Proiect: Tâlharii şi violatorii pot avea arme. Senatorii nu văd o problemă în asta
O nouă lege controversată - din care vor avea de câştigat, în primul rând, infractorii - a trecut azi de Senat. Rezultatul e că România s-ar putea transforma într-un rai al armelor. Asta pentru că, potrivit modificărilor votate azi, doar cine e condamnat definitiv la închisoare pe viaţă nu îşi poate cumpăra o armă letală.
Operaţiunea „Ghost Gun”
Arme cumpărate ilegal de pe internet. Autoritățile fac percheziții în toată țara
Ce spune Ciucă despre legea care i-ar permite lui Iohannis să candideze la Senat
Boloș vrea militarizarea inspectorilor ANAF
Bugetul pe 2024 a trecut rapid prin comisiile parlamentare
Farmaciile ar putea fi mai greu de găsit
Șoșoacă insultă persoanele homosexuale în Senat
Parlamentarii și-au majorat sumele forfetare. „Netul celor din cabinete e în continuare mic”
Parlamentul ia măsuri pentru facturi mai mici la energie
Senatorii nu văd o problemă în faptul că oameni condamnaţi la ani grei de închisoare, pentru infracţiuni violente, vor putea deţine arme letale.
Cosmin Andreica, lider de sindicat Europol: „Vorbim despre criminali, despre tâlhari, violatori şi despre chiar cămătari, de exemplu, care mai mult ca sigur vor folosi acest context legislativ favorabil lor ca să poată să fie şi mai violenţi în săvârşirea infracţiunilor”.
Preşedintele Comisiei de Apărare din Senat nu îşi asumă însă nimic, nici măcar faptul că a iniţiat şi a votat modificarea legii.
Liviu Brăiloiu, senator PSD: „Nu l-am făcut eu, dar nu-mi aduc aminte care este, dar ştiu că s-a discutat ceva. Amendamentul 14. Da, probabil, s-a discutat ceva despre cei care sunt condamnaţi pentru infracţiuni cu violenţă. (rep.: Şi ei vor să aibă arme?) Nu, nu, tocmai că nu au dreptul să aibă arme”.
Documentele oficiale publicate pe site-ul Senatului îl contrazic însă pe senatorul PSD, care nu recunoaşte nici amendamentul care prevede că, pentru autoapărare, pot fi folosite şi arme letale.
Liviu Brăiloiu, senator PSD: „Au rămas aceleaşi. Acolo a fost o greşeală de redactare. De autoapărare sunt armele cu gaze sau cauciuc”.
Şi de această dată, documentele arată cu totul altceva.
Senatorii au fost de acord şi să fie eliminată obligativitatea cursului de instruire pentru cei care vor un permis de port armă.
Valentin Palade, specialist arme: „Îi dai o armă în mână unui tânăr şi aşa nu se mai face armata. Măcar aveau noţiunile de bază. În momentul de faţă, conform legii, o persoană poate să aibă doar două astfel de arme. Politicienii vor să elimine orice fel de limită în acest sens. Cât despre muniţie, noua lege vrea să crească numărul de cartuşe pe care o persoană poate să-l deţină de la 50 la 100”.
Peste 71.000 de români au acum permis de port-armă. Iar în registrele Poliţiei, sunt înregistrate peste 270.000 de arme.
Legea care schimbă regulile în acest domeniu merge acum la Camera Deputaţilor, care e for decizional.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News