiile cu PSD și UDMR. Ciprian Ciucu nu va mai merge la negocieri
În România, 60% dintre oameni mor anual din cauza bolilor cardiovasculare. În lume, 17 milioane de oameni se sting din aceasta cauză. Cu toate acestea, la noi, doar 4 din 10 români ajung la cardiolog după o urgență.
Suntem printre ţările cu cea mai redusă speranță de viață dintre statele europene şi asta din cauza numărului mare de decese cauzate de boli ale inimii, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
„Oamenilor le este frică de cancer, și e normal să fie, și de hepatită cronică, dar nu sesizează faptul că pericolul cel mare reprezintă bolile cardiovasculare”, explică Gabriel Tatu Chițoiu, medic cardiolog.
Medicii spun că ne putem menţine sănătoşi destul de simplu.
„Să nu fumezi, să știi să-ți măsori hipertensiunea arterială de când ești adolescent, să știi să mergi la doctor în momentul în care găsești tensiunea arterială că este crescută, să faci sport, să ai grijă să nu ai greutatea deasupra limitei superioare a greutății ideale și să ai grijă la ce pui în farfurie”, afirmă Gabriel Tatu Chițoiu, medic cardiolog.
Discuție jurnalistă Digi24 – pacient:
-La 91 de ani aveți o inimă sănătoasă.
-Da!
-Ce ați făcut o viață întreagă ca să ajungeți până la vârsta asta?
-N-am exagerat din niciun punct de vedere, nici cu mâncare, nici cu băutură, nici cu chefuri.
Acest pacient a ajuns la doctor cu insuficiență cardiacă acum douăzeci de ani.
„Când bătea repede, când bătea mai încet. În momentul când începea să o ia aiurea, simțeam că nu mai am putere, îmi venea să pic jos”, spune pacientul.
Hipertensiunea arterială, unul dintre factorii de risc care nu dă semne ani la rând, trebuie ținută permanent sub control, avertizează cardiologii.
„Sunt persoane care au valori mari ale hipertensiunii arteriale, se simt foarte bine și din cauza asta nici nu merg la medic”, spune Gabriel Tatu Chițoiu, medic cardiolog.
Cardiopatia ischemică, tulburările de ritm, miocardita sunt cele mai des întâlnite boli cardiovasculare.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News