Live

Alexandru Rafila: Campania de vaccinare s-ar putea confrunta în curând cu scăderea entuziasmului populației și cu problema depozitării

Data actualizării: Data publicării:
Milioane de doze de vaccin vor ajunge în România în următoarele două luni, ceea ce ridică problema depozitării lor Foto: Inquam Photos / George Călin

Profesorul Alexandru Rafila atrage atenția că România, care în prezent stă bine în clasamentul vaccinărilor, s-ar putea confrunta cu o scădere a dorinței populației de a se imuniza, pe măsură ce vor fi disponibile cantități mari de vaccin. În umătoarele două luni, în România vor fi aduse câteva milioane de doze și de aceea există și riscul unei probleme de ordin logistic: unde vor fi depozitate atât de multe vaccinuri?

Ținta campaniei de vaccinare va trebui să fie imunizarea a 100.000 de persoane pe zi și în paralel demararea unei campanii de convingere a populației să se vaccineze. Numai așa va putea fi atinsă ținta de a vaccina 60-70 la sută din populație până în septembrie, a arătat Alexandru Rafila la Digi24. 

„Cred că trebuie mai multă flexibilitate la vaccinare. Până acum vaccinarea a mers bine, sigur, au fost unele discuții că s-au vaccinat unii peste rând, dar lucrurile astea se întâmplă peste tot, cred în continuare că e important să nu aruncăm dozele, ci să le utilizăm”, a menționat reprezentantul României la OMS. 

Alexandru Rafila crede însă că în foarte scurt timp, toată această problemă se va soluționa, pentru că în România vor veni cantități foarte mari de vaccin în perioada următoare. În această lună vor veni 2,4 milioane de doze, în luna aprilie vor veni aproape 4 milioane de doze, deci peste 6 milioane de doze în două luni. „Asta înseamnă că noi, ca să putem folosi aceste doze, trebuie să vaccinăm 100.000 de persoane pe zi, fie că e vorba de prima doză sau de rapel. Aceasta trebuie să fie ținta programului de vaccinare în perioada următoare”, a punctat profesorul Rafila.

Când ai puțin vaccin, lumea vrea să se vaccineze

„Și mai trebuie să existe o țintă: o pregătire care trebuie să țină cont de două elemente foarte importante. Pe măsură ce cantitățile de vaccin vor fi tot mai mari, se va întâmpla un fenomen natural, observat și în alte țări: s-ar putea să scadă entuziasmul. Se întâmplă. Când ai puțin vaccin, lumea vrea să se vaccineze, când ai mult vaccin, spune: dacă este așa de mult, lasă că ne vaccinăm noi! Și atunci, trebuie făcută o campanie de conștientizare, de pregătire a acestei perioade când vor fi disponibile cantitățile acestea mari de vaccin, încât lumea să se prezinte”, a arătat Alexandru Rafila.

Până acum, au fost vaccinate deja un milion de persoane, iar în prezent, un milion de oameni sunt înscriși în platformă urmând să fie vaccinați. Dar pentru că discutăm de 6 milioane de doze, trebuie să se mai înscrie încă 2 milioane de persoane care să fie vaccinate, în mod normal, până la sfârșitul lunii aprilie - începutul lunii mai.

Nu o să mai fie criză de vaccin și atunci, accentul trebuie orientat către logistica vaccinării, care să facă posibilă vaccinarea a 100.000 de oameni pe zi. Inclusiv în weekend trebuie organizate astfel de activități, spune profesorul Rafila.

Unde stocăm milioane de vaccinuri?

„Și mai este un lucru extrem de important: stocarea. Când îți vin cantități așa de mari de vaccinuri diferite, unele la minus 70-80 de grade, altele la minus 20, altele la frigider, când ai milioane de doze care vin lună de lună, trebuie să ai unde să le stochezi, chiar dacă nu reușești să le consumi pe toate în luna respectivă. Dar nu mai discutăm de 200.000 de doze, de 300.000 de doze, cum este acum, discutăm de milioane de doze care trebuie stocate”, atrage atenția Alexandru Rafila.

De aceea, el crede că e bine că se ocupă Ministerul Apărării de această activitate și consideră că medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a demonstrat că are această abilitate. „Este foarte important să existe această gândire preventivă. Ce facem în luna aprilie-mai-iunie cu un număr mare de doze, cum le stocăm, cum le distribuim și bineînțeles, partea celaltă legată de lămurirea, informarea populației referitoare la vaccinuri și mobilizarea pentru vaccinare, ca să putem atinge acea proporție de vaccinare la care aspirăm cu toții spre sfârșitul lunii septembrie, 60-70 la sută din populație vaccinată”, a subliniat Alexandru Rafila.

El mai spune că medicii de familie ar trebui de-acum să aibă un rol foarte important. „O problemă este că în România încă multe persoane în vârstă sau din categorii vulnerabile nu au fost vaccinate și nu au fost ajutate să aibă acces la vaccin, iar aici ar fi nevoie de aportul medicilor de familie. Oamenii în vârstă nu sunt familiarizați cu internetul, la telefon nu răspunde nimeni foarte mult timp și atunci trebuie să găsești o interfață, or medicul de familie este cea mai potrivită interfață, pentru că pe de o parte, consiliază persoana respectivă, și pe de altă parte, îi oferă posibilitatea să se vaccineze”, a punctat profesorul Rafila.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Italienii au rămas fără cuvinte când au aflat ce avere are Dan Șucu! Porecla pe care i-au dat-o patronului de la Genoa

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Anunțul lui Ciolacu privind retragerea de la negocieri i-a luat prin surprindere pe membrii PSD. Rafila: „Nu știu despre ce este vorba”

Alexandru Rafila, despre boala X: „Niciun fel de motiv să speriem populaţia din România”

Beatrice Mahler: Boala X nu este un joc şi nici o glumă. 71 de decese din mai puţin de 500 de cazuri. Rafila are alte priorităţi

Reacția ministrului Sănătății după moartea băiatului de 16 ani la camera de gardă a Spitalului din Târgu-Jiu

Partenerii noștri