Live

Raed Arafat: 15% dintre sirenele de avertizare testate miercuri sunt nefuncționale

Data publicării:
Raed Arafat spune că cei care ignoră arborarea steagului roşu pe malul Mării Negre şi intră în apă ar trebui amendaţi. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, că 15% dintre sirenele de avertizare din România sunt nefuncționale. În urma exercițiului național „Miercurea sinerelor”, reluat în urmă cu câteva zile, autoritățile au constatat că mai multe echipamente necesită reparații.

„Au fost activate 7.150 de sirene electronice și electrice din totalul celor 7.539 existente la nivel național. Cu acționare centralizată au fost 3.000 din cele 3.070 și cu acționare locală 4.150 din cele 4.469 existente. Din totalul celor acționate în cadrul exercițiului, 1.076 nu au fost operative și se impune verificarea lor și repararea lor. Asta înseamnă că 85% din sirenele acționate au funcționat, iar 15% necesită reparații. La următorul exercițiu să fie testate din nou”, a spus Arafat. 

Echipamentele de avertizare a populaţiei au fost testate în toată ţara, miercuri, între orele 10:00 şi 11:00. Pe timpul simulărilor au fost verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înştiinţare către autorităţi, cât şi modul de funcţionare a mijloacelor de alarmare a populaţiei (sirene) existente la nivelul comunităţilor.

Câte sirene există în țară

La nivelul anului 2022 alarmarea populaţiei se realiza cu 7.539 de sirene de diferite puteri. Conform IGSU, situaţia privind acţionarea sirenelor de alarmare publică se prezintă astfel:

  • în sistem centralizat: 3.070 de sirene de la nivel judeţean, municipal, orăşenesc şi local (40,72%);
  • în sistem necentralizat (local de la panourile de comandă): 4.469 de sirene (59,27%).

Rezilienţa comunităţii pentru a depăşi urmările unor dezastre este consolidată prin pregătirea permanentă a autorităţilor responsabile cu managementul tipului de risc, în colaborare cu populaţia civilă, pentru atingerea dezideratului comun de îmbunătăţire a capacităţii de reacţie a unui stat în faţa provocărilor", subliniază IGSU.

Care este rolul sirenelor

Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor, precizează IGSU.

Cel mai des întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată iminenţa producerii unor viituri care să pună în pericol viaţa persoanelor.

De asemenea, sistemul de înştiinţare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă.

Această metodă destinată protecţiei populaţiei civile poate fi utilizată şi pe timpul conflictelor armate. Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate.

În cazul unor situaţii reale, mai multe informaţii vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicaţiei DSU şi alte surse ale structurilor pentru situaţii de urgenţă, precum şi posturi radio şi TV.

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Ce i-a scris un fan de la Genoa Dianei Șucu, după ce Dan Șucu a devenit patronul clubului! Reacția soției omului de afaceri

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

DSU răspunde acuzațiilor în cazul morții lui Silviu Prigoană: „E imposibil să avem medic pe fiecare ambulanță”

Ce pedeapsă a primit un bărbat din Alba care i-a spart locuința unui fost ministru al Apărării și l-a amenințat cu moartea pe Arafat

Medic din Mureș, acuzat că a refuzat un caz, iar pacientul a murit. „A declarat că era aproape de finalul programului”

VIDEO Internetul s-a umplut de glume despre ciclonul care n-a mai fost. Autoritățile se apără: Rolul nostru e să avertizăm

Partenerii noștri