Live

Reuters: România își întărește apărarea la Dunăre pentru a împiedica războiul din Ucraina să se extindă în spațiul NATO

Data publicării:
Ministerul Apărării a construit două adăposturi antiaeriene la Plauru. Foto: Profimedia

România își mută apărarea antiaeriană mai aproape de satele de la Dunăre aflate pe malul opus de porturile ucrainene atacate de dronele rusești și crește numărul posturilor militare de observație și al patrulelor în zonă, au declarat două surse de rang înalt din domeniul apărării pentru Reuters.

Aceste măsuri, alături de desfășurarea a încă patru avioane de luptă F-16  și extinderea zonei de excludere aeriană, sunt un semn de îngrijorare crescândă în România și în NATO că războiul din Ucraina s-ar putea extinde pe teritoriul alianței.

În noiembrie anul trecut, o rachetă a lovit sudul Poloniei, omorând doi oameni și provocând o scurtă criză de securitate, deși ulterior s-a stabilit că apărarea antiaeriană ucraineană a tras acea rachetă. Acum, România este în centrul atenției.

La scurt timp după ce s-a retras din acordul pentru cerealele transportate prin Marea Neagră, pe 17 iulie, Moscova a început să atace porturile și depozitele ucrainene de la Dunăre, într-o aparentă încercare de a sufoca principala rută alternativă pentru exporturile de produse agricole ale Ucrainei.

Printre ținte s-au numărat porturile ucrainene Ismail și Reni, ambele situate la Dunăre.

Bucățile de dronă căzute în România, deși incidente izolate, cresc riscul unor neînțelegeri, sau chiar mai rău, între Rusia și NATO, determinând forțele armate române să sporească securitatea din zonă pentru a proteja civilii, au spus cele două surse.

Acestea au dorit să rămână anonime deoarece este vorba despre probleme sensibile de securitate.

Armata a construit două adăposturi antiaeriene în micul cătun Plauru, aflat la doar câteva sute de metri de Ismail, iar locuitorilor din zonă li se trimit mesaje RO-Alert atunci când sunt detectate drone rusești.

Tudor Cernega, primarul comunei Ceatalchioi, care include și Plauru, a spus, însă, că semnalul mobil slab din zonă limitaează eficacitatea avertizărilor.

Vinerea trecută, Ministerul Apărării din România a declarat că aproximativ 100 de militari americani și patru avioane F-16 Fighting Falcon au sosit la baza aeriană militară Borcea, la aproximativ 150 km sud de Ismail.

De la mijlocul lunii septembrie, Ministerul Apărării a extins, de asemenea, zona de excludere aeriană de-a lungul unei secțiuni a graniței cu Ucraina la până la 30 de kilometri în interiorul României și la o înălțime de 4.000 de metri, ca mijloc de descurajare împotriva dronelor rusești.

România „nu e o țintă”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că nu există nicio dovadă că atacurile rusești din apropierea graniței dintre Ucraina și România ar fi un atac deliberat asupra României, dar a adăugat că acestea sunt „nechibzuite” și „destabilizatoare”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului român al Apărării, Constantin Spînu, a spus de asemenea că nu există niciun indiciu că Rusia țintește România, dar că natura atacurilor asupra teritoriilor ucrainene din apropiere a făcut practic imposibilă prevenirea tuturor încălcărilor spațiului aerian.

Dronele rusești „zboară la altitudini foarte joase, uneori la mai puțin de 200 de metri. Sunt construite în așa fel încât să reflecte cel mai puțin undele radar”, a spus el.

„Nicio țară din lume nu își poate proteja 100% spațiul aerian împotriva tuturor mijloacelor de atac”, a adăugat Spînu.

Sursele din domeniul apărării au spus că nu au cunoștință despre niciun caz în care drone rusești pe deplin funcționale să fi pătruns în spațiul aerian românesc și că cele trei cazuri cunoscute de bucăți de drone care au căzut pe teritoriul României nu au avut explozibili.

Ei au vorbit, de asemenea, despre o schimbare în tactica rușilor care ar putea face ca greșelile să devină mai probabile. În iulie, când a început campania dură de bombardare a porturilor ucrainene de la Dunăre, rușii au avut mai mult succes, deoarece Ucraina nu instalase sisteme extinse de apărare aeriană în zonă.

Acum, că apărarea antiaeriană a fost îmbunătățită, dronele rusești de atac tind să zboare mai jos, ceea ce le face mai greu de lovit, deseori urmează cursul Dunării și ajung în roiuri, pentru a încerca să păcălească apărarea Ucrainei, au spus sursele.

Cernega spune că e bucuros că au fost auzite avertismentele sale cu privire la bucățile de dronă care cad în zonă.

„Acum două luni, când am menționat suspiciunea că o dronă ar fi căzut aici, nu am fost luat în serios. Lucrurile s-au schimbat acum”, a spus el.

Editor : M.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Deputații ruși au aprobat o creștere impresionantă a cheltuielilor militare anul viitor. Care este procentul alocării

Rusia afirmă că a avertizat SUA cu 30 de minute înainte de lansarea rachetei balistice

„Al Treilea Război Mondial a început oficial”, spune fostul comandant al armatei ucrainene

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Partenerii noștri