Live

Replica lui Bănescu după ce Teodosie a spus că oamenii se îmbolnăvesc pentru că sunt păcătoși: Ignoranţa e urmarea „păcatului prostiei”

Data actualizării: Data publicării:
Disputa dintre cei doi reprezentanți BOR a ajuns la faza atacului la persoană. Sursă foto colaj: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a reacţionat la afirmaţiile arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, care a declarat recent că „boala este urmare a păcatului”. Fără a face referire directă la ÎPS Teodosie, Bănescu a afirmat că „ignoranţa e urmarea «păcatului prostiei»”.

„Ignoranţa e urmarea «păcatului prostiei». Acesta presupune ratarea întâlnirii cu necesara cunoaştere, deşi echipamentul „gnoseologic” strict necesar este la purtător, în dotare. El trebuie însă folosit. E o datorie ilustrată inclusiv în parabola biblică a talanţilor, despre care se vorbeşte adesea cu patos, ca şi cum ea ar fi fost cu adevărat înţeleasă şi asumată personal. A refuza să te smulgi din ignoranţă, a o transforma instinctual în viclenie, a nu-ţi păsa de realitate şi de sensul vieţii (creştine), aceasta fiind în altă parte decât în divertisment, în colcăiala intrigilor şi calomniilor, în parvenire, ritualism sau ridicol hieratism, a comite în serie păcatul prostiei aliat cu cel al trufiei, înseamnă nu doar a te rata şi ajunge impostor, ci a-i împinge şi pe alţii pe calea smintelii şi orbirii”, a scris Vasile Bănescu într-un mesaj pe Facebook.

Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române adaugă că „boala ignoranţei e, în general, curabilă”.

„Vindecarea e însă dificilă şi nu vine de la sine. E nevoie de smerenie, admiraţie şi ascultare. De ochi şi urechi pentru adevărul pe care l-ai contrazis îndelung. În stadiul final, încremenirea în ignoranţă coincide cu încremenirea ireversibilă în prostie, păcatul devenind viciu şi lenea mintală/ morală supliciu”: mai scrie Bănescu.

Declarațiile lui Vasile Bănescu vin la scurt timp după ce arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, a afirmat la un post de radio că „boala este urmare a păcatului”.

Înaltul ierarh a fost întrebat, la emisiunea la care participă, în mod regulat, la un post de radio, „cum convingem un om bolnav că nu trebuie să cârtească?”.

„Îl convingem după logică. Boala este urmare a păcatului. Am primit suferinţă pentru că am păcătuit. Acum, să primim boala ca o jertfă şi să ne rugăm, că Dumnezeu se milostiveşte dacă ne rugăm sincer, cu căinţă, şi poate s ne ridice şi adeseori a ridicat pe bolnavi”, a răspuns Teodosie.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A dat pasă la portar din penalty, în minutul 9! Echipa lui a pierdut, iar la final a explicat gestul. VIDEO Imagini virale

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ÎPS Teodosie spune că părinții nu ar trebui să le pună cercei fiicelor lor. „Nu s-ar cuveni”

ÎPS Teodosie spune că sfințirea mașinii este „un obicei creștinesc”

ÎPS Teodosie s-a prezentat la Curtea de Apel Constanța în dosarul de cumpărare de influenţă. Înregistrările din anchetă au dispărut

ÎPS Teodosie: Inteligenţa artificială este, aşa cum îi spune numele, fără legătură cu realitatea. Îl aduce pe om „aproape nelucrător”

Partenerii noștri