Românii blocați de grănicerii Rep. Moldova vor să intre în greva foamei
Zecile de tineri, cetățeni români, blocați la vama Albița-Leușeni de către grănicerii Republicii Moldova sunt pregătiți să intre în greva foamei, dacă nu li se va permite să treacă Prutul, și cer asistență consulară din partea Ambasadei României.
Tinerii participau la Marșul Centenar, care promovează simbolic proiectul reunificării dintre Republica Moldova și România.
35 dintre participanți, care sunt cetățeni ai României, nu au primit dreptul de a intra pe teritoriul Republicii Moldova.
Aceștia se află la punctul de trecere a frontierei Albița-Leușeni de mai mult de 48 de ore.
Motivele invocate de poliția de frontieră a Republicii Moldova sunt dintre cele mai confuze. Inițial, autoritățile de peste Prut au explicat că de vină ar fi fost o defecțiune a sistemului informatic, apoi le-au spus tinerilor că nu ar fi avut motive întemeiate ca să treacă granița, pentru ca în final, într-un comunicat presă, aceștia să invoce o presupusă perturbare a liniștii publice.
Participanții se află acum adunați pe treptele unui magazin duty-free din vama Albița, relatează presa din Republica Moldova.
Cel mai mic dintre aceștia are 6 ani și a venit din Strasbourg împreună cu mama lui și cu sora de 12 ani special pentru a merge pe jos până la Chișinău.
Ambasada României de la Chișinău a publicat pe site-ul instituției o reacție la această situație: „Ambasada României în Republica Moldova s-a autosesizat cu privire la existența unui grup de cetățeni români care, la data de 27 august 2018, au dorit să intre pe teritoriul Republicii Moldova, precum și cu privire la comunicatul de presă transmis de Polița de Frontieră a Republicii Moldova. Conform precizărilor instituției menționate, «cetățenilor români, care fac parte din Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat, fiind întorși la intrarea în Republica Moldova. Motivul interzicerii este perturbarea ordinii publice în zona de frontieră, cu încălcarea regimului punctelor de trecere.» Menționăm că aceasta a fost o decizie a autorităților Republicii Moldova, iar Ambasada României la Chișinău urmărește ca în dialogul cu autoritățile din Republica Moldova drepturile cetățenilor români să fie respectate, în conformitate cu reglementările interne din acest stat și obligațiile internaționale ale Republicii Moldova. Din punctul de vedere al autorităților de frontieră române, grupul de persoane care s-a prezentat în cursul dimineții de 27 august a.c. în Punctul de Trecere a Frontierei Albița nu a perturbat în niciun fel ordinea și liniștea publică în partea românească punctului de frontieră și nici nu a adus atingere regimului juridic al frontierei de stat.”
De la București, au venit reacții politice din partea a doi deputați: Constantin Codreanu (PMP), președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, și Daniel Gheorghe (PNL).
„Statul român are obligația să ceară în regim de urgență lămuriri de la statul moldovean cu privire la ceea ce se întâmplă cu zecile de cetățeni români opriți de grănicerii moldoveni la granița de la Prut. Doresc sa amintesc faptul că la linia de frontieră pot fi oprite doar persoanele suspecte de anumite infracțiuni ori care au condamnări pentru fapte penale, persoanele care se angajează în comportamente violente ori cele care care sunt puse sub interdicție prin decizie a instantelor. Nu știu să existe între acești oameni care vor să sărbătorească Centenarul Marii Uniri indivizi certați cu legea ori pasibili de fapte grave. Starea de tensiune care s-a creat în mod anormal, la vama, ca urmare a abuzului guvernului de la Chișinău de a interzice trecerea frontierei, pe fondul unui marș comemorativ pur simbolic fără nicio implicație separată, folosește în mod sigur exclusiv instigarilor antiromânești din Republica Moldova”, a scris Daniel Gheorghe pe Facebook.
„În calitate de deputat în Parlamentul României, condamn cu fermitate acest abuz al regimului antidemocratic Plahotniuc-Dodon de la Chișinău, speriat de Marșul Centenarului și de evenimentul care va avea loc pe 1 septembrie. Solicit public interventii imediate din partea Ministerului Afacerilor Externe, a Ambasadei României în Republica Moldova și a președintelui României”, a reacționat Constantin Codreanu pe aceeași rețea de socializare.
În Marșul Centenarului, oameni de toate vârstele din România și Republica Moldova au străbătut succesiv 11 etape a câte cinci zile și au înmânat sub forma unei ștafete Flacăra Unirii. Marșul a avut ca punct de pornire Alba Iulia și se va încheia la Chișinău, pe 1 septembrie.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News