Live

FOTO VIDEO Mii de oameni au protestat în Bucureşti şi în ţară față de modificarea codurilor penale

Data actualizării: Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Modificarea codurilor penale a fost contestată din nou în stradă. Mii de oameni au ieşit în stradă la Bucureşti şi în alte oraşe din ţară. În Piaţa Victoriei traficul a fost blocat şi au avut loc câteva ciocniri cu jandarmii. Oamenii şi-au exprimat nemulțumirea față de modificarea codurilor penale. 

ACTUALIZARE 23.30. Manifestaţia din Piaţa Victoriei din Capitală s-a încheiat după aproximativ cinci ore. În timpul protestelor, au avut loc altercaţii între manifestanţi şi jandarmi, opt persoane fiind ridicate de forţele de ordine şi duse la Poliţie.

Citiţi şi:

VIDEO. Mihai Șora, înconjurat de jandarmi, în mijlocul protestatarilor

FOTO VIDEO. Imagini de la violenţele din Piaţa Victoriei

Jurnalist german ridicat la proteste. Vlad Alexandrescu: A realizat un documentar despre Dragnea

După ora 23.00, oamenii care au protestat în faţa Guvernului au început să plece.

Manifestaţia a durat peste cinci ore, oamenii scandând "Rezistăm, nu plecăm", "PSD, ciuma roşie", "Demisia", "Dragnea, nu uita, România nu-i a ta", "Libertate" sau "Hoţii", iar în piaţă a fost montat un banner de mari dimensiuni cu mesajul "Curtea Constituţională a penalilor".

ACTUALIZARE 21.30. Două persoane au fost ridicate de jandarmi şi sancţionate cu amenzi în valoare totală de 4.500 de lei pentru instigare la acţiuni violente cu intenţia de tulburare a adunării publice.

Galerie FOTO

ACTUALIZARE 21.00. Protestul de la Piața Victoriei se află în desfășurare, peste 4.500 de oameni protestează acum față de modificarea codurilor penale. Sunt proteste și în Sibiu, 4.000 de protestatari, Iași, 1.000 de oameni, Brașov, 1.000 de oameni, Oradea, 300 de demonstranți, și Cluj, 5.000 de oameni. 

ACTUALIZARE 20.35. La Sibiu, protestul la care participă peste 4.000 de persoane, este organizat de comunitatea ”Vă vedem din Sibiu” care afirmă că ”am intrat în etapa finală a bătăliei pentru viitorul României”.

VIDEO - Imagini din Sibiu

VIDEO - Imagini de la Constanţa

VIDEO - Imagini de la Timisoara

VIDEO - Imagini din Braşov

VIDEO - Imagini de la Iaşi

VIDEO - Imagini de la Bacău

5000 de oameni au plecat în marş şi pe străzile Clujului, scandând contra modificărilor aduse codului de procedură penală.

Proteste au loc şi la Iaşi, Braşov, Galaţi, Oradea, Ploieşti şi Constanţa.

Protestatarii au steaguri tricolore, dar şi ale Uniunii Europene şi ale Statelor Unite ale Americii. Oamenii scandează printre altele ”Nu se mai poate/vrem anticipate”, ”Demisia” şi ”Dragnea şi gaşca lui/trădătorii neamului”.


ACTUALIZARE 20.30. Peste 4.000 de oameni protestează în acest moment în fața Guvernului. 

ACTUALIZARE 19.12 Îmbrânceli între jandarmi și protestatari după ce câțiva dintre protestatari au încercat să forțeze lanțul  format din jandarmi ca să ocupe strada. Jandarmii au atras atenția oamenilor să nu forțeze această limită. Oamenii nu au ținut cont de reguli, iar forțele de ordine au reținut câteva persoane. O ambulanță a ajuns la Piața Victoriei pentru a lua o persoană căreia i s-a făcut rău. 

Jandarmii încearcă să ridice oamenii așezați pe carosabil. 

Traficul a fost blocat total pe bld. Kiseleff.

