Live

Andrei Baciu: Noile tulpini care circulă nu feresc pe nimeni de boală. Avem avantajul vaccinului la îndemână

Data actualizării: Data publicării:
Nimeni nu este ferit de îmbolnăvire în fața noilor tulpini de coronavirus, dar vaccinarea poate oferi protecție, spune Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății Foto: Agerpres

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu atrage atenția că noile tulpini ale coronavirusului devin mai contagioase și practic, nimeni nu este ferit de îmbolnăvire, însă vaccinul este arma pe care o avem la îndemână pentru a câștiga un plus de protecție. 

„Vedem că aceste tulpini care circulă mai nou nu feresc pe nimeni de boală, inclusiv sportivi de performanță, oameni care au aparent o stare bună de sănătate. Vedem că în fața acestui virus, practic nimeni nu este ferit, deci cu atât mai mult (sunt importante - n.r.) oportunitatea și avantajele câștigării protecției, pe de o parte. Pe de altă parte, un alt aspect extrem de important - faptul că vaccinul este la îndemână”, a declarat secretarul de stat duminică seara, la Digi24. 

El s-a referit la maratonul vaccinării de la București și i-a îndemnat pe oameni să profite de această ocazie și să vină să se vaccineze. Dozele ar putea fi suplimentate în noaptea acesta, dacă va fi nevoie, în condițiile în care maratonul este aproape de a-și dubla ținta inițială pe care și-au propus-o autoritățile, aceea de a administra 10.000 de doze. Până duminică seara, deja se vaccinaseră 18.000 de persoane. Maratonul a început vineri, la ora 16:00 și continuă până luni, la ora 8:00.

„Dacă până acum, într-o primă etapă, au fost (la vaccinare - n.r.) cei mai entuziaști, cei care poate au fost vizionari, au vrut să se vaccineze și au făcut un gest proactiv, în momentul de față cred că a crescut accesibilitatea, vaccinul este efectiv la îndemână și maratonul (de la București - n.r.) a fost un alt succes al campaniei de vaccinare. Vorbim de peste 18.000 de oameni care au fost deja vaccinați, se așteaptă un număr suplimentar pe parcursul acestei nopți. În eventualitatea în care vor fi prezenți un număr mare de oameni în seara aceasta, se ia în calcul suplimentarea numărului de doze. Aș face un apel pentru toți cei care își doresc să se vaccineze - în această seară pot face vaccinul fără programare, doar prin simpla prezentare cu buletinul, lucrurile se desăfășoară destul de repede și nu este niciun fel de problemă”, a spus Andrei Baciu.

6 milioane de doze de vaccin administrate până acum în România 

Secretarul de stat consideră că astfel de acțiuni sunt de natură să stârnească entuziasm. „Aș îndrăzni să spun că este o dublă sărbătoare - faptul că se întrevede, așa, luminița de la capătul tunelului, prin exemplul celorlalte țări, pe de o parte, prin posibilitatea ridicării unor restricții odată cu creșterea numărului de persoane vaccinate, care au protecție în fața bolii”, a arătat Andrei Baciu.

Avem peste 3,6 milioane de persoane care au fost vaccinate și duminică se atinge borna de 6 milioane de doze administrate, ceea ce este o „cifră impresionantă”, consideră Andrei Baciu.

„Practic, toate aceste lucruri ne duc către închidere acestui capitol al pandemiei, pe de o parte. Însă mai este un aspect - exemplificarea a ceea ce ne-a lipsit poate cel mai mult, contactul uman, colectivitatea. Ducându-te la acest maraton, iei contact cu masele de oameni, lucru care nu s-a întâmplat foarte des”, a punctat secretarul de stat.

Ce se ia în calcul când se ridică restricțiile

Andrei Baciu a evitat să comenteze declarația ministrului sănătății, Ioana Mihăilă, care estima că la actualul ritm, e imposibil de atins borna de 5 milioane de persoane vaccinate la 1 iunie. El a spus că obiectivul pe termen lung este septembrie și că în acest interval de 9 luni, de când a început vaccinarea, o zi, două sau trei diferență nu sunt esențiale.

Întrebat dacă restricțiile vor fi ridicate chiar dacă 5 milioane de persoane sunt vaccinate doar cu prima doză, deci nu au schema de imunizare completă, Andrei Baciu a spus că în prezent toate aceste lucruri se analizează, pentru că impactul vaccinării asupra dinamicii epidemiologice, asupra numărului de noi cazuri care apar, este unul limitat și parțial atât timp cât există un număr mic de persoane care s-au vaccinat.

„Nu avem un procent de peste 50 la sută, astfel încât vaccinarea să fie decisivă asupra transmiterii virusului și atunci trebuie luat în calcul în acest moment și celelalte chestiuni esențiale: numărul de noi cazuri, rata de incidență, cât de mult se transmite virusul în comunitate, toate aceste chestiuni trebuie combinate și la acest lucru se lucrează în cadrul comitetului interministerial. Se analizează toate aceste elemente într-o ecuație care să ajute la găsirea unei soluții care să nu pericliteze traseul și destinul către ridicarea completă a acestor restricții”, a explicat Andrei Baciu, precizând că un anunț va veni în perioadă următoare din partea premierului Florin Cîțu.

„Borna este aceasta, începutul lunii iunie, 1 iunie, care se suprapune și cu acest reper de 5 milioane de persoane vaccinate, care este obiectivul parțial în atingerea obiectivului de 10,4 milioane de persoane vaccinate, ceea ce reprezintă 70 la sută din populația adultă pentru care avem în momentul de față recomandare. Probabil va apărea și recomandarea pentru 12-16 ani”, a adăugat secretarul de stat.

în

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un bărbat de 62 de ani din Germania s-a vaccinat anti-Covid de 217 ori. Ce au constatat cercetătorii

Andrei Baciu, la Departamentul de Stat al SUA: România e într-o poziție unică în care poate avea o voce la nivel internațional

Cristian Celea a fost pus șef interimar la CNAS, după demisia lui Baciu. Celea a mai condus instituția în mandatul lui Adrian Năstase

Andrei Baciu, urmărit penal pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în dosarul vaccinurilor anti-Covid

Partenerii noștri