Video&Foto România, sub amenințarea apelor. Avertizări meteo pentru zonele afectate deja și nou risc de inundații. Care e situația în Europa
Nouă județe din estul României se află joi sub avertizare meteo de cod galben, în timp ce hidrologii anunță, din nou, că este un risc major de viituri pe râurile din Moldova, implicit în zonele afectate deja de potop. În același timp, în mai multe țări din Europa Centrală, autoritățile iau măsuri pentru a securiza malurile râurilor, inclusiv ale Dunării, fiind așteptate noi inundații.
Galați și Vaslui, cele două județe afectate de inundații în weekend, sunt din nou sub alertă meteo. „Sunt încă două zile cu fenomene de instabilitate caracterizate prin averse importante cantitativ în zona Moldovei, inclusiv nordul Dobrogei”, a declarat Elena Mateescu, director ANM, în direct la Digi24.
„Ne așteptăm la cantități de apă care, prin acumulare pe secvențe scurte de timp, să se situeze între 15-20 și 5l/m² izolat peste 30l/m² și astăzi este posibil în cea mai mare parte a Moldovei și nordul Dobrogei să contăm pe valori de 10-15l/m². Din punct de vedere termic, contăm pe o vreme astăzi la valori de până la cel mult 24-25°C, mâine un ecart între 16 până la 26°C, iar ziua de vineri să fie caracterizată printr-o ameliorare sub aspectul ploilor”, a continuat directoarea ANM.
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
Zaharova acuză autoritățile de la Chișinău că vor să integreze R. Moldova în România, ca să ajungă în NATO
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Avertizare meteo: ploi și ninsori, în toata țara. Zone din trei județe, vizate de un cod galben
Ninsori și ploi, în mai multe zone. Prognoza meteo pentru ultimele zile din luna noiembrie
Vremea se schimbă radical din weekend. Când vom avea temperaturi de 16°C
Încă doi români au fost identificați printre decedații din Spania, în urma inundațiilor catastrofale
Spaniolii își învelesc mașinile cu folie de plastic și le ancorează de stâlpi
Inundații puternice în Italia: Mașinile luate de ape de pe străzi au ajuns în mare
Risc de viituri majore pe râurile Moldovei
Pe lângă avertizarea ANM, o altă alertă a fost emisă de hidrologi. Mai precis, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis un cod portocaliu care intră în vigoare joi, 19 septembrie, la ora 5:00 şi este valabil până la ora 18:00 până joi, 19 septembrie.
Sunt vizate râurile din bazinele hidrografice:
- Bârlad - afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Vaslui (judeţele: Iaşi, Vaslui şi Galaţi)
- Siret – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Lungoci (judeţul Galaţi)
- Prut – afluenţii aferenţi sectorului aval staţia hidrometrică Drânceni (judeţele: Vaslui şi Galaţi)
Pe anumite sectoare de râuri din județele Vaslui, Iași și Galați este în vigoare codul galben până joi, 19 septembrie, la ora 24:00. Același cod va fi activ începând de joi dimineaţa, de la ora 3:00, până la miezul nopţii, pe râuri din judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui şi râurile din judeţul Tulcea.
”Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri. De asemenea, există probabilitatea depăşirii cotelor de apărare”, a transmis INGHA, conform news.ro.
Și alte țări europene așteaptă noi inundații
Situația este îngrijorătoare și în alte țări europene. De exemplu, Ungaria se așteaptă la cele mai grave inundații din ultimii zece ani, nivelul Dunării fiind așteptat să crească cu peste opt metri. În așteptarea inundațiilor, autoritățile din Budapesta, unde Dunărea a ieșit din matcă, au închis Insula Margareta, aflată pe Dunăre și considerată una dintre atracțiile orașului, scrie Reuters, citată de News.ro.
Totodată, în oraşele Visegrad şi Szentendre, aflate a nord de Budapesta, autorităţile au desfăşurat baraje mobile pentru a limita inundaţiile de pe Dunăre.
Totodată, în Slovacia, ministrul Mediului, Tomas Taraba, a declarat că Dunărea a atins peste noapte un nivel maxim de aproape 10 m (32,81 ft), iar acum nivelul apei va scădea încet. Acesta a declarat că pagubele cauzate de inundaţii în întreaga ţară au fost estimate la 20 de milioane de euro.
Pregătiri de inundații sunt și în Polonia, unde în Wroclaw, al treilea oraş ca mărime, autoritățile s-au pregătit că râurile Oder şi Bystrzyca urmează să se reverse.
Până acum, inundațiile din ultima săptămână, au provocat 22 de decese în țările din Europa Centrală, dintre care șapte în România. Alte șapte persoane au murit în Polonia, cinci în Austria și trei în Cehia. În același timp, mii de animale au fost luate de ape și zeci de mii de gospodării au rămas fără curent electric sau apă potabilă.
Editor : Ș.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News