Live

România a primit statutul „Dependable Undertaking" din partea SUA. Ce înseamnă și care sunt avantajele

Data publicării:
România a primit, din partea Statelor Unite ale Americii, statutul „Dependable Undertaking” Foto: MApN / Laurențiu Turoi

România a primit, din partea Statelor Unite ale Americii, statutul „Dependable Undertaking” (DU), a anunțat luni directorul Agenției americane pentru cooperare în domeniul apărării și securității, Heidi Grant, la o întrevedere cu ministrul apărării, Nicolae Ciucă. 

Obținerea acestui statut va permite, de acum înainte, încheierea contractelor de achiziții de echipamente militare fără a mai fi nevoie de vreun avans. Derularea programelor între guverne de tip LOA (Letters of Offer and Acceptance) va fi posibilă prin programarea trimestrială a plăților pe întreaga perioadă de derulare a acestora, precizează într-un comunicat Ministerul Apărării Naționale.

„Înscrierea României în rândul țărilor care beneficiază de statutul Dependable Undertaking în programele derulate cu Guvernul SUA vine ca o recunoaștere a seriozității cu care am tratat contractele de tip LOA pentru înzestrarea Armatei României și are o valoare intrinsecă deosebită, și anume recunoașterea statutului de partener de încredere. Eșalonarea plăților pentru angajamentele viitoare va facilita atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus pe linia dotării cu echipamente performante și, implicit, va crește gradul de securitate al României”, a subliniat ministrul Mihai Ciucă.

La întâlnirea cu oficialul american, ministrul Ciucă a reafirmat angajamentul României pentru alocarea bugetară de 2 la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare, din care cel puțin 20% pentru echipamente majore și pentru respectarea calendarelor de implementare a programelor esențiale de înzestrare.

De altfel, cei doi oficiali au trecut în revistă, în cursul întrevederii, programele de cooperare tehnico-militară dezvoltate în parteneriat. Întâlnirea cu directorul Agenției pentru Cooperare în Domeniul Apărării și Securității este o continuare a dialogului început în luna octombrie 2020, la Washington DC, cu ocazia vizitei oficiale a ministrului apărării naționale în Statele Unite ale Americii, precizează MApN.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Submarine, rachete, artilerie. Bundestagul aprobă planuri de achiziții pentru Apărare în valoare de 21 de miliarde de euro

Ministrul german al Apărării: „Dacă Putin atacă, trebuie să fim capabili să purtăm un război”

Senatul american a aprobat bugetul pe 2025 pentru apărare. La cât ajunge suma uriașă alocată Pentagonului

MApN acuză o campanie de dezinformare legată de NATO și apărarea aeriană a României organizată inclusiv de „actori statali” ostili

Partenerii noștri