Primele roşii româneşti s-au copt deja în sere. La ce preț vor ajunge în magazine și în piețe
Primele roşii româneşti s-au copt deja în sere. Cea mai timpurie recoltă vine din judeţul Constanţa. De acolo, de pe plantaţie, roşiile vor ajunge în pieţe şi supermarketuri cu preţul de 9,5 lei pe kilogram.
„Mulțumim cerului”. Speranță în agricultură după seceta din ultimii ani
Decizie disperată printre crescători: din cauza secetei, oamenii își vând animalele pe capete
Percheziții DNA la Casa de comerţ Unirea
Povestea tinerei din Bihor care e vedetă în online cu postările din ferma pe care o conduce
Agricultura din România nu are suficienți tractoriști
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200% mai scumpă
Cât câștigă, de fapt, tractoriștii din România
Otrava din farfurie: Zeci de substanțe periculoase au fost găsite în roșii de import
Roșiile au devenit un lux
La 34 de kilometri de orașul Constanţa, în localitatea Nicolae Bălcescu, pe o suprafaţă de aproape un hectar se cultivă roşii de diferite soiuri. Aici, tomatele nu cresc în pământ și nici nu sunt udate cu furtunul. Rădăcinile lor stau în saltele de vată minerală şi sunt irigate prin picurare computerizată, în funcţie de lumină şi umiditate.
Andrei Ianţoc, fermier: "Aceasta este o cultură hidroponică, este mai nouă în România. Salteaua este una din rocă minerală, e sută la sută ecologică, iar pe ea se plantează cuburile care vin cam la o înălţime de 24 cm".
Plantarea se face la mijlocul lunii decembrie şi primele legume apar în luna martie.
Andrei Ianţoc, fermier: "Noi culegem roşiile doar roşii. Nu le luam portocalii, pârguite sau cum sunt în alte părţi. De aia roşia este gustoasă, este proaspătă".
În seră, roşiile au muzică non-stop şi sunt îngrijite atent de 13 muncitori. În fiecare zi, fermierii palisează plantele, adică le leagă cu o aţă pentru a nu se rupe vârfurile.
După ce sunt culese, roşiile sunt etichetate şi trimise către pieţe şi supermarketuri. Un kilogram de tomate costă 9,5 lei, iar un kilogram de roşii cherry ajunge la 22 de lei. În fiecare lună, fermierii adună între 30 și 40 de tone de roşii.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News