Live

România - prea multe ordonanțe de urgență, prea puțină transparență (raport GRECO)

Data publicării:

Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO) din cadrul Consiliului Europei cere într-un raport ameliorarea sistemelor anticorupţie din România. Potrivit GRECO, guvernul dă prea multe ordonanțe de urgență, în vreme ce autoritățile sunt prea puțin transparente cu informaţiile de interes public.

Documentul dat publicităţii joi constată că România şi-a dezvoltat un cadru instituţional şi legal pentru promovarea integrităţii şi combaterea corupţiei la nivelul celor mai înalte funcţii guvernamentale şi în cadrul autorităţilor de aplicare a legii, însă este nevoie de progrese în mai multe domenii.

Raportul celei de-a cincea runde de evaluare a României de către GRECO - consultat de Agerpres - se referă la eficienţa măsurilor de prevenire şi combatere a corupţiei în funcţiile executive de vârf, cum ar fi preşedintele, premierul, vicepremierii, miniştrii, secretarii şi subsecretarii de stat, consilierii de stat şi ministeriali, precum şi în rândul poliţiei şi jandarmeriei.

GRECO a constatat că România dispune de un cadru instituţional pentru integritate, format din Agenţia Naţională de Integritate (ANI), Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) din ministerul de interne. Există de asemenea o Strategie Naţională Anticorupţie (SNA).

Cadrul legal referitor la integritate cuprinde mai multe legi cu prevederi care reglementează conflictele de interese, incompatibilităţile, depunerea declaraţiilor de avere şi de interese, acceptarea cadourilor şi informarea despre acestea. În decembrie 2022 a intrat în vigoare şi o lege privind protecţia avertizorilor de integritate.

Prea multe OUG-uri, prea puțină transparență

Raportul identifică mai multe domenii în care sunt necesare îmbunătăţiri şi conţine 26 de recomandări în acest sens.

Utilizarea frecventă de către guvern a ordonanţelor de urgenţă pentru legiferarea în cazuri excepţionale este un motiv serios de preocupare pe care autorităţile române trebuie să îl ia în considerare cu prioritate.

De asemenea, trebuie creat un mecanism independent de supraveghere a cazurilor în care autorităţile refuză să dezvăluie informaţii de interes public care nu sunt publicate regulat sau actualizate online, consideră GRECO.

Cadrul legal existent privind integritatea, distribuit în numeroase legi ample, necesită mai multă claritate, coerenţă şi stabilitate. De asemenea, trebuie reglementat fenomenul „uşilor turnante” pentru persoanele cu funcţii executive de cel mai înalt nivel.

Numirile din poliție și jandarmerie

În ceea ce priveşte poliţia şi jandarmeria, autorităţile trebuie să ia măsuri privind practica larg răspândită a numirii unor ofiţeri în funcţii de management, în special din cauza fenomenului de „delegare” lăsat în bună măsură la discreţia superiorilor ierarhici direcţi.

Raportul mai recomandă verificări regulate de integritate mai riguroase şi efectuate în rândul tuturor ofiţerilor de carieră din autorităţile de aplicare a legii. Exercitarea unor activităţi secundare nu este supusă niciunor măsuri de supraveghere efectivă şi este nevoie de reguli pentru informarea despre conflictele de interese şi gestionarea acestora în cadrul jandarmeriei.

Autorităţile române trebuie să raporteze GRECO despre implementarea recomandărilor până la 31 decembrie 2024, pentru a permite analizarea nivelului de conformare.

GRECO este un organism al Consiliului Europei cu rolul de ameliorare a capacităţii statelor membre de a combate corupţia, prin monitorizarea conformării acestora cu standardele anticorupţie. GRECO sprijină statele la identificarea deficienţelor din politicile naţionale anticorupţie, solicitând reformele legislative, instituţionale şi practice necesare.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Executivul a alocat mai mulți bani Programului de susținere a producției de cartof în acest an. Care este suma

Guvernul a prelungit amnistia fiscală până pe 19 decembrie. Măsurile luate de Executiv privind acciza la băuturile alcoolice

Marcel Ciolacu: Prelungim plafonarea preţurilor la energie şi gaze ca să protejăm cetăţenii vulnerabili

Guvernul aprobă un memorandum pentru lansarea proiectului „Drona Românească”. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu

Partenerii noștri