Transportatorii anunță miting de amploare în Piața Victoriei, urmat de proteste naționale
Deoarece Guvernul nu a răspuns revendicărilor transportatorilor români, aceștia anunță că vor participa, pe 21 februarie, la un miting de protest în Piaţa Victoriei.
La protestul din Piaţa Victoriei vor participa reprezentanţi ai tuturor asociaţiilor de transportatori membre ale Federaţiei Operatorilor Români de Transport (FORT), care se vor deplasa la Bucureşti cu mijloace de transport mărfuri şi pasageri, oprind activitatea pentru o perioadă nedeterminată. De asemenea, FORT a decis şi reluarea protestelor la nivel naţional după mitingul de la Bucureşti.
„În plină dezbatere europeană a noilor modificări legislative aplicabile sectorului de transporturi la nivel european şi în contextul în care România deţine Preşedinţia Consiliului Europei, Guvernul se întoarce cu spatele la solicitările transmise de FORT şi refuză dialogul, în timp ce Ministerul Transporturilor se află sub o conducere interimară după ce a beneficiat de prestaţia unui ministru care a generat un întreg haos în acest sector de activitate. Solicitările FORT de a se întâlni cu reprezentanţii Guvernului României nu au primit un răspuns favorabil, cu toate că agenda discuţiilor este una extrem de importantă pentru viitorul transporturilor rutiere. Refuzul de a dialoga este inexplicabil, mai ales dacă se ţine cont de aportul transporturilor autohtone la bugetul de stat precizează sindicaliştii”, se precizează într-un comunicat al Federaţiei.
Ca urmare a acestei situaţii, FORT anunţă ample mişcări de protest în a doua jumătate a lunii februarie, într-o ultimă încercare de a sensibiliza membrii Guvernului să accepte dialogul.
Federaţia Operatorilor Români de Transport aminteşte că a solicitat Guvernului României, în urmă cu două săptămâni, intrarea într-un dialog constructiv şi eficient pentru asigurarea reprezentării intereselor României în Europa şi a stabilităţii legislative de care transporturile autohone au mare nevoie.
FORT menţionează că a transmis Guvernului României o adresă oficială în vederea organizării urgente a unei întâlniri în cadrul căreia să se discute următoarele revendicări: dezvoltarea responsabilă a infrastructurii de transport şi respectarea termenelor lucrărilor contractate, renunţarea de la 1 februarie 2019 la supraacciza aplicată carburanţilor; constituirea urgentă, împreună cu patronatele din domeniu, a unui grup de lucru, în cadrul Guvernului, pentru monitorizare şi intervenţie legislativă la nivel european; modificarea urgentă a legislaţiei transporturilor pentru combaterea activităţilor ilegale din domeniu; anularea prevederilor Ordinului de Ministru nr. 1824/2018 pentru modificarea şi completarea normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea şi efectuarea transporturilor rutiere şi a activităţilor conexe acestora stabilite prin Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor şi infrastructurii nr. 980/2011.
Potrivit FORT, sectorul transporturilor este cel mai important sector economic, însă este neglijat total de politicieni. Conform datelor statistice ale BNR, transporturile autohtone au avut un aport semnificativ în balanţa de plăţi a României. Aproximativ 6 miliarde de euro reprezintă contribuţia acestui sector de activitate, acest număr făcând referire doar la transporturile prestate în cadrul unor operaţiuni de export de servicii, se menţionează în comunicatul citat.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News