USR a atacat la CCR revocarea Ancăi Dragu de la conducerea Senatului
USR a sesizat Curtea Constituțională cu privire la revocarea Ancăi Dragu din funcția de președinte al Senatului, votată ieri în plen la inițiativa PNL, PSD și UDMR.
Sesizarea spune că articolele din Constituție și deciziile CCR pe care le-au folosit senatorii pentru a o schimba din funcție pe Dragu nu pot fi aplicate în acest caz.
„Înlocuirea președintelui Senatului prin revocarea doamnei senator Anca Dana Dragu (membră a grupului parlamentar USR), este contrară principiului consacrat de art. 64 alin. (5), prin raportare la art. 2, art. 36 şi art. 37 din Constituţia României, republicată, realizându-se urmare a dinamicii conjuncturale a compunerii și recompunerii forțelor politice în Parlament de după constituirea Senatului, pe durata mandatului său, încălcându-se astfel principiul constituţional al configuraţiei politice a fiecărei Camere a Parlamentului.
În esență, prin principiul configurației politice a camerelor parlamentului se înţelege compunerea acestora rezultată din alegeri, pe baza proporţiei pe care grupurile parlamentare o deţin în totalul membrilor Camerei respective”, se arată în sesizare.
În plus, arată USR, „revocarea președintelui Senatului nu poate conduce la pierderea, de către grupul parlamentar din care acesta provine, funcției de președinte, funcție dobândită în virtutea rezultatelor obținute în alegeri, precum și în temeiul principiului configurației politice, principiu de rang constituțional.
În acest sens, această înlocuire se poate face numai cu o persoană din acelaşi grup parlamentar, care nu-şi poate pierde dreptul la funcţia de preşedinte, dobândit în virtutea rezultatelor obţinute în alegeri, respectându-se principiul configuraţiei politice”, potrivit documentului.
USR mai spune că îa acest moment nu sunt în vigoare prevederi legale privind revocarea
Președintelui Senatului și procedura de urmat.
„Faţă de această situaţie, în prezent, Regulamentul Senatului nu cuprinde niciun text în vigoare care să reglementeze instituţia revocării preşedintelui Senatului sub aspectul condiţiilor, motivelor şi procedurii specifice. Or, revocarea ar trebui să aibă la baza o listă exhaustivă de condiții clare și rezonabile, definite de lege, condiții care să aibă la bază criterii esențiale care trebuie interpretate restrictiv”, potrivit sesizării.
Anca Dragu a fost revocată marți din funcția de președinte al Senatului. PNL, PSD și UDMR au motivat acest lucru prin schimbarea majorității politice. În locul ei a fost votat în funcție Florin Cîțu, care este în acest moment premier interimar.
Editor : M.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News