Teodorovici: Statul a arătat că nu a fost un bun administrator, dar nu trebuie etichetat drept „incapabil”
Ministrul Eugen Teodorovici a declarat, marți, că până la finalul lunii iunie, Ministerul Finanțelor Publice va prezenta „mecanismul la care noi, ca stat, ne-am gândit pentru a crea în piață o concurență reală, corectă”, iar românii vor trebui să aleagă între Pilonul I și Pilonul II de pensii. Șeful MFP a refuzat să dea prea multe detalii despre variantele discutate la Guvern, dar a lăsat a se înțelege că statul s-ar putea apuca să investească o parte din banii virați la Pilonul I, după modelul Pilonului II.
Protest spontan la Ministerul Finanţelor și în agențiile din țară
Victor Ponta: Eu nu cred că domnul Ciucă știa de gaura din buget
Statul la stat. Cum blochează un antrenor de dezvoltare personală reformarea unei agenții naționale, deși nu ocupă postul de funcționar
Claudiu Năsui își apără decizia de a aduce în Ministerul Economiei o femeie acuzată că a colaborat cu Securitatea: „Și?”
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Românii vor avea posibilitatea să opteze între Pilonul I și Pilonul II de pensii, a arătat Eugen Teodorovici, fără a oferi alte detalii despre mecanismul la care lucrează Executivul din care face parte. „Nu vreau să mă antepronunț pentru că avem o discuție la nivelul Guvernului și vom ieși cu un pachet integrat și integral pe toate aceste măsuri”, a declarat ministrul de Finanțe.
Întrebat cum poate fi concurență între un sistem în care banii doar se acumulează și unul în care banii se și multiplică, Teodorovici a răspuns: „E undeva imposibil? Scrie undeva că nu poate avea statul o astfel de abordare? Și se acumulează, dar nimeni nu oprește ca, din ce se acumulează, o parte, pe același mecanism pe care să spunem Pilonul II funcționează, să am și acolo aceeași abordare”.
„ Ne uităm la practica de până acum în care statul nu a demonstrat că a fost un bun administrator pe multe zone din economie. Este adevărat și asta, dar asta nu înseamnă că statul trebuie să fie condamnat la, să spunem, o etichetă de incapabil în a gestiona banul fie public, fie privat într-un mod judicios”, a continuat Teodorovici.
Ministrul a mai lăsat să se înțeleagă că românii care nu-și vor exprima opțiunea vor fi automat trecuți la Pilonul I de pensii.
În schimb, Teodorovici a refuzat să spună care ar fi suma care s-ar transfera de la Pilonul II la Pilonul I și nu a răspuns nici la întrebările legate de pensiile speciale, care nu sunt bazate pe principiul contributivității.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News