Live

Raluca Turcan, despre reclamarea petrecerilor: „Este o practică. Nu doar în România. Nu sunt românii mai delaționiști decât alții”

Data actualizării: Data publicării:
Raluca Turcan la Digi24 Foto: captură video

Vicepremierul Raluca Turcan îndeamnă oamenii să sesizeze Poliţia în cazul în care vecinii organizează evenimente private cu participarea mai multor persoane decât prevăd reglementările guvernului pentru situația actuală de pandemie. Ea spune că amenzile nu reprezintă un scop în sine, dar ajută la creșterea gradului de conformare.

„Dacă lumea nu se conformează şi nu înţeleg oamenii că, până la urmă, riscă să-şi omoare membri ai familiei, membri ai comunităţii, atunci trebuie să suporte şi rigorile legii”, a spus Raluca Turcan.

„Dacă fac acasă (petreceri - n.r.) cu 20 de oameni este la limita regulii impuse de noi. Dacă fac deja cu 30 de oameni, atunci, dacă organele de control sunt sesizate, aplică amenzi. Aşa este în momentul de faţă decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, statuată prin hotărâre de guvern”, a explicat Raluca Turcan, luni seara, la Digi24.

Întrebată dacă este o soluţie ca, atunci când cineva se uită la vecinul peste gard şi vede că sunt mulţi oameni la petrecere, să sune la 112, Raluca Turcan a spus: „Este o practică. Şi nu doar în România. Nu inventăm noi apa caldă şi nu sunt românii mai delaţionişti decât alţi cetăţeni din lumea aceasta. Şi în Germania, şi în Elveţia, unde sunt sesizate încălcări ale regulilor stabilite intervin organele de aplicare şi de respectare a legii. E ceva absolut firesc. Până la urmă, noi suntem o comunitate şi funcţionăm într-o solidaritate din aceasta care transcede statutul social. Oamenii pot să sesizeze Poliţia, Poliţia aplică legea şi dorinţa noastră este, făcând publice acest măsuri şi pericolele care îi aşteaptă pe cei care încalcă legea, să creştem gradul de conformare”, a explicat Raluca Turcan.

Ea a mai spus că numărul de amenzi aplicate în aceste cazuri nu reprezintă, totuși, un „scop” în sine.

„Noi nu stăm acum să avem o satisfacţie personală din numărul de amenzi date. Pentru că nu acesta este scopul. Scopul este să prevenim răspândirea îmbolnăvirii cu acest virus, să creştem gradul de conformare. Dacă lumea nu se conformează şi nu înţeleg oamenii că, până la urmă, riscă să-şi omoare membri ai familiei, membri ai comunităţii, atunci trebuie să suporte şi rigorile legii”, a punctat Turcan.

Va fi carantină de noapte?

În ceea ce privește o eventuală măsură de interzicere a circulației pe timp de noapte, așa-numita „carantină de noapte”, vicepremierul nu a exclus total posibilitatea, dar a subliniat că depinde de evoluția îmbolnăvirilor din România. 

„Toate scenariile pleacă de la evoluția epidemiologică și practic orice decizie ia Executivul se face la sugestia specialiștilor și urmărind ce se întâmplă și în țările din jurul nostru”, a declarat Raluca Turcan.

Deocamdată, autoritățile vor analiza efectul măsurilor deja luate. În plus, înainte de a lua o eventuală decizie precum carantina de noapte, autoritățile se vor uita să vadă și ce rezultate a avut în țări în care măsura a fost deja aplicată.

„Am văzut că este o măsură adoptată în alte ţări din jurul nostru, însă noi, în momentul acesta, evaluăm efectul măsurilor deja luate. Şi anume, şcoli foarte mult în online, chiar dacă în unele localităţi putea fi aplicat scenariul hibrid, dacă se solicită şi există un riscă, să poată să se desfăşoare şcoala online, de asemenea, restricţionarea activităţii în cinematografe, teatre, restricţionarea evenimentelor private. Vrem să vedem exact ce efect au aceste măsuri. Dacă va exista o creştere, probabil că vom evalua, pe traseu, alte prosibile măsuri. Ne uităm ce se întâmplă la noi în ţară cu ce s-a făcut până acum şi cu ce se întâmplă în alte ţări cu măsuri deja luate”, a precizat vicepremierul.

Când se iau noi decizii în privința Capitalei

În ceea ce priveşte Capitala, vicepremierul a adăugat că mai sunt şapte zile în care sunt în continuare în vigoare măsurile de scenariu roșu, după care se vor evalua rezultatele și se vor lua noi decizii.

„Evaluările se fac la 14 zile. Aceasta este perioada de incubaţie şi, practic, de apariţie a efectelor unor măsuri. În Bucureşti avem o săptămână trecută, mai avem o săptămână, după care evaluăm ce se impune să mai facem. Nu pot să pun eu acum degetul pe carantina de noapte. Vom vedea ce ne spun specialiştii şi ce se întâmpă şi în alte ţări. Mai avem 7 zile în care vedem ce se întâmplă cu ţările care au luat deja această măsură, ce efect a avut măsura în alte ţări şi de asemenea, dacă la noi, cu măsurile pe care le-am luat deja, o să avem o scădere”, a arătat Raluca Turcan.

Ea a repetat că guvernul nu-și dorește blocarea activității economice, iar măsuri precum închiderea mall-urilor nu ar fi luate decât în ultimă instanță, când n-ar mai exista pași intermediari. În mall-uri s-ar putea lua însă măsuri suplimentare - mai multe dispensere cu dezinfectant, monitorizare a purtării măștilor, a arătat Raluca Turcan.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

A început sezonul petardelor, iar internetul este plin de oferte ilegale. Ce riscă cei care le vând, dar și cei care le cumpără

Poliția îi amendează pe șoferii care nu au montat anvelopele de iarnă pentru drumurile acoperite de zăpadă sau polei

Desființarea ghenelor de bloc, obligatorie până în 2025, în București. Ar trebui să fie înlocuite cu zone de colectare selectivă

Șoferii nu vor mai fi amendați dacă plătesc rovinieta în cel mult 24 de ore de când este valabilă. Legea a fost promulgată

Partenerii noștri