Live

Video România are soarta Italiei, spun medicii. Virgil Musta: Pacienții cu șanse minime nu pot fi decuplați. E primul venit, primul servit

Data actualizării: Data publicării:
Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli infecțioase din Timișoara. Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

România trăiește deja drama Italiei în criza COVID-19. Doctorii au ajuns în punctul în care sunt nevoiți să aleagă cine este tratat la spital și cine este lăsat să se lupte cu boala, pe cont propriu, întrucât secțiile de terapie intensivă nu mai au locuri libere.

La Ploiești, medicii au procedat la fel ca doctorii din Italia: au dat paturile de spital pacienților cu cele mai multe șanse. Specialiștii în sănătate publică trag un semnal de alarmă. Situația generată de pandemie a devenit crirică.

Medicul Virgil Musta, şeful Clinicii de Infecţioase de la Spitalul Victor Babeş din Timișoara confirmă și el situația disperată în care sistemul medical a ajuns. 

”Lucrurile nu arată prea bine pentru că pandemia este în creștere și suntem la limită. E dificil pentru că această alegere poate lăsa traume. Am colegi stresați în gardă, care se întreabă ce să facă dacă vin pacienți și nu sunt paturi cu oxigen, nu mai e loc la ATI. Până acum noi am reușit să trimitem pacienții într-un județ limitrof pentru terapie intensivă. Dar situația devine foarte dificilă”, e declarat Virgil Musta, la Digi24.

”În primul rând legea nu ne permite că o persoană care are șanse minime de supraviețuire și care se află pe ventilație mecanică să fie decuplată. E principiul primul venit, primul servit. Când vine un pacient sunt criteriile de severitate a bolii, vârstă, comorbidități, investigații biologice asociate patologiei. Toate ne fac să avem o gândire care să permită trierea pacienților, dar e foarte dificil”, a mai spus medicul. 

Întrebat cum au ajuns pacienții de la secția mobilă AȚI din Timișoara să fie înveliți cu paturi, Musta a precizat că a fost o problema de încălzire și că problema a fost rezolvată parțial.

”A fost o problemă de încălzire, azi vom muta pacienții, o parte deja au ajuns pe o anumită secție unde a existat posibilitatea de a fi transformată în terapie intensivă”, a explicat Virgil Musta.

Virgil Musta este de părere că încă mai există o șansă pentru a nu pierde controlul asupra pandemiei

”Situația pare scăpată de sub control. Încă mai avem o șansă, dar că să o fructificăm trebuie să fim fermi și foarte exacți. Cred că a fost acel curent care a mobilizat oamenii să nu respecte regulile cunoscând că undeva în firea noastră nu suntem prieteni cu regulile și atunci oamenii nu le-au mai respectat. Cred că și cei care trebuie să implementeze aceste reguli au vină lor pentru că nu au fost suficient de fermi. E greu să analizez eu situația pentru că nu sunt medic de politici de sănătate publică, dar cred că vină este împărțită”, a conchis medicul. 

Editor : Alexandra Andronie

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alexandru Rafila nu demisionează din funcție și anunță un audit medical independent la Spitalul „Sfântul Pantelimon”

Peste 80 de medici români din Franţa le iau apărarea doctorițelor arestate de la Pantelimon: „Decesul pacientului era inevitabil”

Legiștii, despre ancheta de la Sf. Pantelimon: Probabilitate de 99% ca pacientul să fi murit din cauza scăderii dozei de noradrenalină

Statistică: Rata deceselor de la spitalul Sf Pantelimon a scăzut cu aproape 50% după depunerea plângerilor legate de situația de la ATI

Partenerii noștri