Poliţiştii au primit mai multă putere. Când pot intra în locuințe fără acordul proprietarului
Poliţiştii au oficial mai multă putere. A fost votat proiectul de lege privind autoritatea poliţistului, promovat de Ministerul de Interne. Poliţia va putea intra într-o locuinţă fără acordul proprietarului pentru a salva o persoană sau pentru a preveni răspândirea unei epidemii. Acestea sunt doar două dintre exemple. De asemenea, poliţiştii şi-au luat măsuri pentru a putea acţiona în forţă atunci când o persoană se manifestă violent. Asta, după ce au avut loc din ce în ce mai multe fapte de ultraj.
Acord politic semnat de PSD-PNL-UDMR-minorităţi. Crin Antonescu, anunțat oficial candidatul coaliției
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu
Prima declarație a lui Ciolacu după ce a fost desemnat premier
Lista miniștrilor din noul cabinet
Klaus Iohannis amână desemnarea premierului. „Coaliția pro-europeană continuă negocierile. Sunt optimist”
George Simion a mers la Palatul Cotroceni, pentru consultări, dar a anunțat că nu intră: „AUR nu recunoaște legitimitatea lui Iohannis”
Consultări la Palatul Cotroceni. Coaliția a stat sub 20 de minute. Partidele extremiste AUR, POT și SOS au refuzat să meargă
Ploi și lapoviță, în aproape toată țara. Meteorologii anunță și temperaturi de până la -15°
Elena Lasconi, după consultările cu Iohannis: „Am fost să îi transmitem că mandatul lui s-a încheiat şi că trebuie să-şi dea demisia”
Legea a fost votată în Camera Deputaţior şi va intra dacă va fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.
Odată intrată în vigoare, poliţistul va putea intra în locuinţa unei persoane fără acordul proprietarului, dacă sunt indicii că acolo se află o persoană în pericol sau pentru a preveni răspândirea unei epidemii. Pot intra în orice locuinţă şi dacă acolo s-ar putea ascunde un suspect de terorism sau orice altă persoană care a comis infracţiuni.
O altă modificare: poliţistul poate duce la secţie o persoană nu doar atunci când nu se poate stabili pe loc identitatea, ci şi din cauza comportamentului sau a bunurilor aflate asupra unei persoane despre care poliţistul crede că a comis o faptă ilegală. La secţie, verificările se vor face de îndată, în cel mult 8 ore, dar termenul va putea fi prelungit până la 12 ore. Dacă nu se rezolva problema, persoana chemată poate sa plece.
Legea prevede şi amenzi mai mari pentru faptele antisociale sau pentru organziarea de petreceri în spaţiul public.
Atenţie, dacă poliţistul vă avertizează prin mesajul "Poliţia, stai! Nu te apropia" şi continuaţi să vă apropiaţi, acţiunea dă dreptul agentului de a interveni folosind forţa.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News