Live

Reprezentant al sindicatelor germane: Românii care muncesc în agricultură în Germania sunt prizonieri în barăci

Data actualizării: Data publicării:
Aproape 2.000 de români care voiau să plece la muncă în germania s-au îmbulzit pe aeroportul din Cluj, fără să respecte regulile de distanțare. Foto: INQUAM Photos / Raul Stef

Românii plecați la muncă agricolă în Germania au parte de condiții dificile, iar drepturile și libertățile lor sunt foarte limitate, susține un reprezentant al sindicatelor germane, citat de DW.com. El descrie condițiile de trai și spune că muncitorii sunt practic prizonieri în barăcile unde sunt cazați.

Szabolcs Sepsi, din cadrul proiectului Faire Mobilität, a declarat pentru DW.com că muncitorii români nu au nicio putere de negociere cu angajatorii.

„Sosirea și plecarea sezonierilor este organizată de angajatori și oamenii nu au voie să părăsească barăcile în care sunt cazați. Oamenii nu au dreptul să își aleagă pentru cine vor lucra. De fapt, ei chiar nu au nicio posibilitate să renunțe înainte de termen la contract, în cazul în care angajatorul nu respectă înțelegerile, dat fiind că întoarcerea în țară este organizată la nivel central de reprezentanții angajatorilor. Nu există, așadar, libertatea de a-și alege angajatorul”, a declarat Szabolcs Sepsi.

El susține că sunt cazuri în care nici plata muncitorilor nu se face cum trebuie, iar aceștia nu au cum să se apere.

„Întreaga acțiune este realizată în grabă și, după toate aparențele, fără un plan concret. Până acum nu s-a ținut aproape deloc seama de dreptul muncii. Din experiența anilor trecuți, știm că foarte des sunt încălcate prevederile în vigoare. În centrele de consiliere ne confruntăm aproape zilnic cu probleme de genul: nu se plătește salariul minim pe economie (9,35 euro pe oră), se deduc ilegal sume din plăţile finale, se stabilesc cote de acord ilegale, lipsesc asigurările de sănătate, sezonierii sunt cazaţi în condiţii foarte proaste”, a mai arătat Szabolcs Sepsi.

Reprezentantul sindical descrie viața muncitorilor ca fiind o stare de carantină.

„Cred că este cinic să afirmi că măsurile sunt "carantină practică în paralel cu posibilitatea de a munci", sezonierii fiind de fapt închişi în barăci, fără niciun contact cu lumea exterioară. Chiar aşa? Este de fapt carantină doar faţă de populaţia din Germania. În această aşa-numită carantină nu pare să conteze că mii de oameni au călătorit fără a păstra distanţa socială şi că sute vor lucra, mânca, dormi, se vor spăla la grămadă. Cel mai mult contează ca aceşti oameni să fie ţinuţi la distanţă de populaţia din Germania”, a mai spus Szabolcs Sepsi.

Deși muncitorii sunt căutați în această perioadă și ar trebui să poată negocia drepturi avantajoase, lucrurile nu se întâmplă așa.

„Mă deranjează în mod deosebit că, până acum, s-a tot stipulat că sezonierii sunt prost plătiți, pentru că piața liberă reglementează situația. Acum, când lipsesc forțele de muncă din agricultură, poziția lor în negocieri este bună, ar putea insista asupra unor salarii mai mari. Dar piața liberă este acum complet paralizată, prin mijloace juridice. Sezonierii nu își pot alege singuri pentru cine să lucreze. Ei nu au dreptul decât să se înscrie pe o listă prin care să își manifeste dorința de a veni în Germania. Condițiile contractuale au fost stabilite de Asociația Agricultorilor Germani și de guvernul federal unilateral, în defavoarea angajaților. Nu au avut loc niciun fel de negocieri. Și oamenii care vin nu pot spune: nu îmi convin condițiile de la această fermă, schimb angajatorul, dat fiind că mulți caută forță de muncă în aceste zile. Opțiunile pe care le aveau le-au fost anulate prin mijloace juridice, toate fiind motivate de măsurile de carantină”, a declarat Szabolcs Sepsi.

Editor: B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Germania are nevoie de muncitori calificați și a introdus un nou permis de muncă pentru străini. Cine e eligibil și cum se aplică

Germania are nevoie de un număr mai mare de imigranți pentru a evita deficitul de forță de muncă

Proprietarul abatorului din Germania unde s-au infectat 1.000 de români vrea să-şi vândă afacerea. Cu ce s-a confruntat miliardarul

Un șofer din Germania a oprit cu TIR-ul său de 30 de tone un BMW, după ce femeia de la volan își pierduse cunoștința

Partenerii noștri