Raed Arafat: N-aș zice că ne relaxăm, se reiau unele activități. Măsurile sunt reversibile în orice moment
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat, vineri, că decizia de a introduce unele măsuri de relaxare în București, ca urmare a scăderii ratei de incidență, este conformă cu legea și nu este de natură să îngrijoreze atât timp cât situația din spitale arată că epidemia este sub control, în ciuda apariției noii tulpini a coronavirusului, care este mai contagioasă. Șeful DSU a avertizat că măsurile pot fi oricând revocate, iar noua tulpină nu va face ravagii dacă populația va continua să poarte mască, să respecte distanțarea și să-și reducă deplasările neesențiale.
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a decis ridicarea mai multor restricții în Capitală, începând de luni, 25 ianuarie 2021. Decizia vine după ce trei zile la rând incidenţa infectării cu COVID-19 s-a situat sub 3 la mia de locuitori în Capitală. Inițial, se aștepta ca restricțiile să fie ridicate chiar de sâmbătă.
Raed Arafat, care nu a participat la ședința CMBSU, a venit totuși în fața presei ca să explice de ce au fost luate deciziile de vineri din Consiliul pentru Situații de Urgență al Capitalei după ce au apărut puncte de vedere diferite între Prefectură și Primărie, pe de o parte, și Ministerul Sănătății, pe de altă parte.
Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis o scrisoare Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență, cerând menținerea restricțiilor din Capitală, în contextul în care au fost confirmate două noi cazuri la Institutul Matei Balș de infecție cu noua tulpină, mai contagioasă, depistată în Marea Britanie.
Bucureștiul este vizat de restricții specifice scenariului roșu din data de 20 octombrie 2020.
„La nivel național, până în acest moment, s-a lucrat pe baza acestor incidențe care au fost stabilite prin Hotărâre de Guvern (sub 1,5 la mie, între 1,5 și 3 la mie și peste 3 la mie). Sunt în fiecare zi localități care ies sau intră (sub restricții - n.r.) fix pe baza acestor incidențe. Cu situația la acest moment, în baza legislației existente și a procedurii care a fost creată - și s-a lucrat cu ea și s-a văzut că aplicând-o s-a reușit, totuși, să ținem sub control situația - s-a luat decizia - și totuși cu o amânare până luni, ca să evităm aglomerația de weekend și să vedem cum merge în următoarele două zile - de a relua unele activități. N-aș zice că ne relaxăm, că nu e corect să spunem că ne relaxăm. E un cuvânt pe care îl folosim toți, dar noi trebuie să înțelegem că se reiau unele activități. HoReCa trebuie să fie responsabilizată să respecte aceste reguli: 30 la sută, nu 50, nu 40, ci 30 la sută, una din trei mese și așa mai departe (...) Până la orele 21:00. Rămân botezuri, nunți interzise, nu se permit, nici nu intrăm în această discuție. Deci, numai de luat masă, atât, și într-un număr limitat. Bineînțeles, dacă se va observa că va începe o creștere și începe din nou să crească incidența în București, această măsură poate să fie automat inversată și închis totul din nou. Comitetul, așa cum astăzi a relaxat, poate peste câteva zile să închidă, dacă incidența crește din nou”, a subliniat Raed Arafat.
Raed Arafat: Și cu tulpina nouă, și cu tulpina veche, măsurile de protecție sunt la fel
Șeful DSU nu exclude posibilitatea ca să existe o modificare a datelor aferente fiecărui scenariu, dacă se va dovedi că noua tulpină devine agresivă și incontrolabilă, dar a subliniat că populației îi revine rolul esențial în limitarea epidemiei.
„Din punctul nostru de vedere, important este ca populația să înțeleagă cât de importantă este respectarea regulilor. Și cu tulpina nouă, și cu tulpina veche, măsurile de protecție sunt la fel: masca, distanțare și mobilitate cât mai redusă. Nu este nicio regulă în plus. Și atunci, dacă respectăm aceste reguli, reușim probabil să nu permitem tulpinii noi să se răspândească cum s-a răspândit în alte zone. Și vedem impactul ei”, a spus Raed Arafat.
