Exclusiv Rareș Bogdan, despre Schengen: „România trebuie să continue presiunile. Trebuie să ne folosim de companiile austriece din țara noastră”
Europarlamentarul PNL și prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat miercuri, la Digi24, în legătură cu declarațiile cancelarului Austriei, Karl Nehammer, despre extinderea Spațiului Schengen, că România trebuie să continue presiunile și să facă tot posibilul pentru ca subiectul Schengen să fie pus pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI, din decembrie. De asemenea, a mai explicat că „șansa țării noastre de a obține un accept din partea Austriei este legată inclusiv de faptul că 7% din PIB-ul Austriei vine de la companii prezente pe teritoriul României”.
Gigi Becali spune că PNL și AUR au o înțelegere pentru turul doi al prezidențialelor
Rareș Bogdan îi ia din nou apărarea lui Iohannis
Rareș Bogdan, despre terenul de golf de la vila Neptun: „E o pajiște cu trei găuri. Așa pot să fac și eu”
Alegeri parlamentare cu miză uriașă în Austria, inclusiv pentru România
Crin Atonescu îi atacă pe liderii PNL: E o formă de mediocritate și chiar impostură
Rareș Bogdan, nou atac la colegii de guvernare
Rareş Bogdan: „Ciucă e singurul candidat pe care îl susținem”
Claudiu Manda și Rareș Bogdan, în topul absenților din Parlamentul European
Cât câștigă, de fapt, tractoriștii din România
„Trebuie citite declarațiile lui Nehammer în cheia în care dorește să arate anumite disfuncționalități și faptul că dorește să pună presiune pe Comisia Europeană în special, pe Frontex și pe Consiliu, dar există câteva chestiuni care trebuie știute de cetățenii români. La ultimul Consiliu JAI poziția statelor participante prin reprezentanții lor, miniștrii Afacerilor Externe, s-au exprimat în favoarea României, începând cu Cehia, continuând cu Italia, Franța, Spania, Grecia, Slovenia, Suedia. Ylva Johansson, comisarul european, a lăudat succesul României pe ceea ce înseamnă proiectul pilot de la graniță, iar ministrul domnului Nehammer, ministrul de Externe, nu a criticat România și Bulgaria și a recunocut că a scăzut cu până la 90% traficul prin România, datorită proiectului pilot care este un succes și trebuie implementat și în alte zone. Acestea sunt datele”, a explicat Rareș Bogdan.
El a mai adăugat că „România trebuie să facă tot posibilul și are acceptul Spaniei ca subiectul Schengen să fie pus pe ordinea de zi la următorul Consiliu JAI, care este într-una dintre zilele 8-12 decembrie”.
„Noi trebuie să mergem cu acest subiect pe ordinea de zi pentru a forța un vot și o poziție extrem de clară, având în vedere că Olanda și-a schimbat radical poziția față de Bulgaria și nu se mai opune aderării Bulgariei. Trebuie să continuăm presiunile, trebuie să ținem subiectul sus, trebuie pus pe ordinea de zi. Șansa României de a obține un accept din partea Austriei este legată inclusiv de faptul că 7% din PIB-ul Austriei vine de la companii prezente pe teritoriul României”, a mai spus el.
Rareș Bogdan a mai explicat că „Austria are investiții majore în România”, adăugând că acele companii austriece din România trebuie folosite pentru a pune presiune, în sensul de a fi luate partenere, ca să pună presiune pe guvernul de la Viena, pe cancelarul Nehammer, tocmai în ideea încercării de convingere a cancelarului că trebuie să accepte această chestiune”.
„Nu e vorba doar de mișcarea persoanelor, ci și de mișcarea mărfurilor, care înseamnă undeva la 1,7% din PIB-ul României, pe care îl pierdem din cauza neaccesului în Schengen. România trebuie să continue presiunile, trebuie folosite corporațiile austriece în parteneriat cu guvernul României, cu autoritățile de la București, pentru a spori presiunea pe cancelarul Nehammer, pentru că este singura șansă noastră șansă și este obligatoriu să punem pe ordinea de zi, în decembrie, această chestiune”, a mai precizat europarlamentarul.
11 state Schengen au reintrodus controalele la granițe
Totodată, acesta a mai adăugat că în acest moment 11 state Schengen au reintrodus controalele la granițe, explicând că este o chestiune temporară,
„Spațiul Schengen nu se evaporă și nu dispare. Este o situație temporară, datorată conflictului din Orientul Mijlociu și a creșterii potențialului de atentate teroriste”, a mai spus el.
De asemenea, Rareș Bogdan a spus că, „dacă, prin absurd, cancelarul Nehammer refuză toate presiunile, atunci măcar avem posibilitatea ca România să acționeze în judecată statul austriac”.
„La 60 de zile de la o decizie, România sau statul nedreptățit poate acțiunea în judecată la CJU statul respectiv. Termenul a expirat, deci România trebuie să continue să facă presiune, să țină subiectul pe agendă. E foarte bine ce face Ministerul de Interne, Emil Hurezeanu și MAE, Luminița Odobescu, Palatul Cotroceni și ce facem noi, ținând subiectul sus la Strasbourg, la Bruxelles, lună de lună, și mă bucur că Spania a acceptat să pună subiectul pe ordinea de zi. Va fi foarte greu pentru Karl Nehammer să mai aducă argumente, atâta timp cât propriul lui ministru de Interne a recunoscut că a scăzut cu 90% traficul de persoane”, a conchis Rareș Bogdan, la Digi24.
Karl Nehammer: Până când spațiul Schengen nu va fi reparat, extinderea este de neconceput
Karl Nehammer, cancelarul Austriei, a declarat marți, la Viena, că extinderea Schengen este în prezent „de neconceput” pentru țara sa, afirmând că nu are nimic de-a face cu Bulgaria și România, transmite agenția de presă bulgară bta.
Oficialul austriac a mai spus că „Spațiul Schengen trebuie reparat. Până când Schengen nu va fi reparat, nu îl putem extinde”, motivând că securitatea Uniunii Europene este primordială.
Acesta a mai precizat că și miniștrii de Externe ai UE susțin că Schengen nu mai funcționează și de aceea tot mai multe state membre reintroduc controalele la frontieră.
Editor : B.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News