Protestele în Maramureș continuă. Oamenii l-au luat la rost pe primar și i-au huiduit pe pădurari
Revoltă într-o localitate din Parcul Natural Munții Maramureșului. Zeci de oameni au ieșit în stradă ca să oprească mașinile care transporta lemn tăiat ilegal din pădure. Activiștii de mediu au făcut publice imaginile de acolo și susțin că defrișările din Maramureș depășesc 10.000 de hectare.
Vreme extremă în România. Vântul puternic a făcut prăpăd în mai multe județe
Un tânăr de 19 ani din Maramureș a fost înjunghiat mortal de un adolescent de 17 ani. Atacatorul a fost dus la audieri
Cel mai mare incendiu din România, din ultimii ani. Localnic: „Vântul l-a tras încoace, dintr-o dată s-au alarmat oamenii, pompierii”
„Dezastru, în viața mea n-am văzut așa ceva!” O furtună violentă a pus la pământ o pădure întreagă în Maramureș
„Brancardierul morții” va fi eliberat
Cazul complicat al fetei dispărute din Maramureș
Microbuz lovit cu bâte în plină stradă
Biserica de lemn din Borșa a ars aproape în totalitate
Momentul în care un turist e surprins de avalanșă
Localnic: La ala i s-a dat pădure pentru cașcaval. Și noi, de unde cașcaval, domnul primar?
Primar: Ai dovezi ca eu am tăiat din parcul natural?
Protestele împotriva tăierilor ilegale continuă în localitatea Poienile de sub Munte. Luni au blocat un transport de 30 de metri cubi de masă lemnoasă, acum oamenii s-au mutat în fața primăriei. Mii de hectare de pădure au dispărut în ultimii 30 de ani sub ochii lor și cu acordul autorităților. Acum sunt hotărâți să-i facă dreptate naturii.
- Nu există lege, noi suntem îngropați aici.
- Se fură ca în codru.
- Vii cu geanta de bani, de euro, se rezolvă treaba. Milioane de metri cubi au furat agenții și noi, vai de capul nostru, plus copiii noștri. Cu ce o să trăiască? Cu aerul?
Ștefan Oancea, primarul localității Poienile de sub Munte: „Nu se aplică legea pentru că Parcul Natural Munții Maramuresului nu are paza necesară în condiții optime.
Mihai Leșan, purtător de cuvânt la Direcția Silvică Maramureș: „Acum se vor face cercetari. Direcția Silvică va cerceta să se vadă de unde provine și se va afla ulterior.”
Florina Meteș, purtător de cuvânt la IPJ Maramureș: „Au fost efectuate verificari cu privire la documentele justificative. Întreaga cantitate de material lemnos de aproximativ 10.000 de lei a fost ridicata și predată. În cauză a fost întocmit dosar penal și sub coordonarea procurorului se desfășoară cercetări sub aspectul infracțiunilor de tăiere ilegală, furt de arbori, fals intelectual și uz de fals. Vor fi dispuse măsuri legale.”
„Ei sunt cei mai îndreptătiți și în măsură să pună autoritățile la treabă”
Tăierile din Parcul Natural Munții Maramureșului, din arie protejată, au dus țara noastră în procedura de penalizare. Activiștii de mediu au făcut publice imaginile care arată dezastrul din nordul României și susțin că este, poate, cea mai mare tăiere din întreaga Europă.
Gabriel Păun, fondatorul Agent Green: „Când vorbim despre Poienii de sub Munte, vorbim despre cele mai vaste tăieri la rast din România și poate chiar din Europa. Este minunat că oamenii au ieșit la drum și au blocat un transport ilegal cu lemne. Ei sunt cei mai îndreptătiți și în măsură să pună autoritățile la treabă. Însă probleme acolo nu sunt de ieri de alaltăieri.”
Oamenii din zonă au încercat să oprească tăierile ilegale și până acum, însă fără succes. Acum l-au invitat pe primar în pădure, să-i arate dezastrul.
- Ăsta nu e marcat, vă arat mai jos unul care e marcat.
Chiar în momentul în care localnicii se aflau în pădure, i-au văzut și pe pădurarii care marcau copacii ce urmează să fie puși la pământ.
- Hoții! De ce marcați acuma?
Oamenii strigă după dreptate, însă dreptatea întârzie să apară. Deși legea este destul de clară când vine vorba despre tăierile din ariile protejate, în Parcul Natural Munții Maramureșului aproape că nu mai există deloc pădure. Și nici nu se plantează alta în loc.
Garda forestieră nu a oferit încă un punct de vedere.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News