Live

Live Text Rușii au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie. Ucraina susține că au fost loviți 3 senzori de radiații

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Twitter

Forțele ruse nu au întreprins niciun fel de operațiuni ofensive în sudul Ucrainei și continuă să-și întărească pozițiile defensive. Forțele ucrainene au confirmat bombardarea mai multor fortificații și depozite de muniții ale armatei ruse în regiunea Herson, conform analizei publicate duminică dimineața de Institutul de Studii ale Războiului (ISW). Totodată, în presa rusă au apărut anunțuri la mica publicitate cu oferte de angajare pentru „operatori de dronă”, care printre alte cerințe, trebuie să accepte să se deplaseze în „călătorii de afaceri”.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Rușii au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie

ACTUALIZARE 21.40 : Rușii au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie, au transmis duminică autoritățile ucrainene, potrivit Reuters.

Potrivit acestora, în atacul de duminică au fost loviți trei senzori de radiații. De asemenea, un muncitor de la centrala nucleară a fost rănit în timpul bombardamentelor.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut duminică un răspuns internațional mai puternic la ceea ce a descris drept ”teroarea nucleară” rusă după bombardarea centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Europa, relatează Reuters.

În timpul unei convorbiri telefonice cu președintele Consiliului European, Charles Michel, Zelenski a cerut să fie impuse sancțiuni industriei nucleare rusești și combustibilului nuclear.

Ucraina investighează aproape 26.000 de cazuri de posibile crime de război

ACTUALIZARE 21.00 Ucraina investighează aproape 26.000 de cazuri de suspiciuni de crime de război, fiind acuzate 135 de persoane, după invazia Rusiei din 24 februarie, a declarat pentru Reuters procurorul pentru crime de război, Iuriy Bilousov, notează The Guardian.

Dintre cei inculpați, aproximativ 15 se află în custodia Ucrainei, iar restul de 120 sunt în libertate, a declarat Iuriy Bilousov, șeful departamentului pentru crime de război al Parchetului General, într-un interviu acordat în capitala Kiev.

Treisprezece cazuri au fost înaintate instanțelor și au fost emise șapte verdicte, a spus el.

În luna mai, un soldat rus în vârstă de 21 de ani a devenit prima persoană condamnată într-un proces pentru crime de război în Ucraina. El a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat.

„Uneori am fost întrebați de ce urmărim penal astfel de… ofițeri de rang inferior. Pentru că ei sunt fizic aici… Dacă generalii ar fi fost aici fizic și am fi putut să-i capturăm, cu siguranță i-am fi urmărit penal pe generali”, a declarat Bilousov, potrivit Reuters.

Amnesty International își cere scuze pentru „suferința” provocată de raportul care acuză armata de la Kiev că pune în pericol civilii

ACTUALIZARE 16.52: Amnesty International şi-a cerut scuze duminică pentru „suferiţa şi furia” cauzate de un raport care acuză Ucraina că pune în pericol civili, care l-a înfuriat pe preşedintele Volodimir Zelenski şi a declanşat demisia şefului biroului de la Kiev, relatează Reuters.

Organizația pentru drepturile omului a publicat un raport joi în care acuză armata ucraineană că pune în pericol civilii prin amplasarea de trupe în zone rezidenţiale în războiul provocat de agresiunea rusă.

„Amnesty International regretă profund suferinţa şi furia pe care le-a provocat comunicatul nostru de presă cu privire la tacticile de luptă ale armatei ucrainene”, se afirmă într-un e-mail către Reuters.

„Prioritatea Amnesty International în acest conflict şi în orice conflict este să se asigure că civilii sunt protejaţi. Într-adevăr, acesta a fost singurul nostru obiectiv când am lansat această ultimă etapă de cercetare. Deşi ne susţinem pe deplin descoperirile noastre, regretăm durerea cauzată”, spune organizaţia.

În e-mailul său de duminică, Amnesty a declarat că a găsit forţe ucrainene lângă reşedinţe civile în 19 oraşe şi sate pe care le-a vizitat, expunându-le la riscul de fi atacate..

„Aceasta nu înseamnă că Amnesty International consideră forţele ucrainene responsabile pentru încălcările comise de forţele ruse şi nici că armata ucraineană nu ia măsurile de precauţie adecvate în altă parte a ţării”, se arată în comunicat.

„Trebuie să fim foarte clari: nimic din ceea ce am documentat că fac forţele ucrainene nu justifică în vreun fel încălcările ruseşti”, spune organizaţia.

Se intensifică atacurile ruse în regiunea Donețk. Zelenski cere mai multe arme pentru Ucraina

ACTUALIZARE 15:42 Atacurile forţelor ruse în Doneţk (estul Ucrainei) au crescut în intensitate duminică, în timp ce preşedintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a cerut Occidentului mai multe arme pentru ca forţele sale să poată riposta invadatorilor, informează EFE.

Potrivit Statului Major ucrainean, atacurile împotriva oraşelor Sloviansk, Bahmut şi Adviidka au fost respinse.

Bahmut, unde au loc lupte grele de câteva zile, este considerat un punct-cheie al strategiei de apărare ucrainene în această zonă dens populată din Donbas.

Rușii controlează 60% din Donețk. Foto: Profimedia Images

Căderea Bahmut, potrivit analiştilor militari, ar deschide calea trupelor invadatoare către oraşe mai mari din regiunea Doneţk.

La ora actuală, se estimează că, după cucerirea regiunii Lugansk, ruşii controlează deja 60% din regiunea Doneţk, cele două componente ale zone miniere Donbas, în estul Ucrainei.

