Băuturile cu zahăr adăugat duc la milioane de noi cazuri de diabet și boli de inimă în fiecare an (studiu)
Băuturile zaharoase sunt responsabile pentru peste 2,2 milioane de cazuri noi de diabet și 1,1 milioane de cazuri noi de boli de inimă pe an în întreaga lume, potrivit unui nou studiu. Analiza publicată luni evidențiază creșterea inegalităților globale în materie de sănătate, scrie The Guardian.
Analiza globală publicată luni în Nature Medicine evidențiază creșterea inegalităților în materie de sănătate. În America Latină și Caraibe, băuturile dulci au contribuit la aproape un sfert (24%) din cazurile noi de diabet în 2020.
În Africa subsahariană, regiunea care a înregistrat cea mai mare creștere procentuală a cazurilor din 1990 până în 2020, băuturile dulci au dus la mai mult de unul din cinci (21%) cazuri noi de diabet și mai mult de unul din 10 (11%) cazuri noi de boli de inimă.
Columbia, Mexic și Africa de Sud au fost deosebit de puternic afectate, potrivit studiului cercetătorilor de la Universitatea Tufts din SUA.
Băuturile zaharoase au fost responsabile pentru aproape jumătate (48%) din toate cazurile noi de diabet din Columbia. Aproape o treime din toate cazurile noi de diabet din Mexic au fost legate de băuturile dulci, care au fost, de asemenea, legate de mai mult de un sfert (27,6%) din cazurile noi de diabet și 14,6% din cazurile de boli cardiovasculare din Africa de Sud.
Băuturile dulci sunt digerate rapid, determinând o creștere a nivelului de zahăr din sânge cu valoare nutritivă mică. Consumul regulat de-a lungul timpului duce la creșterea în greutate, rezistența la insulină și o serie de probleme metabolice legate de diabetul de tip 2 și bolile de inimă.
Dariush Mozaffarian, unul dintre autorii lucrării și directorul Tuft’s Food Medicine Institute, a declarat că „băuturile îndulcite cu zahăr sunt puternic comercializate și vândute în țările cu venituri mici și medii. Nu numai că aceste comunități consumă produse dăunătoare, dar sunt adesea mai puțin echipate pentru a face față consecințelor pe termen lung asupra sănătății.”
Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel global
Aproximativ 830 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet, majoritatea trăind în țări cu venituri mici și medii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de deces la nivel global, luând aproximativ 17,9 milioane de vieți în fiecare an. Mai mult de trei sferturi dintre aceste decese au loc în țările cu venituri mici și medii.
Dr. Catherine Kanari, specialist în boli netransmisibile pentru Amref Health Africa din Kenya, a declarat că se observă creștere a popularității băuturilor dulci alimentată de influencerii online.
„În centrele urbane, tinerii sunt vizați de influenceri de pe rețelele sociale care sunt plătiți pentru a promova băuturi dulci, umplând un gol de informații lăsat de lipsa educației nutriționale în școli”, a spus ea. „În cele din urmă, o creștere a cazurilor de diabet riscă să pună în tensiune sistemul nostru de sănătate dincolo de limitele sale.”
Autorii studiului solicită o serie de măsuri, inclusiv campanii de sănătate publică, reglementarea publicității pentru băuturi dulci și taxe pe băuturile îndulcite cu zahăr. Mexic, care are una dintre cele mai mari rate de consum de băuturi dulci din lume, a introdus o taxă pe băuturi în 2014.
„Trebuie făcut mult mai mult, în special în țările din America Latină și Africa, unde consumul este ridicat și consecințele grave asupra sănătății”, a spus Mozaffarian. „Ca specie, trebuie să abordăm consumul de băuturi îndulcite cu zahăr.”
În România, prin Legea nr. 296/2023, modificată prin OUG nr. 115/2023, s-a reglementat că vânzarea alimentelor cu zahăr adăugat în cantitate mai mare de 10 grame de zahăr la 100 g de produs se comercializează cu cota de TVA de 19%. Fac excepție trei sortimente de bunuri alimentare ce se comercializează cu cota de TVA de 9%, pentru care se poate regăsi în produs o cantitate de zahăr adăugat mai mare de 10 grame în 100 g de produs: cozonaci, biscuiți și lapte praf destinat consumului de către nou născuți, sugari și copii.
Editor : M.I.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News