Live

Zi de foc în Parlament. Camera Deputaților a aprobat dublarea alocațiilor pentru copii

Data actualizării: Data publicării:
vot in plenul Camerei Deputatilor/ George Calin INQUAM PHOTOS

Deputații au pe ordinea de zi de miercuri, pentru dezbateri și vot final, mai multe proiecte de lege care au fost aprobate marți de comsiile de specialiate. Printre ele se numără dublarea alocațiilor, reducerea TVA de la 19% la 16% și eliminarea pensiilor speciale. Cele două măsuri adoptate marți, reducerea TVA și dublarea alocațiilor ar crește deficitul pentru anul viitor la 5%, a anunțat ministrul Finanțelor, Florin Cîțu.

ACTUALIZARE ora 13:28 Camera Deputaților a aprobat miercuri, în calitate de for decizional, cu 179 voturi ”pentru” și 29 abțineri, propunerea PSD de dublare a alocațiilor pentru copii, măsură al cărei impact bugetar este de aproximativ șase miliarde de lei.

ACTUALIZARE ora 13:00 Eliminarea pensiilor speciale a fost amânată până în februarie.

ACTUALIZARE ora 12:30 Legea pentru abilitarea guvernului pentru a emite ordonanțe simple în perioada vacanței parlamentare a fost avizată favorabil de comisie, după ce a fost întoarsă de la Plen pentru că avea raport negativ. Proiectul intră la votul final. A fost un întreg scandal pe abilitarea guvernului, după ce majoritatea PSD din comisii a încercat să blocheze Guvernul în luna ianuarie. Vicepremierul Raluca Turcan a avertizat Parlamentul că Guvernul va da Ordonanțe de Urgență în vacanța parlamentară, dacă nu este aprobată legea.

ACTUALIZARE ora 11:50 Deputatul PSD, Daniel Suciu a cerut PNL să voteze dublarea alocațiilor, așa cum au făcut și la începutul anului când amendamentul de dublare a fost depus de liberalul Robert Sighiartău. „Va provoc să votati și să găsiți soluții pentru mărirea alcoațiilor. Sper PNL să nu se opune”, a susținut Suciu.

Dan Vâlceanu PNL: Vorbim de un proiect prin care ați inventat pokerul parlamentar. Veniți cu dublarea dublării. Ați adus un amendament la proiectul PNL care a dublat alocațiile. Impactul a fost de 2 miliarde. Acum e de 3 ori mai mult. Mă așteptam să văd o minimă urmă de responsabilitate. Vă întreb, de unde vreți să luăm banii aștia? De la spitale, de la școli, de la ISU?

ACTUALIZARE ora 11:00 Deputatul USR, Stelian Ion a cerut în plenul Camerei Deputaților să fie introdusă la vot legea care duce la alegerea primarilor în două tururi. Legea se află în comisia comună pentru modificarea legilor electorale și pentru că nu a existat un consesn între liderii de grup (PSD și UDMR s-au opus) solicitarea lui Stelian Ion a fost respinsă.

ACTUALIZARE ora 10:50 Deputații au votat retrimiterea la comisie pentru două săptămâni a legii privind reducerea TVA. Votul a fost unul foarte strâns: au fost 137 de voturi pentru și 136 împotrivă. În cazul reducerii TVA impactul bugetar ar fi fost de de 11,8 miliarde de lei, a declarat ministrul Florin Cîțu la Digi24.

ACTUALIZARE ora 10:30 Deputatul PNL Florin Roman, inițiatorul proiectului de reducere a TVA-ului de la 19% la 16% a cerut retrimiterea proiectului la comisie pentru a primi punctul de vedere al noului Guvern. Roman a menționat că susține în continuare reducerea TVA, însă este nevoie de o perioada de 1 an în care „guvernul PNL să repare ce a stricat PSD”. 

Varujan Vosganian: ALDE susține retrimiterea la comisie a măsurilor care au impact bugetar. 