GALERIE FOTO:

GALERIE Foto: Agerpres, INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

ACTUALIZARE. La Iași, câteva sute de oameni au arborat steagul României, împreună cu cel al Uniunii Europene și al SUA. Și la Oradea s-au strâns peste 100 de demonstranți, iar la Brașov peste 300 de oameni au ieșit în stradă. La Sibiu, câteva sute de oameni s-au strâns în Piaţa Mare din oraş, apoi au pornit în marş pe bulevardul pietonal.


Știre inițială:

Câteva sute de oameni protestează în acest moment în Piața Victoriei. Ei scandează şi au pancarte prin care îşi exprimă nemulţumirea faţă de modificările aduse de parlament Codului de procedură penală.

Traficul a fost restricţionat după ce protestatarii au rupt gardurile instalate de jandarmi şi au pătruns pe carosabil, unii dintre ei aşezându-se pe şosea. Manifestanţii au reacţionat astfel după ce forţele de ordine le-au interzis să rămână în Piaţa Victoriei cu o maşină din care se strigau în mers, prin portavoce, mesaje antiguvernamentale.

Numărul protestatarilor continuă să crească, în timp ce la acestă oră jandarmii încearcă să monteze din nou gardurile, scrie News.ro.

O parte dintre manifestanţi au protestat pe parcursul zilei în faţa Parlamentului faţă de modificarea Codurilor penale. Deputatul PSD Nicolae Bacalbaşa a fost huiduit la ieşirea din Parlament, a fost împins de unul dintre protestatari şi a avut nevoie de protecţia jandarmilor, care l-au escortat prin Parcul Izvor şi a mers până la metrou în huiduielile manifestanţilor, care au strigat "Nu scăpaţi", "Hoţii".

Protestul a început încă din timpul prezenţei premierului Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului, la ora 13.00.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni proiectul de modificare a Codului de procedură penală, cu 175 voturi "pentru", 78 voturi "împotrivă" şi o abţinere.
Comisia parlamentară specială pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul Justiţiei a adoptat raport favorabil cu amendamente la proiectul de lege privind Codul de procedură penală.

Printr-un amendament aprobat s-a stabilit că absenţa nejustificată a avocatului nu poate să atragă consecinţe juridice în privinţa inculpatului.

Membrii comisiei au admis şi un amendament potrivit căruia în luarea deciziei asupra existenţei infracţiunii şi a vinovăţiei inculpatului instanţa hotărăşte motivat, cu trimitere la toate probele evaluate. Condamnarea se dispune doar atunci când instanţa are convingerea că acuzaţia a fost dovedită dincolo de orice îndoială.

Conform prevederilor adoptate, măsurile asigurătorii în vederea confiscării speciale sau confiscării extinse se pot lua asupra bunurilor suspectului sau inculpatului ori ale altor persoane în proprietatea sau posesia cărora se află bunurile ce urmează a fi confiscate dacă există probe sau indicii temeinice că bunurile în cauză au fost obţinute din activităţi infracţionale. Măsurile asigurătorii nu pot depăşi o durată rezonabilă şi vor fi revocate dacă această durată este depăşită sau dacă temeiurile avute în vedere la luarea lor nu mai subzistă.

Un alt amendament stipulează că, la verificarea în cursul judecăţii, dacă se constată că actele sau probele efectuate sau administrate în cursul cercetării penale sunt lovite de nulitate, acestea sunt eliminate din cauză, indiferent de soluţia pronunţată în cursul verificării prealabile.

De asemenea, printr-un alt amendament al PSD admis s-a stabilit că recursul în casaţie în favoarea inculpatului poate fi declarat oricând.

La dezbaterile din plen, liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a anunţat că PNL va contesta la CCR această lege. Şi preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că partidul pe care îl conduce va contesta la Curtea Constituţională modificările la Codul de procedură penală.

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Protestul contabililor față de legislația fiscală. Antreprenorii și economiștii au ieșit în Piața Victoriei. „Cerem eliminarea e-TVA”

Protest în Piaţa Victoriei faţă de modul în care se judecă dosarul accidentului din 2 Mai. „Justiţia nu este de partea noastră”

Protestul fermierilor și transportatorilor din București. Care sunt traseele pe care se vor deplasa demonstranții cu mașinile

Scandal pe protestul din București. Nicușor Dan: Eu, legături cu doamna Șoșoacă?! Prefectul PSD: A autorizat un protest al senatoarei

Partenerii noștri