Live

Protest al taximetriștilor în Piața Constituției. Clever anunță că dă în judecată COTAR

Data publicării:
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Proiectul de ordonanţă de urgenţă care ar urma să reglementeze transportul alternativ este contestat cu vehemenţă de reprezentanţii companiilor de taxi. Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România organizează astăzi un protest în Piaţa Constituţiei. Este pentru a patra oară, anul acesta, când taximetriştii demonstrează împotriva a ceea ce ei susţin că ar fi concurenţa neloială şi ilegală a aplicaţiilor ride-sharing. Pe de altă parte, Clever, una dintre companiile care fac ridesharing, anunță că va da în judecată COTAR.

Circa 800 de mașini sunt așteptate să participe la acest protest, care se desfășoară între orele 9.00-15.00. Vasile Ștefănescu, președintele Cotar, a spus la Digi24 că deja sunt peste 600 de mașini în Piața Constituției.

Membrii COTAR susțin că cei care fac ridesharing fac, de fapt, piraterie.

„Proiectul de lege pentru care au făcut lobby companiile care pretind că fac „ridesharing” sau că „revoluționează” transportul de persoane, prin încălcarea legilor va genera discriminări grave și nelegale, deși mai mulți miniștri au promis că nu vor lăsa să se întâmple acest lucru. Practic, aceeași activitate – cea de transport rutier de persoane, în regim de taxi - se dorește a fi reglementată prin două legi diferite: una pentru cei cu mașini galbene, inscripționate, care-i obligă pe taximetriști să respecte foarte multe reguli și să plătească multe taxe, iar cealaltă pentru oricine vrea să facă aceeași activitate, dar fără niciun fel de restricție, nici măcar din punct de vedere al fiscalizării. Cam așa s-ar traduce legea pentru „ridesharing” - adică o altă activitate de taximetrie, denumită impropriu altfel”, se arată într-un comunicat de presă al COTAR, citat de Mediafax.

Pe de altă parte, Anca Gherle, reprezentant Clever, spune că firma pe care o reprezintă va da în judecată COTAR.

„În ultimii 2 ani, dânșii au încercat prin 5 regulamente la Primăria București plus 3 propuneri de ordonanță să elimine și aplicațiile de taxi, aplicațiile agregatoare, astfel încât această eliminare aduce un dezavantaj și taximetriștilor, în condițiile în care 70% dintre ei folosesc aceste aplicații ca principală sursă de preluare de comenzi”, a spus ea.

Transportatorii critică proiectul de ordonanță de urgență privind transportul alternativ, care a fost pus în dezbatere în urma apelurilor repetate ale Uber, Clever și Bolt la adresa Guvernului de a reglementa această activitate.

Surse: Digi24, Mediafax

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Designul robotaxiului Tesla, criticat în industrie. „Când te gândeşti la un taxi, e ceva care poate transporta mai mult de 2 persoane”

Problema traficului și războiul continuu dintre taximetriști și șoferii de ridesharing. Soluția Parlamentului European

Un bărbat a furat un taxi din Caransebeș și l-a condus zeci de kilometri. S-a dat singur de gol, când a vrut să alimenteze

Uber trebuie să le plătească taximetriștilor din Australia 164 de milioane de euro pentru că le-a provocat pierderi

Partenerii noștri