Victor Ponta: Cine nu are un Vosganian să își cumpere. În 2015 a susținut reducerea TVA la alimente și a fost o măsură foarte bună, acum e o măsură foarte rea. Eu o să fiu consecvent și în 2019.

ACTUALIZARE: ora 10:20: Florin Roman a cerut retrimiterea la comisiei a proiectului care dublează alocațiile copiilor. Propunerea a fost respinsă cu 125 de voturi împotrivă și 124 de voturi pentru. Dublarea alocațiilor rămâne pe ordinea de zi pentru votul final de la ora 12.

Alfred Simonis (lider de grup PSD): Și în acest an, PNL a inițiat dublarea alocațiilor și Guvernul a găsit resursele. Astăzi, PSD propune dublarea alocațiilor, iar Guvernul are obligația să găsească resursele. În opoziție, PNL e populist, iar la putere caută argumente să nu crească alocațiile.


Știrea inițială

„Impactul la buget în cazul alocațiilor pentru copii este de 6 miliarde de lei, ceva mai mult de un miliard de euro. În cazul TVA-ului va fi de 11,8 miliarde. Asta înseamnă, doar din alocații deficitul să se ducă la 4,13 la sută și împreună cu reducerea TVA ne ducem cu deficitul înspre 5 la sută”, a declarat Florin Cîțu.

Ludovic Orban a cerut mobilizare maxim la plenul de miercuri pentru a putea să împiedice măsurile adoptate de comisii care ar pune presiune pe buget, chiar dacă proiectul privind reducerea TVA de la 19% la 16% este un proiect depus de liberaul Florin Roman, pe când PNL se afla în opoziție.

Premierul a criticat votul din comisii dat ieri pentru dublarea alocaţiilor copiilor şi pentru reducerea TVA. El a transmis un mesaj dur în care a reiterat că Guvernul nu va accepta să arunce România în aer prin aceste proiecte. El a criticat parlamentarii PSD care dau dovadă de populism.

Și președintele Klaus Iohannis a declarat că nu susține reducerea TVA.

„În acest moment bugetul României nu își permite o reducere pe TVA În anii ce vor veni e posibil să discutăm dacă economia merge bine dar acum de azi pe mâine să reducem TVA nu mi se pare o măsură bună", a afirmat preşedintele”.

Tot miercuri în Camera Deputațiilor se va lua în discuția legea prin care sunt abrogate pensiile speciale, cu excepția celor militare. 

Deputații din Comisia de muncă au votat marți, în unanimitate, eliminarea pensiilor speciale, cu excepția celor militare. Au fost abrogate pensiile speciale ale parlamentarilor, judecătorilor și procurorilor, judecătorilor CCR, personalului auxiliar din justiție, ale funcționarilor de la Curtea de Conturi, ale funcționarilor parlamentari, aviatorilor, diplomaților, și ale foștilor șefi de stat. 

De asemenea, în baza unui amendament propus de către deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru aleşii locali.

Legea care elimină pensiile speciale va intra miercuri la votul final în Camera Deputaților, care este for decizional. Însă, chiar dacă legea va fi adoptată de plen, nu se aplică retroactiv. Astfel, cei care au primit pensii speciale înainte de adoptarea ei, le vor primi în continuare. De asemenea, legea ar putea fi declarată neconstituțională, dacă va fi atacată la CCR.

Editor: Robert Kiss

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Tensiuni în coaliție. Ședința de guvern se amână din cauza impozitului pe pensiile militarilor

Cea mai mare pensie specială din România depășește 25.000 lei. Numărul pensionarilor de lux e în creștere

Proiect de lege: Poliţiştii și alți funcționari publici condamnaţi penal ar putea rămâne fără drept la pensii speciale

Klaus Iohannis a semnat decretul, iar judecătorul Cristi Danileţ a devenit oficial pensionar la 48 de ani

Partenerii noștri