Live

România va avea tratat de extrădare cu Malaezia, țară în care români au fost condamnați la moarte pentru trafic de droguri

Data actualizării: Data publicării:
Ședință de guvern a Cabinetului Nicolae Ciucă. Foto: gov.ro

Guvernul a adoptat, luni, două proiecte de lege pentru ratificarea tratatelor între România şi Malaezia privind extrădarea şi asistenţa judiciară reciprocă în materie penală. Tratatul între România şi Malaezia privind extrădarea a fost semnat la Kuala Lumpur, pe 6 decembrie 2021. Mai mulți români au fost condamnați la moarte, de-a lungul ultimilor ani, în Malaezia, pentru trafic de droguri.

Potrivit executivului, prin acest tratat, România şi Malaezia se angajează să îşi extrădeze reciproc orice persoană aflată pe teritoriul uneia dintre părţi şi care este învinuită sau judecată pentru o infracţiune sau este urmărită în vederea executării unei pedepse privative de libertate aplicate de autorităţile judiciare ale părţilor.

Tratatul prevede obligaţia de extrădare, infracţiunile extrădabile, motivele de refuz, regulile privind extrădarea propriilor cetăţeni, procedura de extrădare şi alte dispoziţii.

Tratatul între România şi Malaezia privind asistenţa judiciară reciprocă în materie penală a fost semnat tot la Kuala Lumpur, pe 6 decembrie 2021, şi are în vedere facilitarea cooperării dintre autorităţile judiciare române şi cele malaeziene, existând, totodată, posibilitatea recurgerii şi la alte forme de asistenţă, în măsura în care acestea sunt permise de legislaţia ambelor state.

Documentul reglementează domeniile în care părţile urmează să îşi acorde asistenţă reciprocă, precum şi domeniile exceptate; localizarea sau identificarea persoanelor şi a obiectelor; efectuarea de comisii rogatorii, inclusiv audierea prin video-conferinţă; autorităţile centrale competente; executarea cererilor de percheziţie, sechestru şi confiscare; transmiterea de documente, materiale de probă şi obiecte.

De asemenea, sunt prevăzute prevederi cu privire la forma şi conţinutul cererii de asistenţă judiciară, situaţiile în care executarea unei cereri poate fi refuzată, obligaţia pentru asigurarea confidenţialităţii şi restricţii privind folosirea probelor şi informaţiilor în alte scopuri decât cele decurgând din cererea de asistenţă. Comunicarea între autorităţile judiciare române şi cele malaeziene se va realiza prin intermediul autorităţilor centrale desemnate în acest scop.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

PSD, PNL și UDMR și-au împărțit funcțiile, în încercarea de a depăși blocajul din negocieri. Bolojan preia șefia Senatului (surse)

Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă

Blocaj în negocierile pentru Guvern. PNL insistă să ia Dezvoltarea, UDMR nu cedează

Surse: Liberalii strâng semnături pentru a-l propune pe Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale. PSD nu l-ar refuza

Partenerii noștri