Live

Reorganizarea Finanţelor, suspendată. Cîțu a fost acuzat că a desfiinţat Direcţia Juridică pentru a evita un proces cu tatăl său

Data publicării:
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu Foto: InquamPhotos /Octav Ganea

Curtea de Apel Bucureşti a suspendat miercuri hotărârea de Guvern privind reorganizarea Ministerului Finanţelor Publice, prin care era desfiinţată Direcţia Generală Juridică și era înlocuită cu două noi structuri. Aceasta, în condițiile în care Cîţu a fost acuzat că ar fi desfiinţat Direcţia Juridică pentru a evita un proces în care este parte tatăl său.

Judecătorii au admis o cerere depusă în instanţă de Ciprian Sebastian Badea, şeful Direcţiei Generale Juridice din cadrul Ministerului de Finanţe, potrivit Agerpres.

Admite în parte cererea. Dispune suspendarea executării Hotărârii Guvernului nr. 380/2020 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Finanţelor Publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 408/18.05.2020, în ceea ce priveşte Art. I pct. 3 - Anexă, referitor la desfiinţarea Direcţiei Generale Juridice şi înlocuirea acestei structuri cu două noi structuri - Direcţia Juridic şi Reglementare şi Direcţia Contencios, până la pronunţarea instanţei de fond. Respinge cererea de intervenţie accesorie în favoarea pârâtului ca neîntemeiată. Obligă pârâtul la plata către reclamant a sumei de 4.020 lei cheltuieli de judecată. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de exercitare a căii de atac se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată în şedinţă publică azi, 24.06.2020”, se arată în decizia Curții de Apel.

La începutul lunii iunie, Virgil Guran, consilier al premierului Ludovic Orban, spunea că prim-ministrul a aflat despre acuzațiile aduse ministrului Finanțelor și face verificări, potrivit Mediafax.

A fost reacția normală, că va verifica să vadă ce se întâmplă. Orice trebuie verificat, lămurit dacă este real sau nu. Noi avem această politică foarte clară, să verificăm și o să prezentăm concluzia”, a spus consilierul.

Acesta a adăugat că Direcţia Juridică încă există în cadrul Ministerului. „Am vorbit inclusiv cu domnul Cîţu. M-a spus că Direcţia Juridică există în continuare în minister. Că acel dosar cu tatul lui nu i-a parvenit lui, nu este adevărat că este reţinut de el”, a mai spus Guran la Antena 3.

Cîţu a fost acuzat că ar fi desfiinţat Direcţia Generală Juridică din ministerul pe care îl conduce, pentru a evita un proces în care este parte tatăl său. Terenul de 50 de hectare de lângă pârtia de schi Voineasa ar fi fost retrocedat familiei Cîţu. Retrocedarea este acum subiect de proces, iar statul român ar trebui să fie apărat chiar de ministerul condus de Cîţu, care ar trebui să se judece cu părinţii ministrului.

După decizia de ieri a Curții de Apel, premierul Ludovic Orban a spus că îi îndeamnă pe magistraţi „să judece cu mai multă atenţie”.

Este vorba despre o suspendare care este decisă până la judecarea de fond. Sigur că nu pot să nu îmi pun întrebări ce treabă există în această procedură. Eu cred că managementul unui minister trebuie să îşi organizeze ministerul aşa cum consideră necesar. Nu suntem la primele astfel de decizii şi aici chiar îi îndemn pe judecători să judece cu mai multă atenţie, pentru că în elaborarea hotărârilor de guvern de organizare şi funcţionare ale ministerelor, ale autorităţilor administraţiei centrale, conducătorii acestor instituţii au posibilitatea legală de a-şi organiza activitatea în departamente, direcţii generale, aşa cum consideră ei că este bine. Dacă în felul ăsta se suspendă hotărâri de guvern privitor la reorganizarea unor ministere, reforma în administraţie va fi întârziată, pentru că cine ştie când se va ajunge la judecarea pe fond, iar suspendarea unui act normativ, mă rog a prevederilor legate de Direcţia Juridică, nu mi se pare corectă”, a spus Orban, potrivit Agerpres.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ministerul Finanţelor a împrumutat azi aproape jumătate de miliard de euro pentru finanțarea deficitului și a datoriei publice

Ludovic Orban: Democrația în România aproape nu mai există. Decizia CCR calcă în picioare voința exprimată de cetățenii români

Ludovic Orban vrea ca judecătorii CCR să fie anchetați penal de Parchetul de pe lângă ÎCCJ: Decizia de azi e o lovitură de stat

Boloş, despre efectele crizei politice în economie: Băncile nu mai împrumută guvernul. „E o perioadă destul de incertă”

Partenerii noștri