„La momentul la care vedem și dacă se va întâmpla să vedem că situația nu mai este controlabilă cu aceste incidențe care au fost stabilite anul trecut, clar că poate să se vină cu noi reguli, cu noi incidențe, cu noi propuneri făcute la nivelul Guvernului și să facă obiectul unei modificări a Hotărârii de Guvern, dacă va fi necesar acest lucru. Dar asta, bineînțeles, pe bază de discuții și analize și de discuții cu experții”, a punctat Raed Arafat.
Sunt cazuri care nu se raportează, dar realitatea se vede în spitale
El a spus că până acum, măsurile luate au păstrat România într-o zonă mai bună comparativ cu a altor țări. Raed Arafat recunoaște însă că sunt cazuri care nu se raportează, pentru că unii oameni fac teste rapide acasă, văd că sunt pozitive și rămân acasă, însă există și alți indicatori care pot oferi o imagine a situației epidemiologice.
„Cum înainte să avem testele antigenice rapide, erau unii care aveau simptome ușoare și nu mergeau să se testeze, acum se testează, află, dar rămân acasă, în cazul fericit. Unii dintre ei poate nu respectă regulile și nu rămân acasă. Testele PCR sunt pe la 30.000 pe zi, la care s-au adăugat câteva mii de teste antigenice rapide. Rata de pozitivare este totuși menținută la un nivel mai mic decât înainte. Sunt unii indicatori care sunt foarte buni pentru a urmări situația: ocuparea paturilor de ATI, care a rămas pe un platou și are o scădere. Scăderea este lentă, mică, dar arată că situația este totuși sub control. Astăzi suntem sub 1.000 de cazuri în terapie intensivă (situație pe care nu am mai avut-o din 3 noiembrie - n.r.). Locurile de internare pe cazurile intermediare din spitale - din nou, într-o relativă scădere (...) Deci, acești indicatori ne arată că situația nu este totuși așa de gravă. În ideea că este plin de cazuri de care nu știm, acest lucru trebuia să producă presiune pe terapie intensivă și pe locurile de internare, trebuia să se vadă”, a explicat Raed Arafat. „Deci da, există cazuri de care nu știm, dar situația la acest moment este încă sub control”, a punctat secretarul de stat.
El a avertizat însă că tulpina nouă poate oricând să preia controlul și să fie predominantă și să înceapă să crească numărul cazurilor vertiginos, dar masca și măsurile cerute populației să le respecte pot împiedica acest scenariu. Măsura luată vineri în CMBSU poate fi reversibilă în orice moment în care se va observa că este cazul de a fi luată din nou măsura închiderii, a repetat Raed Arafat.
În opinia sa, obligativitatea purtării măștii în toate spațiile publice a ajutat la îmbunătățirea din prezent a situației epidemiologice din România și de aceea, crede că ea va fi păstrată mult timp de-acum încolo.
Internetul s-a umplut de glume despre ciclonul care n-a mai fost
Pericol în localitățile de lângă Dunăre. Arafat, avertisment înainte de viitură: Oamenii să se pregătească dacă e nevoie de evacuare
Cel mai mare incendiu din România, din ultimii ani. Localnic: „Vântul l-a tras încoace, dintr-o dată s-au alarmat oamenii, pompierii”
Raed Arafat: „Atenție foarte mare la festivaluri. Nu lăsați oamenii să intre, sub cod roșu, în spații închise, pe stadioane”
Iron Man de România: Salvamontiștii au testat un rucsac zburător
Spitalele se pregătesc în caz de război. Arafat: Deși este puțin probabil, a fi pregătit e obligatoriu
Arafat anunță măsurile după incendiul de la Ferma Dacilor
De ce nu a mers ISU Prahova în control la Ferma Dacilor
Arafat, după acuzațiile lui Piedone despre ambulanțele private de la Colectiv
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News