Live

Video Exclusiv Andrei Baciu: Capacitatea de testare RT-PCR în România depășește 70-80 de mii. N-a fost niciodată atinsă, se folosesc și testele rapide

Data publicării:
România are o capacitate de testare PCR de circa 70-80 de mii de teste pe zi, spune Andrei Baciu Foto: Profimedia Images

România a început pregătirile pentru valul cinci al pandemiei, care în alte țări din Europa deja se manifestă printr-un adevărat „tsunami” de cazuri. Partea de testare, în aceste condiții, este esențială, iar guvernul a adoptat câteva acte normative pentru a face testarea cât mai accesibilă, cu ajutorul medicilor de familie.

Astfel, sunt aproape 11.000 de medici de familie, în cabinetele cărora vor fi inițiate puncte de testare, a declarat, duminică seara, la Digi24, secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

Capacitatea de testare RT-PCR în România depășește în prezent 70-80 de mii, dar n-a fost niciodată atinsă, pentru că se folosesc și testele rapide. E vorba despre teste rapide prevalidate, care sunt pe o listă a Comisiei Europene, nu de orice fel de teste rapide, a explicat secretarul de stat.

Cine se poate testa pentru COVID și cum procedează?

România își crește capacitatea de testare, prin includerea medicilor de familie, dar atunci când o persoană va vrea să se testeze va trebui să aibă, totuși, un raționament medical valid în viața de zi cu zi, a precizat Andrei Baciu. Astfel, va beneficia de un test gratuit orice persoană care are o justificare medicală pentru a se testa. Este vorba despre oameni care au simptome sau de oamenii care au avut un contact drect cu cineva care a aflat că este pozitiv. Asta se întâmpla și în valul patru, numai că oamenii așteptau atunci și câte 3-4 zile ca să vină ambulanța să-i testeze, după ce sunau la 112.

Acum, situația se va schimba, spune secretarul de stat Andrei Baciu. Accesul la testare va fi îmbunătățit. De exemplu, dacă cineva are suspiciuni că ar putea avea COVID, va intra fie pe site-ul Ministerului Sănătății, fie pe cel al DSP-ului din județul în care se află și va găsi o listă cu toate posibilitățile de testare, inclusiv la medicul de familie. Va fi, așadar, în primul rând o creștere a punctelor de testare, iar în al doilea rând oamenii vor avea la dispoziție o listă a locurilor în care se pot testa.

Nu orice fel de test rapid este fiabil, există o listă a Comisiei Europene

La medicul de familie, va fi o prelevare de probe cu ajutorul testelor rapide. Există o multitudine de teste rapide existente pe piață, tocmai pentru că tehnologia a evoluat foarte mult. Însă, dintre toate testele rapide, cele care au o sensibilitate și o specificitate crescută, adică cele care evită rezultatele fals pozitive sau fals negative într-o proporție importantă, sunt preevaluate de către Comisia Europeană și sunt puse pe o listă. „Deci nu orice fel de test rapid care e vândut, oricare ar fi proveniența lui” va fi folosit pentru testarea la medicul de familie, a punctat Andrei Baciu.

Testele de salivă nu se pot folosi pentru diagnostic, ci doar pentru „screening”

În ceea ce privește testele de salivă pentru copii, ele nu fac parte din această categorie a testelor din lista Comisiei Europene și de aceea este necesară o confirmare a unui eventual rezultat pozitiv cu un test PCR.

Testele de salivă nu sunt folosite ca metodă de diagnostic individual, ci este o metodă de screening. Sunt două abordări medicale diferite. O abordare de tip screening se folosește atunci când este vorba de o populație mare  care este supusă unei testări repetitive, frecvente, astfel încât să determini cât mai multe cazuri cât mai precoce. Testarea cu scop diagnostic individual, așa cum este cea RT-PCR, este folosită pentru aceste cazuri, când ai nevoie să pui un diagnostic clar și cu atât mai mult, probele prelevate pot duce și la o secvențiere pentru a vedea despre ce tulpină este vorba, a explicat Andrei Baciu.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Kremlinul confirmă ceea ce Trump a negat: a primit teste COVID de la fostul președinte în pandemie

Andrei Baciu, la Departamentul de Stat al SUA: România e într-o poziție unică în care poate avea o voce la nivel internațional

Cristian Celea a fost pus șef interimar la CNAS, după demisia lui Baciu. Celea a mai condus instituția în mandatul lui Adrian Năstase

Andrei Baciu, urmărit penal pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în dosarul vaccinurilor anti-Covid

Partenerii noștri