Propunere: Persoanele asimptomatice infectate să nu mai stea în spitale până la două teste negative
Comisia ştiinţifică anti-Covid propune ca persoanele asimptomatice infectate cu noul coronavirus să nu mai stea în spital până la negativarea a doua teste, aşa cum se întâmplă în prezent.
Accident grav în Mehedinți, cu trei mașini implicate. Patru victime au fost transportate la spital
Un copil de 11 ani din Slatina a fost mutilat de explozia unei petarde
Congres medical internațional în Oradea. 11 operații au fost transmise live, simultan, în două spitale
Mai mulți copii de la o grădiniță din Timișoara au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară
Noi informații cutremurătoare în cazul băiatului mort la spitalul din Târgu-Jiu
O femeie ar fi furat produse medicale dintr-un spital din Capitală. Acestea erau apoi vândute de soțul ei în cabinete stomatologice
Cazul băiatului mort în Spitalul din Târgu-Jiu: Noi informații contrazic apărarea chirurgului de gardă
Val de anchete în Târgu Jiu, după moartea băiatului de 16 ani în camera de gardă
Plan de urgență în caz de cutremur, în spitale și primării
Potrivit propunerii, persoanele asimptomatice, infectate cu coronavirus ar trebui să stea în spital între opt și zece zile până a se lua o decizie medicală în funcție de simptome.
Dacă apar simptome de coronavirus, pacientul va rămâne în spital. În caz contrat, va putea pleca acasă, fără să mai aștepte cel de-al doilea test negativ.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că va lua în calcul o astfel de propunere atunci când transmiterea nu va mai fi atât de mare cum e în prezent.
O altă propunere a comisiei este ca personalul medical asimptomatic să fie testat de două ori pe lună.
Ministrul Sănătății a vorbit la Digi24 despre numărul îngrijorător al infectărilor zilnice. Nelu Tătaru spune că autoritățile încă sunt într-un moment în care pot gestiona această creștere, dar „transmiterea comunitară devine accentuată și ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi”.
"Noi am plecat pe o pantă descendentă în care aveam o transmitere de 0,6, 0,7 și am ajuns la o transmitere de 1,2, 1,4. Suntem într-un moment în care gestionăm, dar transmiterea comunitară există în acest moment, devine accentuată și ne apropiem de un moment în care o să vedem că avem dublare sau triplare de cazuri pe zi.
Acela va fi momentul în care vom avea o problemă. Nu suntem la acel moment, dar repet: Ca să nu ajungem acolo sunt regulile de igienă, de distanțare care trebuie păstrate", a spus Nelu Tătaru.
Și secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat la Digi24, în urmă cu două zile, că Ministerul Sănătății lucrează la reglementări care să stabilească o limită de internare a celor care sunt confirmați pozitiv cu coronavirus, dar nu au simptome. Șeful DSU a explicat ce va trebui să facă cineva care este asimptomatic, dar infectat cu COVID-19, atunci când locuiește cu familia în aceeași casă.
"E posibil să se schimbe, dar pe baza unor protocoale, poate mai repede, dar nu se pune problema că «gata ești pozitiv, du-te acasă».
De ce acest lucru? În primul rând, noi nu avem o populație preponderent în case separate, noi avem o populație în blocuri, în apartamente. Oamenii stau în casă, în două-trei camere găsești mai multe persoane, familia, poate că este și bătrânul acolo, este și bunica. Tu vii și ești pozitiv. Înseamnă că poți transmite boala. Înainte să devii simptomatic devii chiar contagios bine, adică crește șansa să contaminezi pe alții în faza presimptomatică, din ce am înțeles de la colegii noștri", a explicat Arafat.
Redactare Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News