Alte patru nave cu cereale au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră

ACTUALIZARE 12:49 Alte patru nave ucrainene care transportă produse agricole au părăsit duminică porturile ucrainene de la Marea Neagră în cadrul acordului încheiat pentru deblocarea exporturilor de cereale, au anunţat responsabili ucrainean şi turc, citaţi de AFP şi Reuters.

În total, aceste cargouri transportă peste 161.000 de tone de porumb şi produse alimentare spre Turcia, China şi Italia, potrivit Centrul de coordonare comun (CCC) care va urmări traseul lor până la Istanbul, unde vor fi inspectate în larg înainte de a intra în Bosfor.

Odată cu aceste noi transporturi exporturile de cereale ucrainene îşi regăsesc progresiv un ritm regulat, informează Agerpres.

Într-un mesaj adresat ucrainenilor sâmbătă seara, preşedintele Volodimir Zelenski şi-a exprimat satisfacţia pentru relansarea exporturilor pe mare de produse agricole ucrainene. „Porturile noastre la Marea Neagră funcţionează”, a spus el. „Dar principalul risc, securitatea, rămâne. Pericolul unei provocări ruse şi a unor acţiuni teroriste persistă. Fiecare trebuie să rămânem conştienţi de asta. Dar dacă partenerii noştri îşi îndeplinesc obligaţiile şi garantează securitatea livrărilor, aceasta va rezolva criza alimentară mondială”, a adăugat Zelenski.

Rusia încearcă să formeze noi batalioane de voluntari. Recruților li se spune că vor primi solde care pot ajunge la peste 4.000 de dolari

Conform ISW, Rusia încearcă să formeze batalioane de voluntari proveniți din regiuni precum Voronej sau Smolensk. Recruții primesc solde între 100.000 și 250.000 de ruble (circa 1.650 - 4.130 de dolari), precizează Institutul de Studii ale Războiului (ISW), care citează surse media locale ruse.

În anunțurile locale de mică publicitate din Rusia au apărut inclusiv oferte de angajare pentru „operatori de dronă”, care să accepte să plece în „călătorii de afaceri”.

Partizanii ucraineni, tot mai activi în zonele ocupate de armata rusă

Concomitent, se înregistrează o mișcare tot mai activă de partizani și rezistență civilă în zonele ocupate de armata rusă în Ucraina.

Un funcţionar al administraţiei instalate de forţele ruse în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, a decedat din cauza rănilor în urma unui atentat, au anunţat autorităţile locale numite de Moscova, conform AFP.

„Vitali Gura, şeful-adjunct al administraţiei din Novaia Kahovka, responsabil cu serviciile comunale, a decedat în urma rănilor”, a indicat sâmbătă seara un responsabil local, Katerina Gubareva, pe Telegram, informează Agerpres.

Acest funcţionar fusese grav rănit sâmbătă dimineaţa într-un „atentat” la domiciliul său şi suferea de numeroase răni de gloanţe, a indicat o sursă anonimă din cadrul administraţiei proruse, citată de agenţia de presă TASS.

Localitatea Nova Kahovka, pe Nipru, aflată sub control rusesc, este situată la circa 80 de km est de oraşul Herson.

În ultimele luni, mai mulţi funcţionari numiţi de forţele ruse în teritoriile ucrainene controlate de acestea au fost ţinta unor atentate.

După ce o mare parte din regiunea Herson şi o parte din regiunea Zaporojie au fost ocupate, Kremlinul a început să aplice o politică de rusificare în vederea unei posibile anexări. Moscova a introdus acolo rubla şi îi încurajează pe locuitori să primească paşapoarte ruseşti.

Cel puțin șase ofițeri ruși de rang înalt au fost demiși de la conducerea armatei ruse de la începutul invaziei în Ucraina și până în prezent, conform analizei asupra războiului din Ucraina de către ministerul britanic al Apărării.

Demisiile din rândul armatei ruse vin în contextul în care cel puțin 10 generali ruși au fost deja uciși în războiul din Ucraina, ceea ce, cumulat, au un efect major asupra eficienței sistemului de comandă al armatei lui Putin. 

Rușii, acuzați că au bombardat centrala nucleară de la Zaporojie

Riscul unei catastrofe nucleare este cât se poate de real, după recentele bombardamente ale ușilor de la centrala Zaporojie, din sudul Ucrainei, spune șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi. La rândul său, compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, a anunțat că există „un risc serios” privind funcționarea în siguranță a unității. Energoatom susține că bombardamentele ruse au afectat grav unitatea de azot-oxigen a centralei.

„Informațiile oficiale pe care CNCAN le are despre situația de la centrala de la Zaporojie arată că, într-adevăr, se pare că au fost niște explozii, dar la rețeaua electrică din afara amplasamentului. Aceste explozii au afectat ceea ce înseamnă rețeaua electrică ce conectează grid-ul național ucrainian electric cu tot ceea ce înseamnă rețeaua electrică de pe amplasament. Dar aceste lucruri au afectat doar transformatoarele de la Unitatea 1 de pe acest amplasament. Unitatea 1 a fost oprită imediat și alimentată cu generatoare, astfel încât în niciun moment nu s-a pus problema emisiei de radiații pe amplasament”, a explicat la Digi24, Petre Min, consilier la CNCAN.

„Aș vrea să precizez că a fost într-adevăr o situație la stația de producție oxigen și azot, dar, la fel, au reușit să stingă focul care a urmat unei explozii. Și nu sunt probleme. Acestea sunt date oficiale, primite atât din partea oficialilor ucrainieni, cât și de la agenția de la Viena”, a adăugat oficialul român.

Editor : M.L.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

După o dispută cu Zelenski, Fico va merge la Moscova să discute cu Putin

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Partenerii noștri