Live

Doi angajați de la Spitalul Victor Babeș, reținuți în dosarul morții celor trei pacienți. Ei ar fi manevrat greșit instalația de oxigen

Data actualizării: Data publicării:
Untatea mobilă ATI in care a avut loc tragedia de la „Victor Babeș”. Foto: Inquam Photos / George Călin

Alimentarea cu oxigen din autospeciala de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeș din București s-a blocat din cauza unei erori umane, arată primele concluzii în dosarul producerii acestei tragedii. Trei bolnavi de Covid-19, care erau internați acolo, au murit în 12 aprilie. Doi angajați au fost reținuți.

UPDATE 12.40. Doi angajați ai spitalului, șeful serviciului tehnic al spitalului și un instalator, au fost reținuți în această anchetă.

Ei au fost audiați miercuri. Anchetatorii spun că inițial nu și-au recunoscut faptele.


Expertiza depusă recent la dosar arată că o eroare umană a dus la supra-alimentarea instalației și la blocarea aparaturii medicale.

Primele concluzii ale anchetei arată că un angajat al spitalului, cel mai probabil din cadrul personalului tehnic, trimis să verifice instalația de oxigen, ar fi manevrat-o greșit și asta ar fi dus la închiderea alimentării cu oxigen în interiorul unității mobile.

În acest dosar, polițiștii de la Omoruri au cerut o percheziție informatică, pentru a stabili dacă a fost o eroare de soft care a dus la oprirea aparatelor sau dacă cineva a manevrat greșit instalația de oxigen.

Procurorii de la Parchetul București fac, miercuri, audieri în acest dosar penal deschis după tragedia din TIR-ul ATI de la Victor Babeș.

Cercetările vizează fapte de ucidere din culpă, după ce în 12 aprilie trei pacienți care erau în TIR-ul ATI de la Victor Babeș au murit în urma unei probleme la instalația de oxigen. În unitatea mobilă mai erau cinci pacienți care au fost transferați la alte spitale.

Citește și: Rudele victimelor din TIR-ul ATI de la Victor Babeș cer explicații: „De ce n-au băgat și asistente acolo? Ca un câine a murit”

În această anchetă au dat deja declarații mai multe persoane - personal tehnic care supraveghea aparatele, personal medical care era pe tură. Medicii și asistenții au povestit ce s-a întâmplat și cum au decurs zilele anterioare, atenția principală fiind axată pe eventuale alerte care să fi existat și care să pună sub semn de întrebare modul în care a funcționat aparatura medicală.

Verificarea ventilatoarelor în urma avariei a demonstrat că acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Primele informații după producerea tragediei indicau că reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului, a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. În plus, acesta a și părăsit incinta spitalului, spunea DSU atunci.  

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comandanți ucraineni, acuzați de abuzuri asupra soldaților. Unul dintre ei a pus militarii să-i construiască locuința

Trei jurnaliști, printre care și un român, anchetați de FSB după ce au trecut ilegal frontiera din Ucraina în Kursk

Trei surori din Bacău sunt în stare gravă la spital, după ce mama le-a spălat cu o soluție de uz veterinar

Rafila: Propun o dezbatere despre întreruperea tratamentului în ATI și continuarea în paliație. Eutanasia trebuie scoasă din discuție

Partenerii noștri