Violeta Alexandru publică un centralizator al sporurilor: Sunt peste 50. Unii bugetari au spor de consemn la domiciliu
Fostul ministrul al Muncii, Violeta Alexandru, a făcut public un centralizator al sporurilor din domeniul bugetar. Aceasta spune că a identificat până acum șapte domenii, între care învățământ, sănătate, ordine publică sau administrație și peste 50 de tipuri de sporuri, de la spor pentru periculozitate sau suprasolicitare neuropsihică, până la munca în ture și spor de consemn la domiciliu.
Statul la stat. Ce îi stresează pe judecătorii CCR?
Ludovic Orban a anunțat înființarea noului său partid: Forța Dreptei
Sporurile, motiv de disensiuni între Cîțu și liderii coaliției
Raluca Turcan: Dorim să eliminăm inechitățile
Anca Dragu: „Personal, nu sunt adepta sporurilor”
Profesorii „se iradiază” online
Ministrul Muncii nu știe situația after-school-urilor
De azi, punctul de pensie crește cu 14%, iar alocațiile cu 20%. Ministrul Muncii: Nu există nicio zi de întârziere
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Violeta Alexandru a prezentat o centralizare a informațiilor cu privire la domeniile ocupaționale bugetare și a publicat și câteva tabele în care se regăsesc condițiile de acordare și cuantumul fiecărui spor în parte. De exemplu, angajații de la Cutea de Conturi au spor de periculozitate. Un alt spor, numit spor de consemn la domiciliu, care presupune un lucru în schimburi, în așteptarea solicitărilor, îl au cei din electricitate.
"Sunt 7 familii ocupaționale de funcții bugetare (învățământ, sănătate și asistență socială, cultură, diplomație, justiție și Curtea Constituțională, apărare, ordine publică și securitate națională, administrație). Peste 50 de tipuri de sporuri (încă mai documentez) – de la spor pentru condiții de stres/suprasolicitare neuropsihică, la spor pentru munca în ture, spor pentru gestionarea informațiilor clasificate sau pentru păstrarea confidențialității. Și vechimea în muncă aduce o majorare a salariului la nivelul posturilor cu aceleași cerințe/responsabilități. Și dacă ești nominalizat în proiecte din fonduri europene ești avantajat – primești o majorare a salariului de până la 50%. Personalul bugetar beneficiază și de indemnizație de hrană (347 lei/lună) și, desigur, de vouchere de vacanță. Este foarte bine că s-a început o evaluare completă pentru fundamentarea deciziilor", a scris Violeta Alexandru pe rețeaua socială.
Mai mult, fostul Ministru al Muncii propune și stabilirea unor indicatori de performanță în administrație ca "abia apoi să se treacă la salarii, sporuri, venituri, în general".
"Astăzi este invers: mai întâi banii (aici de urmărit cumulul de sporuri!) iar discuția despre performanță se amână veșnic. Rezistența este imensă. Nu cred că un om din sistemul privat își dorește o administrație populată de funcționari nepregătiți, ba dimpotrivă. Eu nu sunt pentru ca în administrație să se câștige cât mai puțin posibil. Avem, în schimb, experiențe zilnice când intrăm în contact cu un sistem public arogant, neperformant (nu toți angajații, desigur!) căruia îi tot cresc veniturile din taxele și impozitele și, până la urmă, din munca celor activând în mediul privat. Când descoperi câte privilegii au funcționarii/cei plătiți din bani publici (privilegii obținute, în mod intenționat, cu toată discreția/lipsa de transparență), fără să livreze performanță, fără să vezi o administrație având respect pentru contribuabil - atunci chiar deranjează!
Chiar în administrație, de altfel, cei care muncesc sunt, pe bună dreptate, deranjați de cei care iau același spor (sau mai multe) și nu fac mare lucru. Acordarea de sporuri tuturor angajaților nu face decât să adâncească lipsa de performanță. De la stabilirea unor indicatori de performanță trebuie să plece discuția, de unde va decurge și sistemul de punctaj care ar trebui să influențeze veniturile. În sistemul public ne trebuie indicatori generali, minimali, obligatorii pentru toate entitățile, alături de care să se stabilească unii specifici. Acești indicatori trebuie să ia în calcul opinia “clienților”, nu să se evalueze colegii între ei, ca să iasă totul perfect", a mai scris Violeta Alexandru, în postarea sa.
Ce tăieri de sporuri și subvenții pregătește Guvernul
Guvernul pregătește adoptarea unei ordonanțe de urgență prin care vor fi eliminate o serie de sporuri, subvenții și indemnizații acordate angajaților din sectorul bugetar, informează surse guvernamentale.
Ordonanța ar urma să fie adoptată miercuri și să reprezinte doar un prim pas pentru reducerile bugetare anunțate deja prin declarații publice de către premierul Florin Cîțu.
Acesta i-a anunțat pe colegii din conducerea PNL, reuniți luni dimineața în ședința Biroului Politic Național că nu se vor mai acorda vouchere de vacanță în acest an pentru bugetari. Anul acesta se vor folosi doar voucherele de vacanță acordate în 2019 și 2020 care nu au fost folosite, urmând ca din 2022 să se reia acordarea acestora, dacă bugetul va permite. Prin eliminarea acordării acestor vouchere de vacanță se vor reduce cheltuielile bugetare cu 1,2 miliarde de lei.
Editor : A.A.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News