Live

Alexandru Rafila, după îndemnul OMS de retestare a pneumoniilor suspecte: Nu am informații să existe probe în România

Data actualizării: Data publicării:
Alexandru Rafila Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă țările să retesteze pneumonii suspecte de la finalul anului trecut, deoarece ar putea descoperi cazuri timpurii de COVID-19. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a spus că acest lucru se poate face dacă există probe biologice recoltate în acea perioadă. 

„Întodeauna când există o astfel de situație, cum e cea provocată de coronavirus, există și studii care încearcă să vadă cât de repede a circulat, eventual, în comunitate. Dacă au existat pneumonii care nu au avut o cauză cunoscută, se încearcă să se identifice dacă cumva a existat o infecție produsă de acest virus, care teoretic a fost identificat la începutul lui decembrie în China. Lucrul acesta se poate face dacă există probe biologice care care au fost recoltate în acea perioadă”, a spus Alexandru Rafila, miercuri dimineață, la Digi24.

„Probabil că mai există prin unele laboratoare probe care au fost congelate, nu am informații să existe în România, dar nu e exclus, și probabil probe de ser provenind de la pacienți care pot să arate că au trecut prin boală. Sunt studii retrospective, nu înseamnă neapărat o retestare. Dacă îi testăm acum și găsim anticorpi, nu știm dacă au trecut prin boală, e vorba de probe care să fi provenit de la pacienții cu pneumonii de cauză necunoscută. Noi putem să încercăm la noi în spital, dar cred că mai degrabă se referă la țări care au avut schimburi cu regiunea Wuhan. România nu e o țară mult uzitată de cetățeni chinezi, dar regiunea Lombardia e principalul hub de schimburi comerciale între Italia și China și acolo existat o mare circulație de cetățeni, nu e exclus ca intensitatea epidemiei de acolo să fie legată și de acest lucru”, a adăugat reprezentatul României la OMS.

Întrebat despre studiul care arată că tulpina dominantă pe glob este una mutantă, mai contagioasă decât cea apărută în provincia Wuhan, Alexandru Rafila a explicat că „tot timpul apar mutații”.

„Dacă aceste mutații sunt cumulative, virusul poate să devină mai ușor transmisibil sau mai patogen, dar lucrurile acestea fluctează în timp, așa cum pot crește, tot așa se pot diminua. La nivel global circulă mai multe tulpini, mă îndoiesc că sunt doar două, cu grade de transmisibilitate diferită și probabil cu caracteristici diferite. Dar cred că cel mai important lucru este legat de imunitate. Dacă imunitatea împotriva unei dintre tulpini este suficientă pentru a proteja de infecția și cu celelalte tulpini, atunci nu e așa de grav și chiar obținerea unui vaccin se anunță a fi o modalitate de oprire a acestei pandemii. Dacă pentru fiecare tulpină circulantă am avea nevoie de un alt tip de articol neutralizant, atunci am avea o problemă. Dar se pare că această problemă nu există până în momentul de față”, a subliniat Rafila.

El a mai spus, întrebat cât de important ar fi fost un eventual anunț timpuriu al autorităților chineze, dacă aceste cazuri de pneumonii suspecte ar fi descoperite, că „problema nu este a anunțării, ci a corelației care ar fi trebuit să existe între datele din China sau de pe alt continent în ceea ce privește apariția frecvente a unot pneumonii cu o cauză necunoscută. Aceste pneumonii să fie legate eventual de un istoric de călătorie în regiunea Wuhan. Dacă ar fi existat această corelație, sigur că puteau fi încercaate unele măsuri mai timpurii, dar astea sunt speculații.”

Întrebat despre evoluția cazurilor de coronavirus din România, el a spus că nu poate să facă o predicție cu privire la data de la care infectările ar putea începe să scadă. 

„Sperăm că se va întâmpla cât mai repede, bine că nu a explodat. Am ținut lucrurile sub control și e meritul fiecăruia, dar acum trebuie să vedem dacă relaxarea se corealează și cu o scădere sau ne vom menține la această valoare”, a subliniat Alexandru Rafila.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Anunțul lui Ciolacu privind retragerea de la negocieri i-a luat prin surprindere pe membrii PSD. Rafila: „Nu știu despre ce este vorba”

OMS avertizează că schimbările climatice reprezintă „o criză sanitară”. Malaria şi holera se vor răspândi mai repede

Alexandru Rafila, despre boala X: „Niciun fel de motiv să speriem populaţia din România”

Adolescenții români, cei mai afectați de rețelele sociale. Cum luptă școala și părinții cu fenomenul. „Cum să dai vina pe copii?!”

Partenerii noștri