Românii aflați în concediu medical ar putea fi verificați acasă de poliție
Controlul concediilor medicale ar putea reveni, după ce, în primele luni din 2023, au fost solicitate deja sume care totalizează 60% din bugetul pentru acest an. Raluca Turcan a depus în Parlament o inițiativă care prevede că poliția va putea efectua controale la locuințele celor în concediu medical.
Protest: Haka în Parlamentul Noii Zeelande. Membrii maori întrerup votul pe un proiect de lege ce amenință drepturile indigene
Turcan: „Cei mai interesați pentru a ajunge Ciucă în turul 2 ar trebui să fie primarii”
Coaliția PNL-PSD "a uitat" de taxa pe boală
Taxe suplimentare pentru concediile medicale
Pietonii care traversează strada cu ochii în telefon sau cu căștile în urechi ar putea fi amendați drastic (proiect)
Numărul de buletine făcute pe o singură adresă ar putea fi limitat
Raluca Turcan îl atacă pe Rareș Bogdan: Tot mai mult vorbește despre el la persoana a treia
Turcan: Din 26 noiembrie, ceasul ticăie pentru milioane de români
Prima tentativă a statului de a verifica acest sistem a început în timpul crizei din anii 2009-2010, fiindcă erau multe suspiciuni în sistem. Guvernul motiva nevoia inițiativei prin faptul că se diminuase semnificativ bugetul Fondului Național Unic de asigurări sociale de sănătate.
Atunci, Executivul a venit cu o Ordonanță. Astfel, până în 2015, în România a existat o comisie formată din angajaţi de la Casele de Sănătate şi poliţişti. Aceştia erau obligaţi, prin lege, să îi verifice pe angajaţii aflaţi în concediu medical. Dacă nu erau găsiți acasă sau refuzau controlul, riscau să nu le mai fie plătită indemnizația de incapacitate temporară de muncă.
Deși Ordonanța a intrat imediat în Parlament, a fost uitată prin sertare. Ordonanța știm că isi face efectul imediat de la publicare, dar senatorii și deputații trebuie și ei sa o treacă și de Parlament. Acest lucru nu s-a întâmplat, iar în 2015, Parlamentul de atunci a decis sa vină cu un proiect care să anuleze, în fapt, Ordonanța.
Parlamentarii de atunci susțineau că "Reglementarea este excesivă și absența de la domiciliu a persoanei beneficiare de concediu medical nu reprezintă un motiv de suspendare a drepturilor".
Tot în 2015, Guvernul a avut o altă incercare de a reglementa măsura, dar s-a lăsat păgubaș.
Acum, Raluca Turcan depune în Parlament un nou proiect. Ea spune că în doar 2 luni de la începutul anului 2023, s-au solicitat deja sume în total de 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale.
Aceste controale ar urma să fie realizate de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare / locale.
Persoanele care nu vor fi la adresa indicată sau nu vor permite verificarea, nu vor primi sumele cuvenite pe zilele de concediu medical.
Editor : I.C
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News