Live

REPORTAJ. Cel mai cunoscut bulevard din București a ajuns o ruină din cauza nepăsării

Data actualizării: Data publicării:

Bulevardul Magheru, unul dintre cele mai cunoscute din România, are bănci murdare, copaci uscaţi, clădiri şubrede şi foarte multe spaţii comerciale abandonate. Arhitectul-şef al Capitalei anunţă un concurs internaţional de soluţii urbanistice, pentru revitalizarea arterei. Se va întâmpla însă abia anul viitor.

Citiţi şi: Ce urmează în PSD? Siria!

Din loc în loc, pavajul pe bulevard e ştirb. Vine la pachet cu câteva bănci murdare. Municipalitatea a plătit pe el vreo 7 milioane de lei. S-a pus atunci gazon şi s-au plantat copaci. Doar că... aspersoarele s-au defectat, iarba s-a uscat şi mulţi platani asemenea. Iar parcarea, de 5 lei/oră, plăteşte tribut lucrărilor de mântuială.

„Din aroganţă... unii o evită voit”, spune un cunoscător.

- Este frumos aşa?
- Nu e! recunoaște un șofer.

Clădirile s-au şubrezit şi de-o parte, şi de cealaltă. Celebrul cinematograf Scala e ruină. CICLOP-ul, cel mai mare garaj interbelic etajat, a pierit cu tot cu blazon şi cu "I" -ul din siglă.

„Patria”, celălalt cinematograf de pe Magheru, s-a dus...

Întregul bulevard e prăfuit şi trist.

Lângă câteva magazine părăsite, cu ferestre mizerabile, aproape de fostul bloc ARO, e un infochioşc. Nefuncţional.

„Până la urmă... sunt banii noştrii cu care se montează asemenea aparate şi se cumpără. Şi ar trebui să fim un pic mai responsabili de cum interacţionăm cu proprietatea publică”, spune un tânăr bucureștean.

Pe bănci, sub bănci şi-n pragul ruinelor de la parter se odihnesc oameni cu vieţi răvăşite. Pare că şi bulevardul, şi ei au mizat tot şi-au pierdut.

Din mândria interbelică, cea mai cunoscută arteră urbană din România nu prea mai are nimic. Ar fi două hoteluri. Doar că unul e închis de câţiva ani şi e acoperit cu rafie. Până la reinaugurare, mai e.

„O-ho-ho... Mai durează!”, ni se spune.

Nici Primăriei Capitalei nu-i place peisajul. Pentru reabilitatea şi cosmetizarea bulevardului, pregăteşte un concurs internaţional de soluţii urbanistice.

Tema de proiectare a fost comandată deja la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" şi până în sfârşitul acestui an, va fi făcută publică. Începând de anul viitor, să deschidem acest concurs de soluţii cu juriu internaţional, care să găsească cele mai potrivite rezolvări, atât urbanistice, cât şi de trafic sau de parcare pentru acest important bulevard – spune Ștefan Dumitrașcu, arhitectul-șef al Capitalei.

Omul care dă numele numele bulevarului, Gheorghe Magheru, a fost haiduc, ofiţer în armata lui Tudor Vladimirescu, paşoptist de vază şi... deputat.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bulevardul Magheru va avea bandă unică pentru autobuze

Urmărit de polițiști, un șofer a intrat cu mașina într-un stâlp, în centrul Capitalei. Bărbatul era băut și consumase droguri

FOTO. Bucăți de tencuială s-au desprins pe bulevardul Magheru din Capitală

VIDEO. Cum arată acum cinematograful Patria și ce i se pregătește

Partenerii noștri