Live

S-a modificat Codul Rutier. Şoferii pot recupera mai uşor permisul suspendat

Data publicării:

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea prin care şoferii pot solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului auto în condiţii mai lejere. Legea prevede eliminarea a două condiţii pe care trebuie să le îndeplinească şoferii cu permisul suspendat care doresc să recapete mai rapid dreptul de a conduce o maşină.

Spre deosebire de situaţia actuală, coducătorii auto vor putea solicita reducerea perioadei de suspendare chiar dacă au mai beneficiat de această măsură în ultimii trei ani sau au mai avut permisul suspendat în ultimii doi ani. Cele două prevederi au fost eliminate din lege. Astfel, şoferii trebuie acum să îndeplinească doar două condiţii cumulate pentru reducerea perioade de suspendare: să deţină permisul auto de peste un an şi să fie declaraţi admişi la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie.

Perioada de suspendare se poate reduce la 30 de zile, la cererea titularului, pentru următoarele fapte:
-nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depășirea sau trecerea la culoarea roșie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
-nerespectarea interdicției temporare de circulație instituite pe un anumit segment de drum public;
-nerespectarea regulilor de circulație la trecerea unei coloane oficiale sau intercalarea într-o astfel de coloană;
-circulația pe sens opus, cu excepția cazurilor în care se efectuează regulamentar manevra de depășire;
-conducerea sub influența băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracțiune;

De asemenea, dacă un conducător auto depăşeşte viteza legală cu 70 km/h şi este singura abatere de acest fel într-un singur an, poate solicita reducerea suspendării la 30 de zile.

Nu pot solicita reducerea perioadei de suspendare cei care au fost implicaţi într-un accident auto şi s-au aflat sub influenţa alcoolului sau ca urmare a neopririi la nivel cu calea ferată, precum şi cei care au cumulat 15 puncte de penalizare în ultimul an de la precedenta suspendare.

Conform legii adoptate de parlament în luna iunie, în cazul săvârşirii a două sau a mai multor contravenţii care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, perioada de suspendare se calculează prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depăşească 90 de zile.

Probleme mai mari vor avea însă şoferii care încalcă legea în cele 15 zile în care circulă cu dovadă de la poliţie. Dacă săvârşesc o nouă contravenţie pentru care se dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se aplică suprapunerea perioadelor de suspendare dispuse pentru fiecare contravenţie.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mersul pe trotinetă electrică, doar cu asigurare și cască. Țara europeană care a înăsprit codul rutier

Cum funcționează aplicația MAI prin care poți reclama șoferii agresivi în trafic. Au fost înregistrate zeci de sesizări în două zile

Șoferii care conduc agresiv pot fi reclamați online începând de astăzi. Ce trebuie transmis în portalul MAI

Comportamentul agresiv în trafic va putea fi reclamat, de duminică, pe aplicaţia MAI

Partenerii noștri