Live

Rusia amenință că va ataca România dacă avioanele F-16 ucrainene vor decola de pe teritoriul țării noastre

Data actualizării: Data publicării:
Avion F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Române pe pista bazei aeriene de la Fetești. Foto: Profimedia Images

Ambasada Federaţiei Ruse în România a transmis, miercuri, prin intermediul reţelelor sociale, „poziţia Federaţiei Ruse cu privire la avioanele F-16 transferate Ucrainei de către NATO”, în care coroborează o declaraţie a purtătoarei de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, cu un comentariu prezentat de delegaţia rusă la o reuniune a OSCE, din care reiese că Moscova ameninţă deschis România, în cazul în care Ucraina va folosi avioane F-16 ce vor decola de pe teritoriul României, informează news.ro.

Recent, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că „ţinând cont de distrugerea unei părţi semnificative a infrastructurii aerodromurilor de pe teritoriul Ucrainei, există o mare probabilitate că avioanele tactice de luptă F-16 transferate forţelor armate ucrainene de către statele membre NATO vor efectua zboruri din bazele aeriene din Polonia, Slovacia şi România”. Astăzi, 13 decembrie, în cadrul şedinţei plenare a OSCE, şeful delegaţiei ruse la Viena pentru securitatea militară şi controlul armelor, Konstantin Gavrilov, a declarat că Rusia avertizează cu fermitate că „utilizarea avioanelor tactice de luptă F-16 de pe teritoriul statelor menţionate mai sus va fi considerată de Moscova drept participare a acestor ţări la conflictul din Ucraina şi va obliga Rusia să ia măsuri adecvate” - arată Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti, într-o postare publicată pe Facebook.

România a inaugurat luna trecută la Baza Aeriană 86 Feteşti un centru european de instruire pentru pilotarea aeronavelor F-16. Acesta va pregăti piloţi români pentru operarea aeronavelor F-16 care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene ale României, dar şi piloţi din aviaţii aliate şi partenere, inclusiv din Ucraina.

Site-ul MAE rus a publicat intervenţia de miercuri de la OSCE a ambasadorului Konstantin Gavrilov, în care acesta reiterează atacurile Moscovei la adresa SUA şi a Occidentului prezente tot mai des şi în discursurile propagandistice ale liderului de la Kremlin, potrivit căruia Occidentul reprezintă o ameninţare existenţială la adresa Rusiei.

„Statele Unite ale Americii şi sateliţii săi continuă să genereze ameninţări la adresa securităţii la frontierele noastre vestice. Natura agresivă a politicii lor nu mai este ascunsă în spatele formulării unor doctrine militare exclusiv defensive. În doctrinele naţionale şi de coaliţie ale statelor NATO, se consolidează pretenţiile de dominaţie globală şi regională, care urmează să fie obţinute prin utilizarea forţei militare”, a declarat Konstantin Gavrilov.

„Am auzit deja comentarii potrivit cărora, în condiţiile unei distrugeri semnificative a structurii aerodromurilor ucrainene, avioanele de luptă tactice F-16 transferate forţelor armate ucrainene pot efectua ieşiri din bazele aeriene din Polonia, România şi Slovacia. Avertizăm cu tărie că utilizarea acestor avioane de luptă de pe teritoriul acestor state membre NATO va fi considerată de Moscova ca o participare a acestora la conflictul din Ucraina şi va forţa Rusia să riposteze” - a continuat diplomatul rus.

„Se ajunge în punctul în care Statele Unite au început deja să manipuleze în mod deschis subiectul unei confruntări între armatele a două puteri nucleare. Aşa credeţi că ar trebui să fie asigurată securitatea internaţională?” - a întrebat retoric trimisul rus, aducând astfel în discuţie subiectul ameninţării nucleare la care Moscova recurge periodic.

Gavrilov a reiterat la OSCE poziţia lui Vladimir Putin exprimată recent că Ucraina nu ar trebui să mai existe ca stat: „Implicarea cu sânge rece a ţărilor UE şi NATO în evenimentele din Ucraina nu a adus regimului de la Kiev rezultatele dorite, ci doar a îmbogăţit complexul militar-industrial american. După cum a declarat preşedintele rus Vladimir Putin: „Ucraina nu are o bază, o ideologie, o industrie şi bani proprii, ceea ce înseamnă că nu are niciun viitor”. Aceasta este consecinţa vărsării de sânge provocate de Occident în urmă cu zece ani şi apoi a refuzului Kievului de a negocia, impus de manipulatorii săi anglo-saxoni. Dar când păpuşarii occidentali se vor trezi din frenezia lor militară, ei trebuie să realizeze că o soluţionare cuprinzătoare a conflictului din Ucraina depinde de abordarea cauzelor sale profunde” - a afirmat Konstantin Gavrilov, şeful delegaţiei ruse la negocierile de la Viena privind securitatea militară şi controlul armelor.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Preţul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni după oprirea livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina

Mărturia unui programator rus de origine ucraineană care a încercat să ajungă în România. Cum a fost spionat și săltat de agenții FSB

Slovacia va lua măsuri împotriva Ucrainei pentru că a oprit tranzitul de gaze rusești spre Europa, anunță Robert Fico

Cine este în spatele informației că Bashar al-Assad ar fi fost otrăvit în Rusia și ce se știe până acum

Partenerii noștri