Primarul din Roșia Montană: Includerea în patrimoniul UNESCO „este defavorabilă și pentru comunitate, și pentru țară”
Decizia UNESCO de a include Roșia Montană în patrimoniul mondial nu aduce beneficii nici pentru locuitori, nici pentru țară, spune Eugen Furdui, primarul din Roșia Montană.
Cum au crescut acțiunile companiei Gabriel Resources
USR sesizează autoritățile din Canada și DNA pentru manipularea pieței de capital în cazul Roșia Montană
Scandalul Roșia Montană: Cioloș îi cere demisia lui Ciolacu
Prima reacție a companiei Gabriel Resources după ce România a câștigat procesul Roșia Montană
Ciolacu: M-am obişnuit ca notele de plată să-mi vină pentru tâmpeniile altora
Situație de criză la Roșia Montană din cauza barajului spart. Lacul ar putea inunda localitatea
Serbia, sub „ocupație chineză”
Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”
Declarația vine după ce peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată marți, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial.
„Cu siguranță, în momentul de față, e o decizie defavorabilă pentru comunitate și pentru țară. Dar aceasta este realitatea, nu ne putem opune. Beneficii, în momentul acesta, nu va aduce comunității, decât greutăți, adică obligativități în plus, în ceea ce privește reconstruirea și renovarea unui imobil”, a spus Furdui.
Aceasta în condițiile în care localitatea a fost grav afectată de inundații și multe case sunt avariate, a adăugat primarul.
„Așa cum a fost propus acest perimetru, nu aduce beneficii nici pentru comunitate, nici pentru țară. Să nu uităm că se blochează pe termen mediu și lung cea mai mare resursă de aur din Europa, care este Roșia Montană”, a adăugat el.
Furdui spune că decizia este defavorabilă pentru comunitate pentru că restaurarea și modernizarea oricărui imobil inclus în patrimoniul UNESCO „necesită avize speciale și birocrație”.
„Oamenii de aici nu sunt bogați, oamenii din mediul rural au fost obișnuiți să-și repare imobilul cum au putut”, a adăugat el.
„Alte beneficii, în afară de a facilita vizitarea sitului Roșia Montană, nu le vedem în momentul de față”, a mai spus Furdui.
El a spus că va cere fonduri de la autorități în acest sens.
Primarul adaugă că mare parte din comunitate nu-și dorea introducerea în patrimoniul UNESCO, așa cum a fost făcut proiectul, și că ar fi trebuit incluse doar siturile istorice.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News