Live

România a primit statutul „Dependable Undertaking" din partea SUA. Ce înseamnă și care sunt avantajele

Data publicării:
România a primit, din partea Statelor Unite ale Americii, statutul „Dependable Undertaking” Foto: MApN / Laurențiu Turoi

România a primit, din partea Statelor Unite ale Americii, statutul „Dependable Undertaking” (DU), a anunțat luni directorul Agenției americane pentru cooperare în domeniul apărării și securității, Heidi Grant, la o întrevedere cu ministrul apărării, Nicolae Ciucă. 

Obținerea acestui statut va permite, de acum înainte, încheierea contractelor de achiziții de echipamente militare fără a mai fi nevoie de vreun avans. Derularea programelor între guverne de tip LOA (Letters of Offer and Acceptance) va fi posibilă prin programarea trimestrială a plăților pe întreaga perioadă de derulare a acestora, precizează într-un comunicat Ministerul Apărării Naționale.

„Înscrierea României în rândul țărilor care beneficiază de statutul Dependable Undertaking în programele derulate cu Guvernul SUA vine ca o recunoaștere a seriozității cu care am tratat contractele de tip LOA pentru înzestrarea Armatei României și are o valoare intrinsecă deosebită, și anume recunoașterea statutului de partener de încredere. Eșalonarea plăților pentru angajamentele viitoare va facilita atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus pe linia dotării cu echipamente performante și, implicit, va crește gradul de securitate al României”, a subliniat ministrul Mihai Ciucă.

La întâlnirea cu oficialul american, ministrul Ciucă a reafirmat angajamentul României pentru alocarea bugetară de 2 la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare, din care cel puțin 20% pentru echipamente majore și pentru respectarea calendarelor de implementare a programelor esențiale de înzestrare.

De altfel, cei doi oficiali au trecut în revistă, în cursul întrevederii, programele de cooperare tehnico-militară dezvoltate în parteneriat. Întâlnirea cu directorul Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității este o continuare a dialogului început în luna octombrie 2020, la Washington DC, cu ocazia vizitei oficiale a ministrului apărării naționale în Statele Unite ale Americii, precizează MApN.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria va instala un sistem de apărare aeriană la graniţa cu Ucraina. „Ameninţarea escaladării războiului este mai mare ca niciodată”

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Fenechiu spune că PNL nu l-a plătit pe Dani Mocanu pentru melodia despre Ciucă. Reacția manelistului

Membrii europeni ai NATO trebuie să se pregătească de investiții militare masive. „Dimensiunea amenințării nu mai poate fi ignorată”

Partenerii noștri