Live

Exclusiv Președintele CNCD, despre educația sexuală din România: Suntem extrem de pudici, dar suntem primii în Europa la numărul de mame minore

Data publicării:
Președintele Asztalos Csaba, la Interviurile Digi24.ro

Drepturile minorităților sexuale nu mai sunt un subiect tabu, iar acest lucru este un progres înregistrat în România în ultimii ani, însă o problemă similară rămâne în ce privește educația sexuală, este de părere președintele CNCD, Csaba Asztalos. La interviurile Digi24.ro, președintele CNCD spune că „suntem extrem de pudici dar suntem primii în Europa la numărul de mame minore”, dar că „se poate găsi modalitatea potrivită ca pentru fiecare copil, la vârsta potrivită, să se transmită aceste informații necesare pentru viață”.

Moderator: În România am avut un referendum pentru familie, vă întreb dacă s-a schimbat lucrurile de-atunci și până acum.

Csaba Asztalos: Nu s-au schimbat și problema este că avem mai mult de 16 aplicații plângeri la CEDO pentru faptul că România nu asigură un cadru legal de recunoaștere și protecție a cuplurilor de același sex, nu căsătorie.

Undeva în ianuarie-februarie, Curtea se va pronunța. Îmi permit să am o părere, în sensul în care cred că va condamna România pentru această lipsă pentru că există jurisprudență și e destul de predictibilă jurisprudența Curții în acest sens.

Atunci, România va deschide iarăși acest subiect și vom asista, cu siguranță, la dezbateri care vor avea un conținut și de incitare în care se vor folosi din nou elemente de manipulare.

Acest subiect al drepturilor minorităților sexuale într-un sens larg ține și de acest război hibrid care se duce între Est și Vest pentru că este un subiect prin care se divizează societățile din Vest și se creează tensiuni în relațiile sociale.

Mai sunt și state în care liderii politici se folosesc de acest subiect pentru a câștiga alegeri, copiind modelul din Rusia, unde, la fel, acest lucru se face constant din 2011. Când am avut alegeri prezidențiale în Rusia am avut și o revizuire a constituției în care întrebarea a fost dacă sunt de acord cu căsătoria între persoane de același sex, în condițiile în care nimeni nu solicită acest lucru și nu există niciun tratat internațional care să oblige un stat sau altul să legalizeze căsătoria între persoane de același sex.

Moderator: E un subiect care incită.

Csaba Asztalos: Absolut. Dar progresul nostru este că nu mai este un subiect tabu. Nefiind tabu, din ce în ce mai multe persoane din minoritatea sexuală își asumă public orientarea sexuală și atunci când oamenii văd în societate persoane de orientare sexuală diferită și cunosc și au interacțiune, atunci șansa să se mai amelioreze prejudecățile și posibilitatea de a manipula acești oameni este mult mai mare.

Aceeași problemă o avem, de exemplu, cu educația pentru sănătate sau educația sexuală. Suntem extrem de pudici dar suntem primii în Europa la numărul de mame minore.

Moderator: E o problemă de educație aici?

Csaba Asztalos: E și o problemă de educație. Și cred că se poate găsi modalitatea potrivită ca pentru fiecare copil, la vârsta potrivită, să se transmită aceste informații necesare pentru viață, până la urmă.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Propunere a Ministerului: Elevii să-și schimbe locul în bancă în fiecare modul școlar, pentru a reduce discriminarea

Legea care simplifică schimbarea de gen în Germania, intrată în vigoare. Mii de persoane au depus deja cerere, însă sunt și temeri

„Drepturi egale, nu discriminare”. Peste 1.000 de reprezentanți LGBTI au cerut Guvernului legalizarea parteneriatului civil

Reprezentanții LGBTI fac un marș de protest, sâmbătă în Capitală. Ei cer politicienilor legalizarea parteneriatului civil

Partenerii noștri