Live

Poluare masivă în Capitală, pentru a doua oară în ultima săptămână. S-au înregistrat depășiri de peste 400% ale nivelului maxim admis

Data actualizării: Data publicării:
Poluare în București. Foto: captură TV

Sâmbătă seara, în jurul orei 21, rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului a înregistrat depășiri de peste 400% ale nivelului maxim admis pentru particulele de praf, în Capitală.

După cum se poate vedea în imagini, aproape toți senzorii erau colarați în roșu, portocaliu sau galben, ceea ce înseamnă depășiri uriașe ale limitelor maxime admise și sigure pentru sănătatea populației.

S-a întâmplat în condițiile în care era noapte și sfârșit de săptămână, când traficul e aproape inexistent. Și rețeaua Ministerului Mediului a înregistrat depășiri la una dintre cele 8 stații. În această dimineață, nivelul de poluare a scăzut.

Citiți și:
Garda Naţională de Mediu a identificat posibila sursă de poluare a aerului din Capitală, din noaptea de sâmbătă de duminică

Csibi Magor, activist mediu: Nu cred că neapărat cifrele de poluare au crescut, ci în ultimii ani am început să măsurăm în mod real și să observăm cât de mare este dezastrul din jurul nostru. Atâta timp cât România este importatoare de deșeuri, atâta vreme cât în traficul din orașele mari nu s-a întâmplat nicio îmbunătățire, e foarte greu să observăm îmbunătățiri. 

Ministerul Mediului: Concentrațiile de poluatori, creșteri în aproape toate stațiile din țară

Ministerul Mediului a anunțat că, în noaptea de sâmbătă spre duminică, au fost înregistrate concentrații crescute ale poluatorilor monitorizați la aproape toate stațiile din țară.

„În cursul nopții de 24/25 octombrie (aproximativ între orele 20.00 și 24.00) concentrațiile poluanților monitorizați în cadrul Rețelei Naționale de Monitorizare a Calității Aerului au înregistrat creșteri la aproape toate stațiile de monitorizare din țară”, au transmis duminică reprezentanții ministerului.

Conform acestora, factorii meteo au influențat dispersia poluanților și au condus la creșteri ale valorilor.

„În ceea ce privește aglomerarea București-Ilfov, valoarea concentrațiilor de PM2,5 raportată la cea a PM10 (aprox 80%) indică existența unor procese de ardere desfășurate la începutul serii, creșterea concentrațiilor fiind favorizată de dispersia foarte slabă a poluanților (calm atmosferic aproape total instaurat de la ora 18:00). Nu au fost depășite valorile limită, cu excepția PM10, în cazul căruia concentrația medie zilnică a depășit valorile limită la stațiile B6 (60 micrograme/mc) și B1 (55 micrograme/mc). Aceste valori vor fi validate, ulterior, de măsurătorile realizate gravimetric, prin metoda de referință. Evoluția concentrațiilor (PM10, PM2,5 NO2, CO, benzen) și a indicatorilor meteo indică posibile cauze emisiile din traficul rutier acumulate pe parcursul zilei și încălzirea rezidențială cu lemne și alte tipuri de combustibil din zonele periurbane ale Bucureștiului. Deși emisiile de poluanți nu au fost semnificative, factorii meteo au influențat dispersia poluantilor și au condus la aceste creșteri față de zilele precedente”, au mai scris, pe Facebook, reprezentanții Ministerului Mediului.

Aceștia au precizat că, în intervalul în care s-au înregistrat creșterile, echipele Gărzii Naționale de Mediu au fost pe teren pentru a monitoriza situația și pentru a identifica eventuale arderi necontrolate sau ilegale. În urma raportărilor, nu au fost semnalate incidente care să afecteze calitatea aerului, potrivit ministerului.

Poluarea aerului îl costă pe un locuitor al unui oraş european aproximativ 1.250 de euro pe an în timp ce pentru un bucureştean costul este de peste 3.000 de euro, arată un raport al Alianţei Europene pentru Sănătate Publică.

Editor : Iulia Iancu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Greenpeace cere suspendarea Acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep

Mobilizare uriașă pe plaja din Cancun pentru salvarea a mii de ouă de broască țestoasă din calea uraganului Beryl

Cum finanțează cele mai mari bănci din lume distrugerea Amazonului. Miliarde de dolari investiți în proiecte devastatoare pentru mediu

Arabia Saudită nu mai are bani pentru orașul viitorului în formă de linie. Proiectul „The Line” a ajuns prea dificil și prea scump

Partenerii noștri